13 March 2011

Aku memang pandai masak tapi _ _ _ _ _


Abang ipar : Sape yang masak sambal ikan bilis ni?
Husband : Azi...
Abang ipar : Pandai azi masak sambal ikan bilis.


Abang ipar : Nasi goreng ni masak ke beli kat kedai?
Husband : Masak.
Abang ipar : Tak sangka azi pandai masak nasi goreng. Tinggal ini je ke?


Okeh itu antara bukti-bukti yang i memang reti masak k. Kalau setakat pujian dari husband tak ada makna sebab mgkin korang akan kata ala itu nak amik hati bini je tapi pujian ni datang dari abang ipar i ok.


I tahu abang ipar i terkejut sebab masa kat rumah mak mertua haram sekali pun i nak masak kecuali terdesak. Itu pun tak sedap. Bukan tak sedap ye tapi tak sempurna. I memang tak reti nak masak kat rumah orang lebih-lebih lagi mak mertua i orang kelantan. Masakan orang pantai timur dengan pantai selatan ni memang berbeza sangat-sangat.


Daripada diorang buang masakan i lebih baik i tak masak. Dengan perkataan yang lain i memang dah cakap dengan husband i yang i balik kg bukan untuk buat kerja rumah. I balik sebab nak jupe keluarga dan off course berehat. Kat KL dah la setiap hari i pergi kerja, balik kerja masak, malam-malam bangun kena buat susu, lebih-lebih lagi sofea dalam proses berhenti minum susu badan. Then bila balik kg i kena buat rutin yang sama. No no no. I memang tak nak okeh. Biarlah orang nak kata i menantu hantu ke apa. Janji i tahu apa yang patut i buat dan tak patut. Patut ke masak kat rumah mak mertua?????


Lagi satu i memang tak boleh la kalau memasak tetiba ada orang datang tanya apa yang u masak tu. Nak tolong apa-apa ke? Terus i jadi gabra dan alamatnya tak sedaplah apa yang i masak tu. So mak mertua i memang tak pernahla merasa kesedapan i masak, sebab bila dia datang KL selalu je dia kacau i masak. Sape suruh kan.


Kesimpulannya i memang pandai masak okeh tapi malas i hanya akan masak kat rumah sendiri dengan keadaan yang aman. Kalau nak rasa masakan i datanglah rumah tapi jangan kacau i masak.

4 comments:

PUANSTOBERI said...

oke..nati raya ai dtg umah yu yer. janji ai tak kacau u masak..kompem..! teheheh :D

sugar2 kapas strawberry said...

sy suke memasak..cuma taksuke org kacau ape yg sy nk masak..kira macam..nk tlg2 ape yg sy masak..sy taksuke.haha

mzhany said...

ok azie nanti hany g, hany duk ruang tamu je main ngan sofea, bior azie masak sorg2 ;)

mamaaizara said...

reen : okeh boleh datanglah

sugar2 kapar : same la ngan sy, mmg xsuka org kacau kecuali org tu xpndai masak..hi3

hany: teringin nk jupe hany, tp sofea susah nak dgn org yg xkenal

 
Copyright by Aziazidah