Akaun facebook kena godam

Dua tiga hari lepas aku dapat satu email dari admin facebook. Lately byk sgt email yg unfamiliar masuk dalam inbox. Memang kena check satu persatu betul betul. Selalu kalau email daripada groupon, zalora, dealmates dan sebagainya memang aku terus delete sebab tahu diorang email pasal new update. Kalau email dari facebook pulak lebih kepada notification.

Tapi kali ni email yg aku terima dari admn facebook ni memang lain dari yg lain. Bukan notification sebaliknya nak bagitahu yg facebook aku telah di akses oleh seseorg dari tempat yg bukan kebiasaannya aku akses.


Email yg telah aku print screen yg aku terima dari admin facebook

Akaun aku di suspek di godam oleh seseorang dari ukraine.


Kemudian terus aku try log in my fb. Nak tengokla apa yg dh jd dgn akaun fb aku. Tapi admin fb dah sekat awal awal lg my fb akaun. Bagus jugak tahap security fb ni ye.

Diorang mintak aku tukar password yg baru klu betul bukan aku yg log in dari ukraine td. Terusla aku tukar password. Bila dh dpt log in check tgk xde apa apa pn yg berlaku. Iyelah aku bukan retis or somebody.

Ntah apa sbnrnya tujuan diorg nk godam fb aku. Aku risau tang gmbr je wlpn sbnrnya gmbr yg aku upload dlm fb hnya ada beberapa keping. Nak ikutkan dalam blog lg bykkn....

Terasa mcm nk deactive je my fb akaun tu. Takut gak jd apa apa di masa hadapan. Korang pernah tak jadi situasi yg mcm aku ni?. Aku rasa mybe aku kena tukar email baru sebab email sekarang mcm dh tak secure lg.

3 comments:

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

ada yg hacked fb akak tu...bahaya gak jd cm tuh

lieyalatif said...

Hai azi! Nie lieya nih...ingat lagi x? Kak miamija kemsalam kat fea...

Noved said...

Facebook saya dah kena
Nak peninglah

Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY