28 November 2011

Dunia si Kecil

Semalam ada kenduri doa selamat kat rumah jiran sebelah kiri. Jiran sebelah kanan aku tak ngam. Pergi ngan my sis, my doter and my son. Mr.edy ada job.


Macam biasalah dah datang lewat petang terus ke sesi makan-makan. My luvly doter sofea tak nak makan, tapi sibuk nak berkawan. My luvly son Hakeem menangis je kejenya kalau orang lain dukung.

Ni nak cerita pasal sofea yang sibuk cari kawan. Ada dua group kat rumah tu. Satu anak-anak tuan rumah. Satu lagi anak-anak Pak Dollah (xkenai pun).



Memula sofea pergi ke arah anak-anak Pak Dollah yang tengah main pasir. Sukanya dia dengan diorang sambil duk duk mencangkung. Tetiba aku tengok sofea lari laju diikuti dengan anak-anak Pak Dollah yang empat ekor tu (ayat kurang ajar sebab geram).

Aku ingat sofea dah boleh berkawan, tapi rupanya sofea lari sebab anak-anak Pak Dollah empat ekor tu nak pukul dia dengan kayu. Aku? Touching....

Kemudian sofea cuba berkawan dengan group satu lagi. Group ni tengah main gasing. Sofea suka bangat tengok gasing berpusing sampai pijak gasing then membebel-bebel dengan bahasa dia.

Anak tuan rumah agak bengang sebab sofea pijak gasing tapi dia tak pukul or marah. Cuma dia pusingkan jari dia ke kepala dan cakap gile kat kawan-kawan yang lain. Then means dia maksudkan sofea gila. My doter tak giler cuma dia lom pandai cakap betul2.

Aku? Masih memerhati dari jauh sambil panggil sofea balik. Tapi sofea masih nak main lagi. Ya Allah aku sedih sangat dengan situasi tu. Bukan nak menyalahkan anak tuan rumah atau anak Pak Dollah sebaliknya menyalahkan diri sendiri sebab tak mampu beri kegembiraan pada sofea.


Walaupun ini dunia budak kecik tapi sebagai ibu tak sanggup rasanya nak tengok situasi smlm. Kalau korang touching tak atau aku ke yang melebih-lebih terasa...

4 comments:

PUANSTOBERI said...

aloo...ciann kak sofea kan..
bebudak tu dah beso beso ker??

MiZ Rayy said...

kesian Sofea.. wlaupn sy blom lg ada pglmn ada ank sndri, tp pglmn ngn ank2 sdra pon dh ckup bnyk. sdgkn ngn ank2 sdra pon sy bley tcing bla dpt tau kna buli, klau ank sndri lgi la kn..

Aku-Enot said...

Azie, akak paham. Akak pun kdg touching gak bila anak kita nak main ngan dia tapi dia tak suka sambil marah2. Anak akak penah gak kena sampai budak tu tolak anak akak. Nak marah anak orang tu pun tak leh sebab anak kita yang kacau harta anak orang tu. Tapi bukan niat nak kacau kan....Niat dia nak main sama.....

Azi said...

pn. stoberi : budak tu dh besar skit la dari sofea 2 3 tahun.

Mizz Ray : itula. wlpn diorg budak2 tp xkan nak biar je anak kena buli kan..

Aku-Enot : betul tu k.ros, niat diorg nak bermain tp ...budak2 tahu je la...

 
Copyright by Aziazidah