26 July 2010

Lala Masak Lemak Cili Api

Sehari dua lepas aku duk mengidam nak makan lala. Teringat restaurant di TTDI, Shah Alam tiap hari masak menu lala.. Tak ingat lak nama restaurant tuh apa...

Bukan apa ni gara-gara kehabisan idea nak masak rebus-rebus dek kerana sofea kena campak.

Dulu sebelum kawin selalu lepak makan nasi ulam kat sana dengan suami. Memang sedap...

Bila dah tak tahu nak masak apa, aku dan suami mereka-rekala nak makan itu ini terkeluar idea nak masak lala lemak cili padi

Nak masak menu ni memang simple gile dan sesuai bagi orang yang malas macam aku..hi3
Jom belajar masak lala ni...

Bahan :
1/2 kg lala
2 btg serai diketuk
suku ibu jari halia di tumbuk 5 ulas bawang merah ditumbuk
3 ulas bawang putih ditumbuk
7 biji cili api ditumbuk
sedikit kunyit ditumbuk
1/2 biji kelapa untuk dibuat santan
setengah biji limau nipis
garam secukup rasa
sedikit daun kunyit dihiris

Cara-caranya :
panaskan kuali
masukkan bahan yang ditumbuk didalam kuali.
masukkan santan kedalam kuali soalah menumis bahan tadi dengan santan
masukkan serai & kacau hingga mendidih.
masukkan lala yang telah bersih kedalam kuali dan tutup kuali dalam 1 minit
masukkan garam,
perah limau kasturi
akhir sekali taburkan daun kunyit keatas hidangan.

Ta da siap sudah...


3 Comment:

sujairi said...

"Dulu sebelum kawin selalu lepak makan nasi ulam kat sana dengan suami. Memang sedap..."
:) confius sebelum kawin p makan ngan suami..hehe

MAMA AIZARA said...

iyela sebelum kawin p makan ngan suami...
kan sekarang sy dah kahwin takkan nak panggil bf lagi kot.....

Coyotito Aimd said...

sedapnye ~


klik sini cepat !
Tutorial - Blockquote dgn background comel