Teknik Marmet

Cerita 4 hari lepas.

Saje-saje perah susu guna tangan (teknik marmet). Malas cari breast pump. Waktu malam budget nak tido lena tapi breast pulak dah membengkak. Keras macam batu. Terasa semua urat saraf menaik.


Hasilnya 3 oz dalam masa 15 minit. Tak expert lagi tapi quite ok for the first time. Ramai mommies kat luar sana prefer guna breast pump sebab ianya mudah expecially yang electric. Tapi for me pakai tangan feelingnya lain. Rasa kita ni hebat sangat sebab bukan semua orang boleh buat. U all better try. Boleh di aplikasi if ur breast pump problem ke rosak ke.




Ramai tanya macam mana nak buat teknik marmet ni. Bagi aku yang first time try tak ada rasa susah mana pun. Cuma bagi yang tak pandai kawal puting dan botol susu dinasihatkan jangan terus tadah ke dalam botol. Tadah pakai bekas yang besar supaya susu tidak tumpah.Rasa rugi kalau susu tumpah walau pun setitik {aku banyak tumpah susu time baby menyusu direct}. Kalau pakai botol susu cari botol susu yang lubangnya bersize besar. Macam botol susu philip avent {ramai mommies suka pakai}. Dari jenama lain pun ada.


Detail & Cara nak buat teknik marmet boleh lihat SINI. Banyak lagi laman web lain. Just search.


Cerita tentang breast ini memang isu sensitif dan sensasi. Kalau post kat FB macam-macam comment yang terkeluar.




Wei aku just share my experience. Excited beb! Sharing is caring right.

2 comments:

K-Addicts said...

hi, thanx for being my follower. i pernah baca psl teknik marmet ni. nak tanya, (sbb tak pernah try buat lagi, sblm ni pun pakai manual pump cap doctor baby tu je)sakit tak perah Miss B tuh pakai tangan?is it practical? thank you for sharing here.

Azi said...

pada sy xsakit, sy selesa jugak pakai tangan, cuma sbb blom expert jadi xsebanyak guna breast pump. tp klu nak guna tangan xsesuai untuk yang bekerja sbb org nmpk kan...

Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY