08 November 2013

Bagus ker bagi tab pada anak?

Alooo rileknya anak bujang aku. Siap bersilang-silang kaki sambil main tab. Bertingkek tingkek. Sejak pandai tekan tab ni kan asyik "mama nak tom, mama nak boboy, mama nak bird". Tak kasi nangis. Cengeng betul.. Manja terlebihla budak ni. Bila tanya hakeem nak adik? suka baby tak? Angguk.. Kang bagi bebetul tahula...



 Time ni kaki dah terjatuh dia cuba lagi nak menyilang. Nak bergambarnye pasal. Cover cool giteww..


Dah boleh menerima camera. Sebelum ni asal tala camera mesti jerit marah. Tak suka. Budak ni sekarang sangat behave. Sejak kakak gi sekolah dia dah takde tempat nak ngadu. Dulu asal mama papa tegur terus lari kat kakak mintak peluk/pujuk. Now duduk ler ngan papa sampai petang. Mama kena koje.Cari nafkah..


Kata orang nak senang bagi je budak tab, diam ler diorang. Tapi haruslah dipantau kang ketagih susah. Baik buruk datang dari kita. Yang baik sonang keje mak mak. Buruknya....
 
Kesan penggunaan gajet yg berlebihan kepada kanak-kanak.

1. Mereka lebih banyak menguasai Visual (Memandang) berbanding Auditori (mendengar) – Apabila guru-guru mengajar di hadapan kelas tumpuan mereka mudah hilang arah dan mudah melihat pergerakan luar (keluar tingkap). Iklan-iklan di bilik darjah Seperti, pembaris jatuh, rakan batuk, kipas berpusing dan lain-lain lagi.

2. Perkembangan bahasa mereka lemah

3. mereka kurang bercakap, kurang bergaul dan berada dalam dunia sendiri.

4. Beberapa kajian berulangkali mengingatkan bahawa penggunaan tablet secara berlebihan pada anak dapat menyebabkan kesukaran perkembangan dan masalah termasuk autisme atau sukar memfokuskan perhatian.

5. Menyentuh skrin dengan sangat mudah, ia tidak begitu membantu skill motor mereka.
#sumber


1 Comment:

Mimi Azirah said...

anak anak sy de tab jugak tp sy xbg slalu la..kdg2 je..