Kencing kotor berkait dengan sakit pinggang eh


Alkisah minggu lepas aku rasa tak bermaya sangat nak pergi kerja. Pergi klinik swasta dengan harapan boleh dapat MC lama-lama tapi dibaginya sehari je. Tak serius kata doktor. Tapi aku rasa aku ni dah tahap kronik dah. Nak bangun, nak masak pun tak larat. Sakit kepala dan pinggang yang amat sangat.


Doktor tu boleh bagi ubat tahan sakit je. Aku pun sombong buat-buat malas nak makan. Sudahnya hampir empat hari tahan kesakitan. Pastu hari jumaat hari tu, aku kan kena jumpa doktor di Klinik Kesihatan Puchong pasal nak scan baby, aku pun tanya la doktor tu apsal aku sekarang selalu nau sakit pinggang. Doktor tanya aku kencing ok ke? Ada masalah tak nak buang air? Aku jawab ok.


Lepas scan tu doktor suruh aku pergi buat ujian air kencing. Menyesal tanya kat doktor. Aku bab kencing kat klinik ni la yang paling malas. Sebab tandas kat klinik ni tandas duduk. Aku paling tak suka kencing guna tandas duduk. Geli kena kongsi duduk dengan orang lain. Tapi demi kesihatan terpaksala dan nasib baik jugak aku buat ujian air kencing tu......


Bila dah dapat ujian analisa air kencing aku pi dapatkan doktor tadi untuk tunjuk resultnya. Doktor cakap saya dah agak dah. Awak ni kencing kotor sebab tu selalu sakit pinggang. Takpe nanti saya bagi ubat antibiotik. Wanita pregnant yang ada kencing manis ni kebarangkalian nak dapat kencing kotor ni sangat senang sebab bakteria senang merebak. Macam tu la ayat doktor tu. Aku pun tak ingat sangat.


Actually aku ingat air kencing aku ok sebab kat kertas tu tulis negative, negative, negative tapi ada 3 star. Star tu lah yang menunjukkan betapi kotornya kencing aku. Ntahla aku pun tak faham sangat dengan ujikaji ujikaji sains nih. Tambah doktor lagi walaupun awak kencing ok, tak de masalah tapi disebabkan kurang minum air itu yang dapat kencing kotor. Dalam hati aku aku dah minum sehari lebih 3 botol air putih dah.


Lepas amik ubat yang sebeban kat farmasi aku pun blah balik umah. Baru pukul 3.15 ptg tapi tak kuasa aku nak patah balik masuk opis.

4 comments:

Zyash said...

Jage kesihatan tau, mak saya kate, kencing koto ne bahaya jugak tau..

Amy Syaquena said...

alahai pas ni makan ubat k.jaga kesihatan baik2 dan ikut nasihat doktor k

Amy Syaquena said...

singgah di waktu pagi.x de update baru lagi erk , x pe petang nanti amy datng lagi ye...

mamaaizara said...

tq amy sudi singgah sini..

Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY