101 perangai

Terlupa pulak aku nak menceceh hari rabu. so aku nak menbebel hari kamis.

Aku sedih tau korang setiap kali aku berjualan asyiklah telinga ni dengar ayat kak tak boleh kurang lagi ke? Regular customer ni.. banyak beli ni... Aku nak bagitau hati aku sensitip. Bila orang dah tanya aku jadi serba salah, terus aaa uuu aa uuu sambil dalam kepala mula dah nak turunkan harga barang tu. Haish kalau macam ni rugilah aku.

Kadang-kadang aku fikir barang yang aku jual tu dah murah sangat. Selimut lima ringgit mahal ke? Mana dapat selimut rega lima hinggit zaman sekarang. Boleh ada yang mintak nak seringgit. Ko agak-agak lah.... Kalau nak compare selimut kat pasar malam walaupun baru aku rasa lebih lima kali ganda berkualiti barang yang aku jual walaupun terpakai. Material pasar malam tu totally out.. sikit punya nipis. Kalau pakai dalam aircond boleh mati kesejukan tau tak. Haa yang kedai dua ringgit tu barang yang ko dapat kalau mainan tu cap plastik je. Isk isk isk astagfirullah halazim .. barang luar negara ni bhai... kualiti bagus, tak kiralah dah berpakai. Kalau ko pakai maybe jangka hayat dia dua kali ganda lebih lama dari barang baru.

Konsep harga yang aku jual mudah kecik besar sama rege. Masa ko nak tawar tu ada tak fikir ko barang size besar tapi murah. Ko senyap je kan. Tapi bila beli barang size kecik harga sama ko bising. Ko tahu nak nak untung je eh. Mak incik??? Kalau macam ni macam manalah mak incik nak survive hidup di kota. Dengan kos sara hidup yang setiap hari ada je barang yang naik. Ada ke ko jumpa barang dapur rega seringgit. Padahal lepas ko makan, makanan tu jadi taik jugak. Bagilah murah-murah, beli, makan, pastu kena membuang juga. Tak de pulak ko nak kata gitu kat penjual makanan. Kenapa nak kata kat penjual bundle seperti aku. Selimut, baju, toto ko boleh pakai berpuluh-puluh kali. Sebab apa sebab barang aku barang terpakaikan. Barang terpakai tapi kualiti jauh lebih baik dari barang baru tau. #sedih. 

Itu belum ada yang buat-buat lupa nak bayar. Sendiri mau ingatla. Dah beli bayar. Nak jugak aku sound. Apa salah lepas ko beli terus bukak handbag hulur duit. Mudah bukan. Aku dapat duit, ko tak dapat dosa. Ini bila ko tak bayar aku jadi bengkek. Mula cerita sana sini. Tak cukup citer kat opismate, balik kang pi citer pulak kat husband. Itu belum lagi citer kat adik beradik. Siap tokok tambah. Tak pasal-pasal aku mendapat dosa sama.
 
______________________________________________________________________________

Pagi tadi ada yang tanya...
Akak tak nak ubah ke...
Suami akak cari keje lain...

Kenapa kenapa? Keje laki aku sekarang tak halal ke. Ke ko ingat laki aku tak keje. Duk memerap dalam rumah dengan anak. Nak suruh laki orang berubah. Baik suruh laki ko berubah. Ko nak suruh laki aku keje kul 8 balik kul 5 dah kenapa. Aku ada menyusahkan korang ke? Aku makan tak makan ada duit tak de duit tak de aku mintak duit kat orang. Even adik beradik aku sendiri. 
Iye ieye aku tahu aku banyak cuti sejak masuk keje hari tu tapi aku tak de suruh sape sape settlekan keje aku. Malah bila ada tambahan tugas baru bos pilih aku jugak. Why why.. ye sebab aku komited siapkan keje on time walaupun asyik cuti. hahahaha... puji diri sendiri nampak.
Korang tak tahu ke 9/10 punca rezeki tu datangnya dari berniaga. Tahu kan... Memang sekarang aku belum kaya. Akan datang sapa tahu. Mungkin aku antara 10 orang terkaya dimalaysia. hahaha.. angan-angan itu percuma.. Aku berusaha selagi termampu. Apa yang kitaorang buat sekarang tentulah untuk kebaikan dimasa hadapan. 
Ko jangan nak samakan aku dengan orang lain. Kena hantar anak ketaska/pengasuh untuk orang jaga. Laki aku kerja angkut anak aku tu. Memang susah tapi insyaallah disebalik kesusahan insyaallah ada kemasnisannya.

Cita-cita aku kalau boleh tak nak lah sampai ke tua macam ni. Dapat gaji banyak tu banyak tu jelah. Kalau ko selesa dengan kehidupan ko pi keje balik keje tiap bulan dapat gaji silakan... Kalau nak lebih terpaksa OT. Kadang tu ada aku nengok kakitangan awam tak de keje pun masih nak ber ot. Sebab apa sebab nak mencukupkan duit untuk survive hidup tiap-tiap bulan. Duit gaji tiap bulan cukup2 buat bayar hutang, duit minyak tol, makan minum habis. Aku nak berubah ke arah kehidupan yang lebih baik.. Chewah..

Sorilah entri terlebih kearah meluah perasaan pulak. Aku tahu korang mesti nak kata inilah cabaran dunia perniagaan dan asam garam kehidupan kan.


2 comments:

Mimi Azirah said...

kdg2 peningkan kepala layan karenah customer nih..dah murah nak lg murah..kite nih nak jugak untung kan walaupun xbyk..nih nk murah smp xde untung lak kite kan...

Anonymous said...

Murah pee selimut rm5...

Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY