Perkataan-perkataan baru

Semalam aku ajar sofea buku pasal hidupan laut. Sejak duduk taska sehari tu makin suka pulak dia belajar. Satu satu sisi yang baik duduk ditaska (^.^)


Actually buku ni puzzle yang dibukukan. Tapi biasanya budak-budak memula je semangat berpuzzle pastu semangat mengoyak. Last baru semangat nak belajar. hi3..

Nampak tak nombor-nombor yang aku tandakan tu.. Semua tu benda yang sofea minat nak tahu...

Nombor 1 :
Sofea : yang ni apa?
Mama : boat.
Sofea : bukan lah ini kapal.
Mama : ooo... iye ke? kapal dalam bahasa melayu, boat dalam bahasa omputih.
Sofea : haaa.... ini kapal lanun.


Number 2 : 
Sofea : yang ni apa?
Mama : aaa.... apa ye...
Sofea : ini anjing laut.
Mama : ooo... iye ke?
Sofea : iyelah...


Number 3 : 
Sofea : yang ni apa?
Mama : bird
Sofea : ya betul correct


Number 4 :
Sofea : yang ni apa?
Mama : fish
Sofea : bukan ini cengkerang


Number 5 :
Sofea : yang ni apa?
Mama : Dolphin
Sofea : bukan ini ikan paus

Ye, aku bangga. Terkejut lagi bila sofea sebut anjing laut, cengkerang, kapal lanun... Yang paling best bila sofea sebut correct...

Aku suspek sofea belajar semua ni daripada cartoon upin & ipin, diego, dora & wonder pet...




2 comments:

IntaNBerliaN said...

mmg betoi kartun mmg byk ajar ank kan... mcm alisha pun byk blajar word dr kartun :)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

gud girl sofea

Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY