Saman menyaman

Saje gatal-gatal tangan bukak laman web INI.

Nak test daya ketahanan dan ingatan terhadap pasword2 yang telah dicipta. Alhamdulillah nampaknya otak aku masih sihat dan cerdas untuk mengingati banyak perkara. Sapa kata pas ada anak otak kita makin lemah haaa?????....


Pas login terus check untuk diri sendiri. Nampaknya tiada maklumat dan aku bebas sepenuhnya dari melakukan sebarang kesalahan.


Kemudian gatal-gatal tangan lagi try check untuk husband yang sedia aku tahu banyak melakukan kesalahan sebelum kenal, semasa bercinta dan selepas berkahwin.


Nak amik ada 8 summons.




Dan scroll lagi page ke bawah. Jumpa pulak item-item ni.



Tiada saman melalui perangkap laju. Husband memang slow and steady, suka bermesra-mesraan dengan anak bini.


INFORMATION (cedok sebijik dalam laman web)

Effective 1st December 2010, PDRM is offering an incentive on compound rates for all types of
traffic summons issued –

1. All summons issued on or before 30th November 2010 :
  • A rate reduction from the original compound

2. All summons issued after 30th November 2010 :
  • Summons settled within 15 days will be offered a 50% incentive from the original compound
  • Summons settled within 16 to 30 days will be offered a 30% incentive from the original compound
  • Unsettled summons within the 30 days ARE NOT entitle for an incentive and will be immediately black listed

Sib baik semua saman adalah saman sebelum 30/11/2010. Memang ada discount tuk kami ler. Xyah nak alert tarikh akhir discountnya. Tapi bila dicalculate amaun adalah dalam seribu+++. :(

Training to be an athlete

Belakang rumah ada Bukit..
Di kawasan bukit ada taman...
Di dalam taman ada cinta...
Cinta hatiku sofea...























"Mama..sofea nak nak jadi atlet bila besar nanti"
ERMMMM..profesion yang nampak ok kan?

Akhirnya...panggilan itu tiba jua

Akhirnya tepat pukul 2.32pm telefon aku berdering setelah seharian semalaman semalam kerisauan. Hari ini suasana riang bertukar muram. Memang aku dah tak ingat dah kisah hari jumaat lepas. Dan seperti yang sedia maklum keputusannya telah aku duga apabila panggilan hangit itu muncul. Sangat-sangat mendukacitakan. Aku disahkan mengidap kencing manis. Before test 5.8 and after test 7.9. Tinggi ke??

Ini adalah antara keputusan yang menyedihkan diantara perkara yang tersedih dalam hidup. Kenapa....Entahla aku rasa emosional sangat dan hampir tak mampu berkata-kata pabila misi memberikan keputusan.

Tadi banyak jugak perkara yang dibualkan dengan misi tapi tak terdaya nak coretkan disini. Sebab semua yang dibualkan mendatangkan banyak masalah. Dan kesedihan ini boleh aku umpama kesedihan sewaktu aku dapat keputusan semester 6 di uitm. Lagi 0.08 nak dapat anugerah dekan dan semester tu la pointer aku yang terendah. Sedih!

Bahagia pabila dihargai


suka suka suka suka...
pagi ni makan roti telur yang sangat sedap..
dibuat oleh air tangan husband, itu pun setelah diminta.

"free nampak? apa kata tolong gorengkan telur?"

Tapi aku peduli apa, minta ke rela ke janji aku bahagia... aku suka...
korang ada? ada ke yang special dari orang yang special?

Selesai dah minum air gula

Jumaat lepas sudah selesai stage 1 - minum air gula.
Sangat sedap kalau compare minum time mengandungkan sofea.
Manisnya ada kurang dari yang dulu.
Rasa macam misi tersilap sukatan je.



Nampak empat cawan plastik atas meja tu.
Masa aku snap tinggal tu je yang ada, lain dah selamat masuk kemulut bakal-bakal ibu ni.
Secawan penuh tu la ibu-ibu mengandung ni kena minum.
Tip nak minum air gula ni senang je....
  1. Jangan kulum air gula dimulut, terus masukkan ke tekak.
  2. Jangan tunggu lama-lama untuk setiap tegukan. .
Petua ni dapat dari ibu yang aku jumpa masa kat klinik.

Air mineral atas meja tu pulak air yang bakal ibu minum pas berjaya abiskan air gula.
Bawak sendiri dari rumah. No sponsor...

Nak tahu result hari tu? 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Hi3..Resultnya akan diketahui minggu ini. 

Kalau ada panggilan dari klinik maknanya aku terjebakla dengan penyakit kencing manis. Kalau tak di hubungi maknanya aku bebas dari sebarang jangkitan.

Weehee..berdebar ni tunggu keputusan, harap-harap janganla ada panggilan hangit dari klinik.

10pm - 8am : Fasting










From 10pm tonight until 8am tomorrow morning....

"No heavy food ..

No junk food ...

No carbonated drinks ..

No sugary drinks ...

Only mineral water ...."


Can i ?
hopefully tomorrow i will get positive result...
Chayok...chayok...

Title or No Title : Mana satu pilihan

Ok cuba bayangkan anda ditawarkan jawatan-jawatan berikut :-

Pertama
Ditawarkan jawatan sebagai Penolong Setiausaha Gred N41 "Contract For Service" Jawatan ini adalah bertaraf kontrak selama setahun. Akan disambung semula jika perkhidmatan anda masih diperlukan. Jawatan ini adalah lantikan dari Kementerian dimana tempat anda akan bekerja. Gaji yang ditawarkan adalah sekitar RM 2,331.00 ke RM 2,550.00. Tiada kenaikan gaji tahunan.

Kedua
Ditawarkan jawatan sebagai Pekerja Khidmat Singkat@PKS Gred N27. Jawatan ini jugak bertaraf kontrak tetapi selama enam bulan. Perkhidmatan terputus selama seminggu sebelum di sambung balik jika perkhidmatan masih diperlukan. Lantikan juga adalah dari Kementerian tempat anda ditawarkan bekerja. Gaji yang ditawarkan adalah mengikut gaji hari. Bekerja 5 hari seminggu 5 jam sehari. Sehari bersamaan 16.27 sejam X 5 = RM 81.35. Tiada kenaikan gaji tahunan.

Ketiga
Ditawarkan jawatan sebagai Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N17. Jawatan adalah bertaraf TETAP dan BERPENCEN atau TETAP dan BERKWSP. Lantikan adalah daripada Suruhanjaya Perkhidmatan Awam @ SPA setelah anda terpilih ditemuduga daripada ribuan calon yang memohon. Ketua Perkhidmatan adalah Jabatan Perkhidmatan Awam. Gaji yang di tawarkan adalah P1TI sebanyak RM
820.38 beserta elaun diantara RM 395.00 ke RM 595.00. Kenaikan gaji tahunan diantara RM 49.91 ke RM 65.50 berdasarkan lamanya tempoh berkhidmat. Senang cakap ini jawatan namanya KERANI.


Antara 3 jawatan kat atas tu aku pilih yang nombor tiga. Tak apa gaji sikit tapi tetap. Orang tak boleh buang kita sesuka hati. Walaupun tak dipanggil Puan Azi di opis tapi sekurang-kurangnya jawatan kita diiktiraf.


Bagi yang memilih untuk jawatan pertama dan kedua ( bukan memilih kot tapi dah tak ada pilihan kerja) jangan berlagak macam anda bos ye. Sebenarnya anda tu bukan sape-sape. Pihak pengurusan boleh tolak anda dengan mudahnya jika mereka tak suka. Senang cakap boleh buang anda keje bila-bila masa tanpa rasa bersalahnya. Walaupun anda bangga dengan panggilan Puan, Cik, Encik atau Bos itu tak menjamin apa-apa tau.



Bagi penjawat jawatan ketiga pulak janganla takut-takut lagi pada pekerja kontrak ni. Diorang ni kekadang berlagak je lebih. Tahu diorang ada kelulusan dari U tapi kita yang kerani ni pun banyak yang berkelulusan cuma belum bernasib baik. Kalau bernasib baik naik pangkat biarlah jawatan yang tetap atau kontrak yang dari JPA.

2nd time check up

Hari ni terpaksa pegi klinik desa sbb last week terlupa akan 2nd appointment check up perut. Pegi sorang-sorang tanpa peneman macam check up yang pertama dulu. Macam biasa je klu appointment kat klinik desa ni. Sampai kul 7.30 pagi dalam kul 10 baru boleh settle semuanya.Hari ni dapat no. 16. Macam yang sebelum-belum ni pun itula no. standart aku dapat. Macam no. result exam time sekolah menengah dulu. Tak berapa pandai itu yang selalu dapat nombor belas-belas.


Ok, back to Klinik Desa .. lepas amik no., kena pi toilet, buang air kencing tuk misi check air kencing nanti,  then pi kat penimbang timbang berat badan. Tengok naik sekilo ke, dua kilo ke, tiga kilo ke...Semua kena buat sendiri tak perlu nak tunggu arahan misi. Check up kat klinik desa ni kena buat-buat pandai, kena rajin bertanya kat orang yang dah biasa kalau tak ketinggalan, silap-silap no. anda takkan dipanggil nanti. Hari ni sib baik jupe member sekolah rendah, leh la tanya ke dia, tak la malu sangat nak tanya kat orang lain.


Pas siap buat hal sendirian berhad tu, 2nd stage adalah tunggu misi panggil nama untuk di smbil darah dan di check tekanan darah. 3rd stage pulak tunggu misi panggil nama untuk di check perut pulak. Misi nak mengukur perut sudah buncit tahap mana. Part ni dah masuk dalam bilik. Duduk berdua-duaan dengan misi nombor tiga. Part ni paling segan dan malu sih. Bila dah pernah bersalin, misi dah tak jaga tatasusila dan adab mengecheck, tanpa segan silu menarik baju keatas untuk melihat perut aku yang dah makin buncit. Tapi kan hari ini misi bagi dengar degupan jantung baby... Suka...suka...suka


Bila dah selesai check perut, last stage adalah sesi beramah mesra dengan misi. Selalunya kalau time aku mesti sekejap je sebab aku tak banyak tanya. Tapi ari ni misi sangat mesra dan ramah mulutnya sebab aku punya berat sudah naik 3.6kg dalam masa 5 minggu. Macam bertih jagung goreng mulut misi nasihatkan aku. Kalau kandungan bawah 5 bulan kenaikan berat badan yang dibenarkan hanya 0.5kg. Misi nak tulis dalam buku kandungan aku sebab hidangan makanan sangat sedap jadi aku pun terliur dan makan dengan banyaknya. Aku pun membalas kalau dah lapar saya ngapla semuanya. sedap ke tak sedap belakang kira yang penting perut kenyang.


Kesimpulannya hari jumaat ni aku kena gi klinik untuk minum air gula. Tak terkejut pun sebab memang 1st check up hari tu pun doktor dah suh minum air gula sebab first baby aku dah ada kencing manis. Dan doktor jugak suruh aku datang klinik semula dua minggu lagi untuk buat pemantauan berat badan. Jadinya sesi diet aku harus bermula hari ini supaya apabila tiba hari jumaat insulin dalam badan aku dapat bekerja dengan sempurna sekaligus dapat menghindari penyakit kencing manis. Untuk itu aku akan membanyakkan minum air putih dan dapatkan makanan seimbang.

 wassalam

Yang lama dibuang jangan

Korang ada kereta ni tak dolu-dolu?
Atau pernah naik kereta ni tak?
Dulu aku selalu naik kereta ni.
Kereta kakak aku, tp kakak aku dah jual lama dah kete ni..
Sekarang aku kembali naik kerete ni...
Dengan kete ni skrg husband aku berulang alik ke Nilai dari hari senin hingga kamis.
Tapi kalau ujan payah, aircond tak ada..
Company husband aku sewa dengan owner kete ni RM 3,000 sebulan.
Berharga lagi kereta ni rupanya.
Kereta ni husband aku panggil SKYLINE.
Nama sebenarnya DATSUN.



Dah dua minggu berturut-turut, sabtu dan ahad kitaorang sekeluarga naik kete nih tuk ronda-ronda.
Siap pegi home decor kat stadium malawati shah alam lagi.
Sebabnya kereta kami masuk workshop.
Rosak hari tu masih ada yang perlu diperbaiki.
Semalam aku planning nak shopping lampu dan kipas untuk rumah baru.
Staff  kedai yang kitaorang pegi tu  beri layanan yang tip top kat kitaorang...
Masa nak sampai kedai, aku dah suh husband parking jauh-jauh.
Kalau diorang nampak SKYLINE kitaorang habisla aku sure diorang tak nak layannyer...
Kete buruk mesti kokak.
Bila tiba time nak masukkan lampu-lampu dalam kereta, barula staff kedai tu terkejut beruk..
"Mana kereta? Ini ke?"
Kami senyum je....
Jangan ingat orang naik kete buruk tu tak ada duit, miskin.....
kengkadang diorang lebih kaya dari yang naik kete besau-besau.

(sebenarnya aku malu jugak orang duk pandang-pandang kitaorang)

New Image



New image from sofea.
Like a roxette.

Cute kan?

Rambut dipotong bagi tujuan menyahkan kutu kepala
di samping menjimatkan shampoo....

Percutian di Hutan Lipur Lara Malawati Shah Alam.

Sabtu lepas kereta rosak di Car park Stadium malawati.
Hajat ke Shah Alam sebab nak buat IC husband yang hilang masa pi Warehouse Sales Anakku.
Malangnya JPN tutup pulak, Hari keputeraan Sultan Selangor daaa.
Malang berganda kereta buat hal pulak ditengah panas terik dan di waktu perut sedang berkeroncong.
Tepat 12 tengahari rosaknya, di kala matahari sedang tegak berdiri di atas kepala.
For me kereta rosak, rosak la nak wat camna janji dapat shopping...Hi3..
Husband apa lagi marah berganda..
siap kata nak jual kereta bagai....IC tak dapat buat, duit pulak melayang.


At least sabtu lepas kami telah tersesat bercuti dihutan lipur lara.. ..





Percutian di Hutan Lipur Lara Malawati Shah Alam.




Parking dilaluan paling sunyi untuk mencipta suasana romantik.




 Gembira pia dapat bercuti-cuti 1 Malaysia.





 Mereka boring dah duk dalam hutan.  
Perhatian kanak-kanak adalah dilarang sama sekali untuk bermain api ye...




Hampir menangis kedua-dua anak beranak ini.
Sejam lebih kemudian baru ada orang datang selamatkan kami.
Alhamdulillah dapat jugak balik rumah.



Puisi puitis ni aku tujukan khas untuk engkau yang bernama S_ _ _ _ _ _ _ N

Aku tahu engkau dah kerja lama, tp aku kerja lebih lama dari engkau..
Aku tahu engkau dah buat semua jenis kerja kewangan cuma engkau tak pernah buat kerja di unit gaji..
Aku memang kurang pengalaman tentang kerja kewangan tapi pengalaman aku buat gaji mengatasi kelebihan yang engkau ada.
Aku tahu engkau boleh jawab semua soklan dari yang diajukan oleh staff mengenai gaji..
Even kadang-kadang aku tahu engkau temberang je kat diorang..
Aku tak kisah ...

Aku tahu engkau tak akan tanya pada aku yang senior ni..
Engkau boleh buat apa yang engkau suka..
Tapi kenapa akhirnya engkau nak menyusahkan orang lain jugak..
Orang yang engkau susahkan itu tak lain dan tak bukan AKU..

Apsal kalau engkau tak tahu hal berkaitan coding engkau tak nak tanya..
Apsal urusan gaji yang bukan Bahagian bawah jagaan engkau pun engkau nak buat jugak kerja tu.
Apsal engkau nak jadi kuli batak dalam masa yang sama nak berlagak macam bos.

Engkau kalau nak buat apa pun aku tak kisah..
Tapi janganlah cuba-cuba menyusahkan orang.
Kalau kau tak tahu kau tanyalah, aku bukan kedekut ilmu pun.
Kalau malu bertanya sesat jalan beb!.














ikhlas,
aku yang terpaksa memendam rasa dek perbuatanmu.

Membazirkan rezeki di tengahari

Menu tengahari ini ditaja oleh Bahagian. Banyak lauk pauk yang dihidangkan. Ada ayam kampung goreng, gulai daging kawah, lala masak lemak cili api, sayur tempe dan kentang sambal, sayur kobis goreng, ulam ulaman, sambal belacan dan off course dimakan dengan nasi putih.


Aku kalau ada je makan percuma kat opis mesti nak jadi tamak. Rasa nak amik semua lauk yang ada sampai pinggan jadi macam bukit. Tengok semua makanan sedap-sedap rugi kalau tak amik semua wooo. Padahal kalau nak diikutkan aku bukan suka makan daging. Apa salah kalau amik lala atau ayam je dengan sayur ulam-ulaman. Lebih menyelerakan daripada nasi dipenuhi dengan kuah berbagai jenis rasa.





Even aku makan untuk dua orang, last-last ada jugak yang kena buang dalam tong sampah. Mana nak mampu abiskan 6 jenis menu tu. Perangai aku dah rupa perangai syaitan. "MEMBAZIR AMALAM SYAITAN" kan?? Tapi aku rasa orang lain pun sama kalau dapat makan free mesti nak amik banyak-banyak. Mesti nak jadi tamak jugak. Rasa macam leh ngap semua dalam mulut. Padahal bila dah separuh jalan barula nak tersandar. Betul kan ?? Kan Kan Kan???? Sila mengaku....

Gatal-gatal tapak tangan eh gatal-gatal kepala rupanya nak dapat kutu

Dah seminggu dah rambut gatal-gatal. Sejak gatal makin kerap dan rajin shampoo campur sapu shampoo conditioner. Kalau tak, biasa basuh rambut pakai shampoo je. Segera dan cepat. Masa di opis seminggu ni dibazirkan dengan menggaruk-garuk kepala, tak cukup di pejabat di umah juga menggaruk-garuk lagi. Pakai tudung pun tergaruk-garuk even tak pakai tudung lagi sedap menggaruk-garuk.


Semalam masa amik sofea dinursery, mama ti bagitau kepala sofea de kutu. Patutla kepala aku gatal-gatal, rasanya kepala aku dah dijangkiti kutu embun sofea. Sesampai di rumah selak selak kain helaian rambut sofea dan ternampak kutu besar duk guling-guling atas kepala sofea. Tapi tak sempat nak tarik sebab sofea tak suka orang pegang-pegang main-main rambut dia.


This week ingat nak potong pendek rambut sofea mcm askar wataniah (kalau berjaya) then baru nak pakaikan ubat kutu. Nursery dah bising pepagi tadi masa anta sofea kata budak-budak lain tak ada kutu. Kutu tu asal dari sofea. Ermm..ermm... Boleh percaya ke? Korang percaya ke my baby yang comel tu pembawa virus H1N1 kutu kepala? Aku 100% tak pecaya sofea dapat dengan sendirinya, ini mesti rebakan@jangkitan dari budak-budak lain yang ada kat nursery tu.

- Cian my baby yang comel ni dituduh pembawa wabak kutu -

 PERINGATAN PENTING!
Sape-sape yang anaknya ditinggalkan di Taska Anak-Anakku Sayang sila check kepala anak memasing. Mungkin anak andalah penyebar wabak itu. Jangan tuduh tuduh sofea. Sedih dia.

Tukar Semua Password : Done





I'm so afraid last night!
Takut seseorang mencuri dan menceroboh data peribadiku.
Hidup sebagai pegawai kerajaan kena bekerjasama as a team.
Itu yang aku lakukan.
Bekerjasama memberi password satu sama lain ...sebab nak balik awai semalam.
Kasi password kat team gaji untuk bukak e-penyata gaji staff KDN.
Sebab aku senior dan aku sorang je setakat ni boleh akses. (bangga tuh)
This morning cepat-cepat tukar semua password dalam email, e-penyata dan akaun-akaun yg perlukan password.
Semua password aku adalah sama.
Lenyapkan password yang lama supaya tak akan ada sekor pun leh ceroboh my account.
Team...aku kurang percaya padamu.
Sorry...


Makan Nasi Kerabu Berulam Budu

Can u imagine wanita KL pure ni makan budu.



Oh no!! I hate BUDU. But hari ni ada orang belanja makan Nasi Kerabu campur ayam campur budu yang betul-betul budu pure Kelantan. Katanya budu dah masak. Apa bezanya??




Rasa ditekak payau semacam. Tak sedap, tak boleh belah, tak lalu nak makan, tak abis makan. Lastnya turun jugak di foodcourt. Kali ni bukan lagi RM 7.50 tapi RM 2.00 je. Beli buah-buahan untuk tujuan kesihatan.

Bye.
Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY