31 December 2013

Ponteng

hahaha.. Masuk hari ketiga pia sekolah dia dah ponteng. Aku tersentap sekejap bila balik keje mr. mama kata dua dua tido. Pia tak pergi school. Kemudian menambah 'demam'. Kejut kejut pon tak bangun. Kul sepuluh lebih baru bangun. Mandi pon tak hari ni... Ok ok dimaafkan. Kemain sungguh explain.. Kalau sesaja siap... Tapi kalau mama yang ponteng sekolah dulu tak pe.

Ni aku nak bongkar satu rahsia masa jaman aku kecik-kecik dulu. Matiklah kalau mak tahu.. Perasaan malas nak pergi sekolah tu rasanya semua orang ada. Dan perasaan itu hadir dalam diri aku seawal sekolah rendah. Sekolah menengah lagilah banyak perasaan malas. Pantang je aku sekolah asrama. Susah sikit nak memonteng. Sebab kalau sakit kena duduk dalam bilik sakit. Bilik sakit sebelah bilik warden. Sentiasa kena pantau. Dalam bilik sakit cuma ada tilam single dan bantal satu. Buatnya hari tu ramai yang sakit kena tido atas simen jawabnya. TV pun tak dak. Kitaorang sabtu ahad je boleh tengok tv. Itu pun ada time. So kalau sakit sangat tak best.. Lagi best pergi sekolah, petang malam kena pergi prep, kena solat berjamaah. Lepas maghrib baca quran sama-sama. Arghhh rindunya suasana asrama...Tapi bila zaman sekolah, macam-macam alasan nak cuti nak balik kampung. Nak je cepat habis sekolah. Boleh kerja, pakai baju cantik, bawak kereta. Bila dah kerja nak jadi fulltime housewife pulak. #dasarmanusia.

Tapi aku bukan kaki ponteng sekolah tau. Sekali sekala ada. Setahun kita sekolah dalam sembilan puluh lebih hari tu adalah tiga empat hari tak cukup. Pernah jugak setahun tu tak pernah langsung ponteng sekolah. Hebatkan. Itu yang boleh jadi pengawas ngan boleh kata every year naik pentas amik hadiah antara tiga pelajar terbaik kelas. Berlagak sangat nih. *Sekolah agama je sekolah kebangsaan i fail.

Ingat lagi reason aku tak nak pergi sekolah selalunya sekolah agama. Sakit kepala. Badan rasa tak laratla mak. Mak pon baik hati kesian anak jadi apa-apa masa bawak basikal terus bagi ponteng. Padahal kalaulah dia tahu anak dia tipu. Anak dia nak tengok cerita cina tiap petang pukul enam kat tv3. Ampun mak. Betul ni aku tak sempat mintak maaf lagi ni pasal ni. Tapi edah pernah buat-buat tipu sebab reason ni sekali je. Sebab nak tengok ending drama the drifters. Ke macam mana ejanya. Ingat tak ingat 20 tahun lepas punya kisah...


sekarang kalau anak korang tak nak pergi sekolah sebab sakit pastu duk depan tibi tak gerak-gerak sila was was.



2 Comment:

Sya Nadia said...

yela..dulu kat tv3 ada citer cina petang2..best2 pulak tu..

Nora Karim said...

hahahahhaha kelakar pulak baca ni... teringat pada faris yang purak2 sakit perut dan paksa diri untuk muntah pagi2... alasan nak ponteng sekolah... weh!!!! hahahha