Bajet 2011 : Duit RM500, 90 hari cuti bersalin & PTK

Ok, semalam sempat tengok bajet 2011 walaupun banyak yang terskip skip. Tapi dalam pukul 5.30 petang memang mata diikuti telinga tertumpu penuh pada ucapan PM. Time tu memang dah nak sampai pada ucapan tentang hal-hal kakitangan awam expecially pasal bonus yea....


Ayat PM yang berbunga indah tu memang diketahui ada yang menarik untuk diumumkan. Firstly PM kata nak mansuhkan PTK. Memang aku sokong sangat dengan keadaan aku sekarang ni yang tak boleh dah amik PTK. Sekarang ni aku dah TK 2, alhamdullilah dah 2 tahun merasa anjakan gaji lepas lulus TK 1 walaupun ciput. (still nak complaint). Pas berehat satu tahun dari amik exam PTK, petengahan tahun lepas aku apply untuk TK2. Masa amik pertama kali tu memang rasa confident je boleh dapat empat empat. Rasa macam senang. Masa TK1 dulu pun instinct aku tepat. Tapi bila result keluar aku dapat tiga empat. Okla not bad. Cuma kena ulang subject khusus tu. Maybe aku ada salah satu dua tu yang dapat tiga je. Tapi aku rasa aku dah jawab yang terbaek.huhuhu


PTK ni Jabatan Akauntan Negara anjuran 2x setahun. Ingatkan hujung tahun lepas nak amikla exam tu balik nak perbaiki aras, mana tau leh naik gaji cepat skit, ntah macam mana permohonan CUEPACs untuk mengkaji balik PTK diluluskan. Keluarla satu surat pekeliling perkhidmatan yang mengatakan kalau dah dapat aras 3 boleh amik sekali lagi je exam, kalau still tk dapat 4 tak leh amik2 dah. Dahla hujung tahun tu jangkaan sofea akan lahir so gabra ngan pekeliling tu aku pun batalkan niat nak amik exam. Terpaksala tunggu tahun 2010 pulak. Tapi kalau ikutkan baik aku amik je exam tu last year sbb exam tu 7/10 sofea lahir 10/10 then last year pekeliling tu masih belum berkuatkuasa lagi rupanya. 


Pas dah lama tinggal pasal citer PTK, pertengahan tahun hari tu aku pun pi amik exam pas daftar online dengan senang hatinya. Lupa langsung pasal pekeliling itu. Bila result keluar aku dapat aras 3 jugak. Takpela ingat bulan 11 ni nak amik sekali lagi. Bila permohonan exam dibuka aku rasa aku orang pertama mendaftar dengan lajunya, tapi bila nak send sistem tulis aku tak dibenarkan menduduki exam PTK lagi, tak ada peluang untuk memperbaiki aras lagi. Hangin nya aku satu badan dan barula teringat pasal pekeliling tu. So kesimpulannya bila najib umum PTK dimansuhkan aku la orang paling happy sekali sebab kalau tak dimansuhkan aku sampai bila-bila pun takkan turun gaji ke P3. Tapi sebenarnya kalau aku boleh amik exam PTK lagi aku tak bersetuju dengan pengubahsuaian dan pemansuhan PTK ni. Yang first for me much better. (my opinion je). Ini pun tak pasti sistem apa yang nak diganti. Kena tunggu pekeliling dulu baru boleh ulas lagi.


Keduanya semalam PM umum nak bagi bantuan khas RM 500. Which means tahun ni kerajaan dah bagi seribu kat kakitangan awam. Compare ngan tahun lepas tahun ni lagi ok kan. Tapi aku still tak puas hati. (manusia mana penah puas kan). Sebab aku memang menantikan paling kurang sebulan bonus, sebelum PM kuar statement nak bagi 500 aku terlebih dulu dah kuarkan statement kat husband kalau ada bonus sebulan kita gi bercuti. So takde pi bercuti.... tapi dari tak ada apa-apa baikla ada walaupun ciput. Masuk ni dah dua tahunla tak ada bonus tuk kakitangan awam. Dahla husband pun baru tukar keje comfirm2 la tahun ni 500 tu je la rezeki kami sekeluarga. What to do.. Kuli kan...


Ketiganya aku tak pasti time bila PM umum pasal cuti bersalin ni. Tapi aku dengar time ulasan-ulasan distesen TV. Yang pasti kena baca dulu pekeliling baru faham. Ayatnya agak berbelit-belit. Tapi point pentingnya sampai jugak kat aku. Cuti bersalin 90 hari bergaji penuh. So sangat bagus bagi aku dan mommy to be. Tahun depan dapatla aku jaga anak 90 hari + bergaji penuh lagi. Last year cuti 60 hari je tak cukup terpaksa tambah cuti tanpa gaji lagi 60 hari. Next baby tak tahu la nak cuti tanpa gaji lagi ke tak coz saraan dah makin meningkat.



5 comments:

ken said...

boleh baca semua highlights kat star online website :)

suamihanyisterizuki said...

ha sronok r azie 90hari cuti...hohoho besh besh...tp kat kelantan memang dah lama amalkan cuti bersalin 90 hari kan...

eh, nnti bersalin kat mana ni azie?

PUANSTOBERI said...

dapat 90 hari bergaji penuh tp tertakluk kpd kelayakan utk mendapat cuti 300hari sepanjang perkhidmatan.

Amy Syaquena said...

salam...

seronok la dapat cuti bersalin 90 hari..gaji full lagi tue

MAMA AIZARA said...

ken: ok..
hany: xsure lg nk bersalin kt mana...
reen:sama je ngn yg dulu cuma kita decide nk 60 atau 90 hari..
amy: best mmg best tp pastu nk pi keje mesti bercinta..

Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY