07 November 2010

13 Minggu @ 3 Bulan 1 Minggu

Hari ni dah genap 13 minggu usia kandungan aku. Akhir-akhir ni tak terasa seperti mengandung mungkin disebabkan alahan yang semakin kurang dan perut pun belum membesar.

Makan pun sudah kembali berselera cuma masih belum bersedia untuk mula minum susu, minum soya, makan acid folik. Dulu masa mengandung sofea selasa, kamis dan ahad, tiga kali seminggu mesti beli air soya panas dipasar malam. Mungkin sebab itu sofea putih. Kata orang sofea macam anak korea/jepun. Bagi aku mungkin juga faktor keturunan ibu aku yang berbangsa cina.

Disebabkan minggu2 alahan hampir berakhir, aku sudah bisa kembali menulis-nulis lagi. Maybe selepas 11.11 ni semua rutin hidup sebagai seorang ibu mengandung patut dilaksanakan. Nanti kesian baby dalam kandungan tak dijaga baik seperti sofea.

comel tak saya?
 
info from Pa&Ma : Minggu ke-13

Bayi Anda
Saiz fetus kini 7.5 sm dan beratnya pula 30 gm. Tulangnya mula berkembang, begitu juga dengan gigi. Pada tahap ini, fetus sentiasa menggerakkan bibirnya sebagai persediaan untuk merangsang otot bibirnya supaya daya hisapannya dapat berfungsi dengan baik setelah dia lahir nanti.


Tubuh anda
Perubahan saiz rahim yang kian membesar akan membuatkan anda menyedari bahawa perasan perut anda “buncit”. Dalam pada itu, perubahan warna puting turut berlaku. Warna bahagian tersebut berubah menjadi lebih gelap dan urat biru pada payu dara anda mula jelas kelihatan.

2 comments:

Rohani Hashim said...

comel, sofea memang comey...eiii gerammmm...

azie, take care dear..huhu nnti hapdet slalu eh..

owh ye raya haji balek klate ke dok?

aziazib said...

raya ni insyaallah balik klu husband dpt cuti..
hany balik mana? klntn ke tengganu