Kaya dengan duit syiling

Aku adalah pengumpul duit syiling. Baik duit syiling dalam negara atau luar negara. Semua aku kumpul

Aku start simpan duit syiling ni sebelum kawin lagi. Duit syiling 10 sen, 20 sen dan 50 sen aku separate letak dalam tabung yang berasingan. Senang nanti kalau nak tukar kat bank.

Kalau di hitung-hitung adalah dekat 300 ratus dah semua duit tu. Nak tukar ke bank rasanya belum sampai masa lagi kot. Sayang sangat-sangat.


Lagi pun kalau nak tukar kena 'sort' sesatu dulu duit-duit tu semua. Duit yang lama-lama tahun 1960an, 1970an, 1980an memang aku nak simpan. Market tinggi tu...



Duit luar negara pun aku simpan jugak. Tak kira duit syiling atau kertas. Kebanyakannya family dan kawan-kawan yang pergi luar negara yang bagi. Aku manalah pernah pergi oversea... sob sob...

Kalau nak pi beli kat uptown pun idak ler. Kat up town 24 shah alam aku tengok harga yang diorang letak tak masuk di akal.


Antara duit luar negara yang ada dalam simpanan antara negara Myammar (duit ni aku dapat masa kerja dengan sorang budak Myanmar), India, Kemboja, Thailand (off course senang nak dapat), Singapore (pun senang jugak), US, China, Arab, Jordan dan banyak lagi lah. Semua duit luar negara aku simpan dalam buku simpan duit.


Ini antara duit yang paling bernilai ada dalam simpanan aku. $1 tahun 1971. Duit Malaysia ni. Kalau nak tahu harga market boleh jengok kat Mudah.my. Bersepah orang jual duit-duit lama ni.


*Saya nak duit Peru. Tak ada lagi dalam simpanan. Boleh tak Marya Yusof*

15 comments:

Momma AA said...

hehe.. bagus la azi ada hobby mengumpul duit lama2.. leh jadi org kaya ni azi.. hikhik..

Riena Haiqal said...

eh eh eh.. bagusnya hobi Azi... dulu saya minat gak kumpul2 duit syiling dari lain2 negara.. tapi sejak dah kawen ni ntah saya tak ingat dah mana saya letak duitduit syiling tu. sayang sangat2..

Azi said...

mommaAA : sikit2 lama2 jadi bukit..hi3 bolehla buat beli baju selai dua...

riena haiqal: lor..hilang dh ke duit yg disimpan tu, sygnya...

Marya Yusof said...

As salam Azi,

Insya'Allah, no problem... Tunggu Marya balik ye sb kalau post takut nnt xsmp... Takut nnt ade yg kebas sb dorang ni suka buka2 parcel! Especially klau transit kat US... Tunggu ye Zi... Insya'Allah next year, sy post dr Msia....Please remind me k... :))

Dulu Marya pun suka jugak kumpul duit, pernah ade duit msia 1/2sen, 3/4 sen & 1/4sen... tp dah xtau letak kat mana bile pindah-randah :(
Bagus tau kumpul mcm ni, mana tau one day ade yg nak beli duit2 tu... boleh demand kan :))

Azi said...

wslm marya,
oo marya balik next year ye, raya ni xbalik ke? ok ok nnti confirm azi remind k.

IntaNBerliaN said...

wah.. byknya duit yg azi kumpul.. duit obersea azi dapat sbb g obersea ke

IntaNBerliaN said...

wah.. byknya duit yg azi kumpul.. duit obersea azi dapat sbb g obersea ke

Azi said...

intanberlian: duit oversea semua org kasi. xpnh p oversea even yg dekat cam thailand/singapore/indon.. huhuhu

!!!-BO-!!! said...

Kt mne kita boleh tukar syiling luar negara ke rm malaysia erk.....harap semua boleh membantu....pleasee

Azi said...

!!!!-BO-!!! : xyah tukarlah... syg, simpan jelah buat kenang2an...

mohd afiq said...

sy ada duit peru nilai 1000... kat mana ye boleh tukar?

mohd afiq said...

sy ada duit peru note 1000... kat mana ye saya boleh tukar...tq

Cruel Love said...

Azi.. Sy pun nk tukr duit syiling australia ke rm.. Tau x kat mna bole tukr? Heee. Needs money now .. Sob sob sob
Email me adlynscastylemost@gmail.com

Anonymous said...

Asalam kak... tumpang tanya ckit bole?? duit PERU 100K tu wujud ke??

Anonymous said...

Asalam kak... tumpang tnya bole?? Duit Peru 100K tu wujud ke??

Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY