04 July 2011

2 month

Patutlah banyak ibu bapa rela tunggu berjam-jam kat klinik kerajaan untuk check up baby. Mahal owh nak inject my baby yang dah 2 month. RM 136.00 - injection for DPT, Hib & OPV/IPV. Tapi ok la compare tunggu 3 jam untuk bogelkan baby pergi timbang, masuk bilik borak-borak tanya baby sihat, minum susu apa, baby dh boleh buat apa. Bila ada problem seperti selsema, batuk, misi selamba cakap u pergi klinik mintak ubatlah. Habis yang i tengah jejak sekarang ni apa? Bukan klinik? Ubat tak adakah?


Street to the pointlah, sabtu lepas pergi check up baby, nak pergi timbang & injection kebetulan baby pun dah dua hari tak berak. Boleh tanya sekali. Berat my baby 67 hari dah 6.6 kg. Naik 2.2 kg dari bulan lepas. Normal kah? Doc cakap kenaikan berat badan ur baby sangat bagus. Baby u pun sangat aktif. I like like like.


Pasal tak berak dua hari tu, doktor bagitau baby yang menyusu susu ibu sepenuhnya memang macam tu. Ikut sesuka hati dialah nak berak seribu kali sehari ke, nak berak hari ini banyak-banyak, esok sikit-sikit ke atau tak nak berak langsung. Cuma in case kalau lebih tujuh hari @ seminggu tak berak langsung baru bawak jumpa paed. Nanti diorang pam kasi keluar semua isi perut.


Rupanya banyak yang aku tak tahu. Maklumlah sofea dulu awal-awal dah campur dengan susu formula jadi beraknya pun standart 3 hari sekali.



eh! duit dah banyak berhabis nih.

 Tak lama lagi Ramadhan dah nak menjelma then nak sambut Syawal pulak. 


{KLIK}

2 comments:

mzhany said...

waa adik hakeem dah 2bulan eh...ummm dah makin membesar...gud gud.

kakak sofea camner? jaga adik tak?

Azi said...

YE SY DH 2BLN, KAKAK JELES SBB MAMA ASYIK LEBIHKN SY HI3

 
Copyright by Aziazidah