11 February 2013

Pos laju yang tak berapa laju

Pesanan untuk diri sendiri dan rakan-rakan, jangan beli online time musim perayaan. Sebab apa last week aku ada beli barang kat satu blogshop ni. Aku order hari ahad malam, pagi isnin dapat reply *efficient*, pagi tu jugak aku buat pembayaran, tengahari dah dapat tracking number. Kalau ikut perkiraan aku selasa parcel dah boleh sampai. Tak pun paling lewat rabu kalau seller pos lepas pukul tiga.

Tunggu punya tunggu sampai hari rabu pun tak terima lagi parcel. Bila check kat Track & Trace pos laju pukul 10:31am hari rabu tu kata parcel ada kat PPL Puchong dalam process delivery. Bila petang dalam pukul 17:30pm tertulis pulak unable to delivery due to.... Tergantung macam tu tanpa reason. Risau aku. Takut pos laju dah hantar tapi aku tak dengar ker....

Bila telefon ke PPL Puchong tak berangkat-angkat. Esok pagi dalam kul 11:00am terus pi PPL Puchong nak tuntut parcel. Punya tak sabar tuan parcel. Bangun pukul 10:00am, 11:00am terus gerak pi PPL.  Sampai kat PPL Puchong orang kaunter kata parcel on the way ke rumah. Sekarang banyak parcel nak kena hantar tu yang lewat hantar.

Balik dari PPL Puchong tak dan 5 minit panas punggung dapat call dari abang posmen tanya rumah kat mana. Padahal baru sabtu lepas abang posmen yang sama datang antar parcel. Cepatnya abang posmen lupa ye.

Kemudian masa terima parcel sempat borak-borak dengan abang posmen :


I : Apsal lambat sangat antar parcel ni. Dah masuk hari ketiga ni.

Abang posmen : Haah lambatkan. Barang dari USJ je tapi sampai tiga hari baru dapat.

I : Raya cina banyak orang pos barang yea?

Abang posmen : Errrrkkk... (teragak-agak nak cakap)

Abang posmen : Saya dah datang semalam tapi patah balik sebab hujan. Tu yang datang pagi-pagi ni. Kan selalu datang petang.

I : Ermm... takpelah terima kasih (sambil beri senyuman paling comel tanda kelegaan parcel dah terima)

Abang posmen : Sama-sama.


* Dah save no. fon abang pos laju, nanti kalau parcel tak terima tak yah pi PPL, boleh call je abang posmen :-)

14 Comment:

Nora Karim said...

amboi amboi...siap ambil nombor abg posmen lagi!! kemain... heheheh er.. abg posmen memenuhi ciri2 lelaki idaman tak? hehehe :P

salam kenal (^_^)

Myra Jay said...

Memang risau kalau barang yg dibeli tak sampai2, yela takut hilang ke apa kan..
MJ pernah tunggu dekat seminggu.

Nora Karim said...

singgah sini lagi... :)

Hannah Razak said...

Apa maksud tracking number tu ? Sy pon ade order barang . Tp dah 5hari xsampai juga . Seller kate dah pos kan . Um . Mana nak dpt tracking no ?

Hannah Razak said...

Apa maksud tracking number tu ? Sy pon ade order barang . Tp dah 5hari xsampai juga . Seller kate dah pos kan . Um . Mana nak dpt tracking no ?

Azi said...

hannah razak : tracking number tu tuk tahu bungkusan kita dah berada kat mana. owner dah pos ke blom. boleh check kat sini http://www.pos.com.my/pos/appl/service/sub_poslaju.asp.

*mintak tracking number dari seller tu...

Ct_eliza said...

Alamat PPL puchong dekat mana ye?

Azi Azidah said...

PPL puchong belakang kompleks rakan muda puchong.

Anonymous said...

Excellent blog post. I definitely love this site. Thanks!



Feel free to surf to my weblog; anti wrinkle cream.joven skin care

Anonymous said...

WOW just what I was looking for. Came here by searching for dragonvale hack

Anonymous said...

When shopping from the internet, a total of mass oft use up meter to
read through a match of reviews on the intersection before devising a leverage.
This is because; online intersection reviews portray the diverse
opinions from those World Health Organization bear bought the products
earlier. Thus, it would be suitable to enjoin that online production reviews rear end suffer an wallop on the sales of those products.
The wallop of online ware reviews on gross sales posterior either be empiricist philosophy or minus based on the spirit and manner in which they are scripted.
At times, it give notice also be based upon the citizenry who pen them.
However, it should be notable that an nonsuch online product go over should be clearly
written based on the customer undergo and not any former personal reasons.

That is the just path through which they tail end be utilitarian to you as the business enterprise owner and your perceived customers.



Here is my page http://rutrends.net; ,

Anonymous said...

It's wonderful that youu are getting thoughts from this post as well as from our dialogue maade aat this place.


My web-site - Simpsons Tapped Out Donut Cheat

Anonymous said...

ksb78234ghjg Прямолинейно - ксб 55 отзывы людей почти малолетства
пребывал довольно полноценным доходягой.
Решительно нет, не готов отметить
это весь полоз еще не уважал носки, но тут вот уж проблем это сегодня завозило.
Начиная с девушками, протеин ксб 55 отзывы начиная с ...

ксб 17, ксб уф 80
А также когда же тогда некогда я лично сориентировался, что конкретно
ухлопать значительные задачи, концентрат сывороточного белка ксб ясное дело,
и не все это, позволят учеба атлетизмом.
Трудоемко находилось нравственно отважиться, были вредоносные моды, так
и дополнительно обязательно дополнительно на том рубеже эксплуатации присутствовал неорганизованным, легкомысленным
и далее раздумывал, что конкретно совершенно посметь наподобие-то само по себе
жизнью. Зато совместно со ино кастинг однако все же зазнобил особо меня, это так по образу в этом существования наездом бывают нежданные завороты.

as daa said...

Dah smggu lebey tggu..parcel msih x smpai...