Tadika islam finally

Tahun depan mesti ramai punya yang akan buat entry anak masuk sekolah punya. First day anak di tadika, masuk darjah 1, masuk asrama and so on. Sekarang pun dah banyak yang story pasal amik baju anak, pasal registration... 
Sebelum orang lain muak baca cerita budak sekolah baik aku buat cerita dulu. Pia dah mula start bertabika hari ni. Semalam daftar hari ni  class dah mula. Katanya minggu ni minggu menyesuaikan diri. Nak nangis ke apa waktu nilah. Tahun depan boleh mula belajar terus. Takdelah drama-drama. Kelasss tadika ni in advance ko.. Tapi anak aku tak nangis pun. Mr. mama kata 'pia papa nak balik nak berak'. Pia siap siap lambai-lambai tangan lagi. Tak heran lalu..
Aku actually betul-betul lega tau dah jumpa tadika untuk pia. Kalau tidak setiap hari tidur tak lena, mandi tak basah sejak tadika pilihan pertama tu kata tutup. hehehe.. Otak berfikir je nak hantar pia tadika mana. Pepatah kata alah beli menang memakai. Dah bayar mahal-mahal haruslah nak yang terbaik. 
Memula ingatkan nak hantar tadika yang selang tiga buah dari rumah. Tapi risau mr. mama kena outstation ke apa sape nak amik hantar and jemput pia nanti. Fikir punya fikir, last last minggu lepas hati tergerak nak call banner kat tepi jalan. Actually tiap hari lalu bawah terowong mesti nampak kain rentang taska & tadika ni. Dekat dua bulan banner tu tergantung tapi hati ni tak tergerak langsung nak call.
Minggu lepas tergerak hati call, ustazah suruh datang buat pendaftaran 25hb. Mungkin tuhan masih sayangkan kami. Bayangkan kalau aku hantar kat tadika yang first tu. Owner indian. Tentu tentu tak terap cara islam. Kat sini ada kelas mengaji, ada solat berjamaah.

Dihari pendaftaran. Aku orang terakhir yang buat pendaftaran. Mana taknya pendaftaran start pukul 9am - 11am, aku datang 10.55am. Muahahah.. Yang tudung hitam tu owner tadika.

Suka sofea dan hakeem main kat sini. Sampai tak nak balik. Selalu tadika yang aku survey semua sofea nak balik cepat. Maybe sebab tempat ni ada laman luas. Kalau tadika yang private kan banyak di kawasan perumahan. Space pun very limited. So diorang rasa tak bebas. Lebih-lebih lagi kitaorang duduk tanah lot.

Playground ni tak berapa bersih sangat. Masa tengah tunggu giliran pendaftaran ada jugak perasaan macam nak cari tadika lain. Bila tanya mr. mama, mr. mama kata try lah dulu. Tu yang aku move on.. Kalau lah mr. mama kata tak yahlah ma memang aku angkat kaki terus. Nampak sangat aku tak tetap pendirian...

Tapi takpelah asal anak suka, belajar ok sekolah pondok pun boleh. Kita sebagai ibu bapa memang mementingkan suasana persekitaran. Macam kawan aku cakap kat putrajaya pun ada tadika islam tapi diorang tak penting kan pasal penjagaan, makan minum mandi. Tak teratur katanya. Budak-budak sesukati keluar masuk tadika. Masa dengar tu terus aku macam cuak. Dan dan nak cari tadika lain. hehehe

Nasib mr. mama positive orangnya. Ke mr. mama pun malas dah cari tadika lain. Kata mr. mama kalau tak bagus mesti ramai mak bapak yang dah tak hantar anak diorang kat sini. Mesti ada orang complain.  Aku terfikir maybe mak bapak yang hantar sini tak choice macam aku. huhuhu... Tapi aku cuba be positive. Dulu inilah tempat sepermainan aku. Jatuh bangun aku kat sinilah selama enam tahun. Depan tadika nilah tempat aku sekolah rendah agama. Miss betul this place. Lama dah tak masuk kampung K ni. Kalau aku boleh berjaya kat sini tak kan anak aku tak boleh. Pia u can do it sayang... Bersusah-susah dahulu bersenang senang kemudian. Serba sederhana bukan asalan untuk kita tak berjaya. ececeh....



Yang pia pakai ni baju sukan. Baju rasmi sekolah tak beli lagi. Tak cukup stock katanya. Yuran sini jauh lebih murah compare dari private yang lain. Yuran pendaftaran termasuk yuran bulan Jan cuma RM 410.00. Bulanan kalau full day (7.30am - 5.30pm) RM170.00.  Kalau tadika sahaja (7.30am - 11am) RM60.00. Padanlah dengan harga dan service dia kan. Ko nak bagus macam mana. Dulu pun ko belajar kat kemas je. Jangan nak complain lebih-lebih. Lain ko bayar sebulan lima enam ratus, tak jaga anak kita betul-betul memang nak kena leku...


Start hari ni hingga 31hb nanti belajar dua jam saje. Pukul 9am - 11am. Sape-sapa nak hantar boleh hantar. Kalau tak boleh tak pe boleh start 2/1/2014. Sebab tahun 2014 baru mula ada transport and transit. 
Tadi pagi mr. mama dah hantar sofea ke tadika. Pia suka sangat dengarnya. Hakeem pun boleh lepak-lepak kat situ. Nampak serasila kat situ. Harap-harap berkekalan. Kalau ok hakeem 4tahun nanti boleh hantar sini. 

Oh ya silibus kat sini ikut JAIS. Aku suka bawah jais. Ada rezeki boleh hantar sekolah asrama agama macam aku. Biarlah orang tak suka anak duduk asrama sebab ada macam-macam kes. Tapi setakat ni aku masih rasa dengan duduk asramalah boleh mendidik anak-anak lebih berdikari dan menjadi insan berguna. Macam aku.. hehehe...

Kat tadika ni aku tengok jadual ada belajar jawi, math, science, BM dan apa lagi ntah xingat. Doa-doa harian. Bulan dua nanti ada kelas mengaji. Ini aku suka. Senang tak yah cari guru mengaji pulak. Mengaji diorang akan ajar sorang sorang.  Yuran mengaji RM15.00/month. Sebelum ni ada kelas taekwando. RM30/month. Sebab kurang sambutan dari ibu bapa diorang tak continue. Haii apsal mak-mak budak ni tak suka nak hantar anak belajar kelas taekwando. Bukan mahai pun. Bagus pe untuk tujuan mempertahankan diri... tak faham aku. Ustajah pun satu kalau dah tak continue jangan la tulis dalam schedule. Mak encik frust bebenor. Kalau tidak one stop centre dah. Tak yah aku nak cari kelas-kelas lain untuk sofea.

Toto hijau tu aku kena beli coz aku amik yang full day. Dua puluh lapan hinggit. Setiap orang wajib beli. Ikutkan buat apa aku nak beli kan. Aku sendiri jual toto... mihmihmih...

*Balik ni nak tanya lebih-lebih kat pia pasal first day school.


2 comments:

Kuazue Mohd said...

gud..gud..t story lagi eeh..

CikLily Putih said...

nowdays belajer sekolah anak bukan main mahal lagi ek

Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY