22 July 2010

Sofea kena penyakit Kuku Tangan dan Mulut???

Bahaya tak penyakit kuku tangan dan mulut @ HFMD?
Sebahaya H1N1 ker?

Semlm pergi nursery dengan niat dapat ehsan dari nursery untuk jaga sofea sbb tengok chicken pox sofea dah kering dan badan pun dah tak panas lagi. Masa sampai nursery Mama T dan tenaga pengajar sibuk mengerumuni sofea dan mereka detect sofea kena penyakit kuku tangan dan mulut. Kenapa aku sebagai mamanya langsung tak terfikir pasal kewujudan penyakit ini. Dah doktor kat klinik pun bagitahu cuma Chicken Pox... Pihak nursery kata baik double check kat klinik yang biasa mereka pergi, lebih detail...

Petang pukul 3 selepas hantar baju untuk hari raya nanti (wah masih sempat lagi tuh) aku pun pegi klinik kesihatan puchong. Better pergi klinik kerajaan takut nanti kalau jadi apa-apa kat anak ibubapa tak akan dipersalahkan. Punya lama tunggu, lepas 2 jam baru dapat masuk jumpa doktor. Doktor tetap dengan pendirian kata sofea kena chicken pox aje. Aku bertegah mintak penjelasan takut ar mana tahu memang sakit kuku tangan dan mulut.

Sedikit info yang cukup melegakan aku dan suami kalau pesakit dapat penyakit kuku tangan dan mulut.. bintik-bintik merah hanya ada di dalam mulut, tapak tangan dan tapak kaki sahaja. Hanya TAPAK tangan dan kaki. Tidak akan ada di bahagian kulit badan kita. Syukur...ingatkan kami sekeluarga bakal di kuarantin.

P/s : Serah pada yang pakar. Jangan buat penilaian sendiri.

5 Comment:

aNiS tHe BumbleBee said...

kalo kt sini,rilex jee..doc bg panadol je suh mkn.kalo kt malaysia mcm agak kecoh2 gak pasal penyakit ni.

MAMA AIZARA said...

takkanla bagi panadol je anis??...

Amy Syaquena said...

alhamdulillah...semoga di jauhi dari sebarang penyakit yang tidak di ingini...amin:)

Amy Syaquena said...

datang ziarah di hari jumaat...datang nak baca entry baru tapi belum update rupanya,x per petang nanti amy datang lagi ye

MAMA AIZARA said...

mekasih amy dtg ziarah...