27 December 2012

Berhati-hati membeli belah di Mydin

Ini cerita dah hampir sebulan punya story. Mungkin sebulan lebih kot. Tak ingat the exact time tapi ceritanya masih segar dalam ingatan... hehehe...

Hari tu aku pergi mydin beli barang dapur dengan kakak aku dan anak-anak. Mr. edy tak ikut sebab bz dengan keje.

Aku sebenarnya kurang gemar kalau pergi beli belah tanpa mr. edy. Susah nak pilih/cari barang-barang dengan nak pantau anak-anak lagi. Tapi sebab dah darurat terpaksa pergi jugak...

Biasanya aku akan masukkan sofea dan hakeem dalam troli sambil cari barang-barang. Senang tak delah nanti anak-anak hilang ke apa... Takutkan sekarang banyak case anak-anak lesap time ibu bapa sibuk bersoping.

Cuma bila kat bahagian barang basah, kawasannya sempit susah nak bawak troli sekali. Nak tak nak aku kena letak troli kat tepi dan angkut anak-anak. Aku pesan berkali-kali suruh sofea ikut je kemana aku pergi sementara hakeem aku dukung sebelah tangan dan sebelah tangan lagi pilih barang.

Bila dah macam tu memang leceh sikit. Payah nak tilik sangat barang dan jugak harga barang yang dah aku timbang. So lepas dah bayar baru aku check bil.. Tengok sepintas lalu macam oklah. Sebab barang yang aku tahu ada promosi tu yang aku duk perhati betul-betul di bil takut diorang lupa nak bagi diskaun.

Bila balik rumah aku double check sekali lagi bil tu sebab nak separate duit barang jahit dengan duit barang dapur. Then baru terperasan ada harga yang diorang salah punch. Yang buat aku perasan sebab bil tu ada tulis harga brown sotong . Seingat aku memang aku tak beli pun brown sotong @ sotong kurita ni sebab mr. edy tak makan. Kalau nak masak sotong kurita ni yang sedapnya masak sambal. Tapi sambal tak sesuai untuk anak-anak yang masih kecil. So pendek kata aku memang tak akan beli brown sotong.

Puas mengecheck akhirnya baru aku jumpa rupanya pekerja mydin tu punch harga sotong kurita kat ikan cencaru yang aku beli. Kalau harga sotong kurita ni murah untunglah aku kan. Masalahnya harga sotong kurita ni lebih seganda mahal dari harga ikan cencaru yang aku beli. Rugi betul....

Kalau nak pergi mydin sekali lagi semata-mata nak tukar harga ikan tu memang tak lah aku. Buang masa, minyak dan tenaga. Bukannya mydin ni dekat, kalau depan rumah aku memang ler aku jam jam tu jugak pi tukar.

Lagi satu kan aku pernah jugak terkena masa beli ayam then suruh diorang potong. Balik rumah kadang-kadang tengok ayam yang ada dalam plastik tu macam kurang dari yang selalu aku beli.. Ada kadang-kadang aku dapat satu kepak, dua leher, tiga kaki, kengkadang paha tiga. Ha... ini sapa nak jawab ni?

*Yang jaga bahagian basah kat mydin ni majoriti pekerjanya warga asing tau....

4 comments:

Tiha Sweetie said...

dulu selalu jugak shopping kt mydin..before kawen..sekarang selalu gi tesco or giant jer....sebab nyer mydin x der yg berdekatan ngan umah...hehehhe.....hmmm....pengajran berguna nie....kene check betul2 nie...

Myra Jay said...

Memang selalunya lepas bli barang kena check betul2, tp yela kan dah ada anak2 ni susah sikit kan..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

mmg kena check balik kan lepas beli barang tkt jd mcm ni la

IntaNBerliaN said...

wah sekali ganda... rugi tu...

mcm saya, hubby saya ni jenis rajin check.. setiap kali pas bayar, mesti dia cek resit dulu br balik.. hahah

 
Copyright by Aziazidah