16 November 2010

Mee Celup @ Mee Sup

Second time datang Kelantan masa nak cuti-cuti Malaysia dengan kakak aku tahun 2006. Time tu masih belum berpacaran dengan my husband. Tapi tetap nak ambil dia sebagai pemandu pelancong kitaorang. Matlamat supaya boleh merapat ikatan yang belum sedia rapat.


Oh mesti nak tahu first time aku datang kelantan kan?? Masa kawin abg aku. Abang aku pun kawin ngan orang Kelantan jugak. Kaum keluarga kaum kerabat sepupu sepapat aku memang suka orang belah pantai timur kot. Back to my second trip yang mengecewakan itu, pemandu pelancong memang hampeh bawak kitaorang ke Bukit Bunga. Kalau 10 tahun lepas mungkin la Bukit Bunga itu pusat membeli belah yang glamour tapi time aku berkunjung itu hampeh, barang-barang mainan banyakla dan barang yang dijual langsung tak berkualiti. Kelas Thailand paling low sekali agaknya.


Bila dah jalan haruslah nak makan.. Lapaqla kan...Aku time tu dah sakit-sakit kepala sebab jalan ke Bukit Bunga itu teruk. Time tu aku tak order apa-apa rasanya tapi kakak aku order MEE SUP. Tujuan nak order mee sup sebab nak hirup kuah sup yang panas supaya dapat menghilangkan kesakitan yang dialami. Tunggu punya tunggu makanan yang kunjung tiba sangat-sangat mengecewakan. Mee sup ada bubuh kacang tanah. Apa ke hal tu? Pesen makanan jenis apa tu. Kakak aku pun membebel-bebel la tak puas hati tapi pemandu pelancong diam aje. Kitaorang pun buat spekulasi mungkin Mee Sup dekat-dekat sempadan Thailand rasa cam tu kot.


Intro kat atas panjang sangatkan...


Ni actual story nye....

Sebenarnya sejak hari ahad lagi dah mengidam nak makan makanan panas-panas, berkuah-kuah dan berjenis-jenis. Baik untuk kesihatan badan dan kandungan kononnya. Hari ahad sampai kampung dah petang dalam pukul enam kedai pun banyak yang dah tutup. Semalam pulak satu hari bisi dengan aktiviti ke kedai membeli barang dapur untuk persiapan raya esok dan aktiviti lawat melawati orang beranak. Memang tak dapatla nak makan makanan yang diidam idamkan tuh.

Hari ni pagi mak mentua sediakan sarapan pagi dengan ketupat. Alahai memang tak boleh nak blah tapi sofea makan berselera. Nak makan benda lain tak ada apa yang nak dimakankan dan husband pun still tido lagi. Kenalah tunggu dalam pukul 12 barula makanan tengahari siap. Makan ayam masak merah ngan sayur sawi tumis air. Pastu dalam kul 2 aku makan lagi sebelum keluar. Cadang nak Tabung haji kejap. Sebelum sampai tabung haji husband pun bawak ke kedai idaman hati. Dah mengidam dua hari ni nak makan MEE CELUP. Akhirnya dapat juga makan makanan panas2, berkuah2 dan berjenis-jenis. Sebab apa berjenis2 sebab MEE CELUP ni gabungan mee, bihun dan kuew teow. Sedap ooo... tapi aku rasa dah bukan mengidam tapi mentekedarah. Selang sejam dua makan. Memang sekarang ni nafsu makan menjadi-jadi.


Azi : related citer intro dengan actual story adalah mee sup yang kakak aku makan tu sebenarnya mee celup. Cuma time tu dia tak bubuh kuew teow dan bihun sebab kitaorang mintak mee jer. Sekarang ni aku dah jadi peminat mee celup. Bini orang kelantanla katakan....








No comments:

 
Copyright by Aziazidah