RM 7.50

3 ketui sotong kecik, 3 ketui bendi + nasi putih bubuh kuah kari RM 7.50. Pic takde, takde masa nak snap sebab hati dah panas. Rasa macam makan western food mahalnya. Mahal tak? Ini harga menu lunch aku tadi. Menyirap je masa nak bayar. Dahla first time beli kat kedai dia. Niat nak terus kekal makan kedai dia sorila. Ini first dan terakhir hingga hati aku sejuk untuk beli lagi kat kedai dia. And sib baik ari ni bawak duit besar 50 hinggit. Kalau tak hutangla jawabnya.


Sebelum bayar pakcik tukang kedai tu siap cakap seketui sotong dua hinggit yea. Masa tu mata aku dah terbuntang ngan muka dah terperanjat badak. Mahalnya. Sehinggit tak dapatla dah dik. Patutla dia taknak potong-potongkan sotong tu. Dia nak kira cam tu ek. Kedai lain aku makan takde pun semahal tu.


Korang kalau korang, korang nak bayar ke atau terus tinggalkan je. Sebab pakcik ni boleh cakap nak ke? Siap asingkan makanan aku ketepi dulu, layan customer lain and last sekali baru nak kira akunyer.


Tapi aku bayar je, takkanlah nak tinggalkan makanan tu dan terus blah atau keluarkan balik sotong yang dah bercampur ngan nasi tu. Aku masih ada adab lagi. Tapi bila difikir-fikirkan balik memang bengang. Patut aku cabut je tadi. Cekak darah punya kedai.


Sepanjang jalan dan sepanjang makan asyik duk mengutuk je pakcik dan makanan yang dia jual. Tapi satu yang boleh dipuji makanan dia memang sedap. Tapi taubat aku nak beli lagi kedai dia. Nak buat camna pakcik kita takde jodoh. Pakcik dah sakitkan hati saya tau!

2 comments:

Safinaz Hanum Ahmad Anuar said...

sotong? best tu.. kalau bakar syok..
tapi mujur dia cakap awal2..
tetapi terus cakap RM7.50.. TERKEJUT PLAK

mzhany said...

umm kdg2 kita kaan puas hati kedai yg mkanan nya beshhh...tp kalau mahai bebenor...rsnye itu 1st n last pergi kan...

Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY