16 June 2012

Pengalaman menjual baju terpakai

Setakat orang tanya-tanya kemudian mintak nombor akaun kata nak masukkan payment tapi bila check hapah pun tak ada dan ada yang beria nak beli kemudian terus senyap tu biasalah kan. 

Tapi ada satu pengalaman yang membuatkan aku berfikir dua tiga kali jugak lah sama ada nak terus jual my prelove item atau tidak.

Kisahnya satu hari tu aku dapat sms dari seorang customer bertanyakan pasal baju kurung yang dia berkenan. Sms punya sms kemudian dia mintak pakai satu hari. Dalam otak aku ni rasa cam confius kalau dia tak berkenan pastu dia nak return back ker baju tu? Atau dia nak datang umah testing dan bawak balik dulu ker? Bila aku call dia tak angkat. Mr. edy kata jangan layan lah orang macam ni.

Ok fine. Aku pun buat dont know jer. Esoknya dapat lagi sms nombor yang sama tanya samaada baju yang dia nak tu available lagi tak. Masa time tu kalau korang mestilah ingat dia nak beli betul-betul kan. 

Walaupun semalam tak layan hari ni dia still hantar lagi sms. Menunjukkan betapa bersungguhnya dia nak beli baju aku tu. Walau pun sebenarnya baju yang dia nak tu antara baju yang aku rasa coraknya old fashion. 

Sekali lagi kitaorang bersms. Sms punya sms barulah faham rupanya dia mintak aku yang pakai baju tu sehari. Lepas aku dah pakai dia akan bankin duit dan aku boleh pos baju tu. Kiranya aku tak payah basuh baju tu. 

Ko ni gila ke apa? Teruslah ayat ni yang dia dapat dari aku. Kemudian dia mintak maaf dengan cakap dia cuma nak lepaskan gian dengan baju licin aku tu. Bukan nak pakai pun. 

Eeee... geli geleman aku baca sms tu. Mesti dia ni lesbian. So aku ignore je customer macam ni. Taulah itu baju terpakai tapi aku selective jugak tau customer yang macam mana sesuai untuk menyambung warisan aku tu... hi3... 

*Ada customer non muslim jugak tapi aku redha je jual. Tak pe ker ha?

5 Comment:

Riena Haiqal said...

hakhakhak.. gile la orang macam tu kan..
eh Azi. hampir saya lupa Zie tentang novel tu... sori sngat2...

Alynn Nyzaa said...

eeii tah pape org tu..adoii sy pun dlm dilema kak..ada yg dr nigeria nk beli xperia sy...sy ingt die duk dlm malaysia..die tgk iklan sy tu kat website phone2 yg nk djual tp bukan iklan mudah..pening sy..

ecadwinkyasha said...

Alamak kak..lepas gian je?.adoiii,tu bikin takut je..hehehe....klu cmtu,akak suh byr deposit dlu,baru akak send..klu x,dorg ambil ringan je..eca pun edit blog,pena kena mcm tu..dah design..dia xbank-in pun..sakit hati je kak.

ishh,eca nak beli novel tpi lupa je sms akak.hehehe.dah la sibuk,susah nak jalan kemana2x

Azi said...

riena: mmg giler. klu nak beli novel roger2la ye... huhuhu

alynn nyza: jgn percaya, ramai lg org msia yg nak beli, nnti kena tipu menyesal xsudah...

eca: mmg zaman skrg semua org yg kita xkenal xleh percayakan...
btw klu eca nak beli jgn segan roger akak eh...

IntaNBerliaN said...

hihii macam2...

pasal blh or x tu, sy pun xpasti...