28 June 2013

Jobs saya

Masa sekolah rendah selalu kan teacher tanya soalan Apa cita-cita kamu? Kamu bila besar nak nak jadi apa? Aku sokmo bila dengar soklan ni rasa pening, nervous dan rasa nak pitam time time tu jugak. Tak tahu nak jawab apa. Sebab aku memang tak ada cita-cita. Aku rasa murid-murid lain pun sama jugak macam aku. Tak tahu hala tuju hidup. Walau pun dapat bagi jawapan sbnrnya sekadar jawab apa yang teacher tanya. Kalau yang tahu matlamat hidup sawal darjah satu kira hebatlah...

Sebab tu kat dalam kelas aku suka duduk barisan belakang sekali. Supaya nanti bila teacher tanya pasal ambition  aku ada masa nak fikir. Atau pun paling tidak boleh tiru jawapan kawan-kawan. (",)

Jawapan yang selalu aku bagi bila teacher tanya pasal cita-cita yang tak aku citakan itu ialah 1 : Polis. 2 : Cikgu 3. : Doktor. Kelas jah cita-cita aku. Walhal nak jadi cikgu tu memang aku tak berminat langsung. Even hari-hari arwah mak duk brain wash edah ko jadilah cikgu, senang nanti cuti sekolah ko boleh cuti, keje pun separuh hari. Senang kalau ada anak nanti. Langsung sikit pun tak terkesan der kat hati aku.

Jadi doktor tu lagila tak ada dalam kamus hati aku. Aku selalu cakap aku tak nak kawin sebab takut nak beranak, eee seram dengan darah.. See macam mana nak jadi doktor. Nasib tak jadi doa. Anak pun dah dua ha... Kalau polis tu paling sesuai sebab aku garang gagah lagi berani. :P

Seiring dengan peningkatan usia, (ayat sungguh boombastik) itu pun dah nak habis form 5 baru aku mengedari kecintaan aku adalah dalam pengiraan.

Yup kecintaan itu semakin hari makin sebati dan bersemadi dalam lubuk hati hingga ke hari ini... Sebab itu kini aku bergelar PA. Personal Asisstant Pembantu Akauntan. Hanya jawatan ni je yang SPA nak offer.. sob sob sob..

 Setiap hari kerja aku bermain dengan report. Paper more. Everyday kena print dan cop empat report beratus lai.

 
Another side my work station. Tolong minum air putih 2 liter satu hari please. Message di gambar yang ingin disampaikan walaupun i is pembantu akauntan tapi masih mampu membuat kerja2 PAR. Binding 2000 helai paper ko mampu. Yeahh perempuan mampu menggegarkan dunia.

Menghadap report setiap hari adalah membosankan jugak. Sebagai perempuan kita wajib bersoping barang keperluan rumah tangga dan diri sendiri bagi tujuan menghilangkan tekanan perasaan. Baju, seluar dan tudung belum masuk dalam senarai lagi tu...


Wanita bekerjaya yang telah berjaya masuk dalam rancangan primadona. Ekehkeh...Seminggu ko tak reda-reda orang cakap pasal rancangan primadona tu. I is malu tambah rasa terglamour dengan panggilan Azi Astro..

Pesanan kerja itu satu ibadah walau apa sekali pun kerja anda, buatlah dengan seikhlas hati. Peace!!


6 Comment:

zila said...

Cita2 time kecik2 mmg byk..tapi tu angan2 la sebab kita sendiripun xtentu yg kita ni layak ke tak sebelum tu..betul ckp awk bila kita dah form 5 gitu..kita akan nampak keupayaan kita dan kegigihan hati nak capai cita2 yang sesuai. Apapun jawatan kita yg penting ianya halal sebagai punca rezeki :)

Myra Jay said...

Bab cita2 memang masa skolah macam2 keluar, at last 1 pun xberjaya.. Maka jadilah seperti sekarang, kerja biasa2 saja ;D

Anonymous said...

This is really interesting, You're a very skilled blogger.
I've joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post.

Also, I have shared your site in my social networks!

Feel free to visit my site cool tattoos for moms

Anonymous said...

We are a gaggle of volunteers and opening a brand new
scheme in our community. Your web site offered us with useful information to work on. You have performed an impressive task and our entire community might be grateful to you.


my web site; this domain

Anonymous said...

Truly no matter if someone doesn't be aware of then its up to other people that
they will help, so hedre it happens.

Look into my homepage premium link generator

Anonymous said...

Hi there, juxt wanted to mention, I enjoyed this article.
It was practical. Keep on posting!

Take a look at my website - shopnbc shopping network