28 March 2014

Akeem ke taska


Menu lunch hari ni. Sedari pagi tadi dah gebang dengan husband, tengahari ni nak makan nasi tomato. Tak nak bawak bekal walaupun pagi tadi seperti biasa memasak. Mr. mama kejut pukul 5 pagi tapi sampai 5.30 baru bangun. Pastu mr. mama kata "tak nak masak kan". Aku jawab masak ayam goreng je lah boleh. "Kalau ayam goreng papa pun boleh masak sendiri". Sentap...

Terus tukar menu. Masak ayam goreng KFC dengan ayam goreng kicap. Kali ni masak ayam masak kicap pedas2. Bubuh cili api dengan lada hitam bebanyak. Memang tekak teringin makan ayam masak kicap yang berkerak2 cili apinya sebab teringat member giat mara masak dulu. Dapnya... Terus mengidam serba merta. Semalam mengidam ketam, dapat. Hari nu mengidam ayam masak kicap sekali dengan nasi tomato. Pun dapat. Ini bukan mengidam. Ini mente kedarah namanya. :).

Selalu kat rumah jarang masak makanan pedas2. Kesian kat anak tak leh makan a.k.a aku malas nak masak banyak-banyak lauk. Redho je sup, ikan goreng ayam goreng gitu... dasar...

Ini dapat masak pedas sebab akeem dah dihantar ke taska. Pia pun sekali buat teman adiknya. Ntah apa jadi dengan diorang tu. Makan apalah agaknya. Hiba pulak. Mama makan sedap sedap. Anak...

Start hantar hakeem kat taska hari rabu hari tu. Mr. mama anta pukul 12 tengahari rabu tu. Macam di duga akeem nangis sampai ustazah kena bawak balik rumah baru ok. Esoknya mr. mama hantar pukul 9. Tak mandikan dulu. Amik pukul 3.30 petang sampai sudah diorang tak mandi. Pampers akeem pun tak bertukar. Geram plus sedih rasa. Tapi tak salahkan diorang. Patutnya mr. mama mandikan dulu sebab dah hantar lewat.

So hari ni dah pesan suruh mr. mama mandikan dulu sebelum hantar dan suruh bagi makan siap-siap. Tadi hantar mr. mama kata akeem nangis lagi sebab tak nampak muka ustazah. Akeem boleh dengan ustazah jer. Al mentang-mentang ustazah made in Kelantan. Ingat ustazah mek ke? Mr. mama tinggalkan je sebab call ustazah kata dia on d way nak balik.

Isnin ni sofea dah start sekolah balik. Ustazah suruh hantar hakeem dan pia terus rumah dia pepagi tu. Kalau ikutkan pagi-pagi ustazah memang tak de. Bawak bus sekolah. Tak dapat aku bayangkan drama hari isnin ni. Pia tak de, ustazah tak de... Sure nangis ni. Ustazah kata kalau akeem tak leh duduk taska tak pe, dia akan handle hakeem. Handle macam mana kalau ustazah bz ngan bus, sofea pergi sekolah. Tak kan nak angkut akeem naik bus sekolah kot.

Ustazah kata akeem tak reti bergaul. Iyelah dua tahun duduk bawak ketiak emaknya. Mana pernah berenggang dengan aku atau mr. mama. Ini kira nasib kitaorang jumpa ustazah dan akem nak kat ustazah. Adalah tempat kitaorang nak dimintak tolongkan.




 Harap-harap dipermudahkan lah semua urusan...

26 March 2014

Update perkembangan hutang dengan courth mamonth

Pukul 2.39pm semalam dapat sms begini :

NOTIS :-( MOHD ZAIDI BIN xxxxxx ) NO K/P 8xxxxxxxxxx) ANDA DIARAHKAN UTK MEMBUAT PEMBAYARAN COURTS MALAYSIA, JUMLAH RM (1,2XX.XX) KOS GUAMAN RM 38XX.XX. PD/SEBELUM 30/3/2014 & FAXKAN RESIT KE (03928xxxxx) KES DIBAWAH AKTA PENGHUTANG SEKSYEN (256), SURAT PERINTAH PENGHAKIMAN ENGKAR DAN TINDAKAN PROSES PENYITAN DAN LELONGAN AKAN DIJALANKAN DALAM MASA 24 JAM. NOTIS: KES DIBAWAH AKTA KONTRAK 1950 UNDANG2 SIVIL, DAN SEGALA PEMBEKUAN ACCOUNT/PASSPORT AKAN DILAKUKAN DALAM MASA 72JAM. PEMANTAUAN AKAN DILAKUKAN DIALAMAT KEDIAMAN..(KG ................... KELANTAN) HUBUNGI 03230XXXXX, pn kamar

Ok jomlah kita kaji pasal sms ni. Dah banyak kali diorang ni hantar sms-sms berbau ugutan dan menakutkan orang. Nombor yang diorang guna untuk hantar sms ni sama je macam nombor nombor kita. Tak delah pakai nombor lima angka tu. Pastu diakhir sms mesti letak nama dan nombor untuk dihubungi. Disitu pun nampak macam tak leh percaya. Tapi orang-orang suci macam aku bila dapat sms macam ni cuak jugaklah.

Terus rasa nak marah kat mr. mama apsal ler menjebakkan diri dengan courth. Sms ni dihantar sebanyak dua kali. Nasib baik time tu aku dah sampai rumah dari melaka. Kalau tidak confirm macam tak leh nak drive.

Perkara pertama yang aku buat lepas dapat sms ni aku pun google segoogle googlenya. Then aku jumpa satu treat kat Cari (klik untuk bacaan bagi orang yang bermasalah sangat dengan courth atau untuk yang nak menambahkan ilmu tentang keberhutangan). Pages 8 tu memang dah clearkan masalah aku.

Setelah habis khatam 9 pages meh aku simpulkan bagi yang malas nak baca.


  • Sape yang ada hutang lebih dari enam tahun kalau ada orang ugut nak saman tak payah risau nak bayar. Tak bayar satu sen pun tak apa. Diorang tak leh saman mengikut Limitation Act. Kalau ikut hukum agama hutang wajib bayar ye. Aku tak kaji apa tu limitation act penat nak baca semua dalam omputih. Nanti nantilah aku kaji pulak limitation act nih. Hutang aku dah lebih sepuluh tahun.

  • Kalau diorang nak sita rumah atau barang barang rumah kena ada surat dan dengan polis. Baru aku perasan selama aku cakap bodoh dalam phone, bazir ayaq liur aku. Tapi satu surat pun diorang tak bagi. Suruh aku stopkan process ke mahkamah la itulah ini lah tapi selama ni semua thru phone. Tak ada hitam putih langsung. Pastu siap nak rakam bagai.

  • Rata-rata komen dalam treat tu kata maybe yang call selama ini adalah debt collector bukannya peguam. Diorang memang diajar untuk bersikap rude/kurang ajar. Aku rasa nak call no (03928xxxxx) untuk mengetahui siapakah mereka ini dan call pn kamar untuk mintak surat yang mahkamah yang suruh aku bayar hutang court dan duit guaman. Hutang courth pun tak mampu bayar inikan pulak duit peguam. 

  • Ada yang dah pernah kena courth call nak datang sita rumah tapi tunggu punya tunggu haram batang hidung pun tak nampak. Selamat lah aku.... eh mek aku. Sian kalau barang dalam rumah mek kena sita. Nak dilelong pulak tu. Tak pe aku beli dalam lelongan itu nanti. kahkahkah...

  • Mengikut personal act kita tak boleh dedahkan maklumat/rahsia individu pada orang lain. Macam aku ni, hutang courth  dengan mr. mama tapi aku as  bini dia boleh dapat tahu. Ini dah kira bocorkan rahsia. Boleh sue balik. Lagi kes ni sudah sepuluh tahun berlalu, aku tak wujud lagi masa tu dalam kehidupan mr. mama.


Based on apa yang aku google walaupun takut takut, aku rasa courth tak boleh amik tindakan apa-apa kat mr. mama.



24 March 2014

International Book Fair & Baby Expo, PICC Putrajaya

Weekend hari tu korang gi mana?

Aku sekarang ada kat Melaka, kursus. Sabtu lepas gi putrajaya. Ada kenduri kawin kat JPN. Ala tiap hari pun pergi putrajaya, apa ada kisah. Anak-anak je yang excited. Gi ngan mak ngah. Mr. mama keje. Aku jaranglah kalau hari cuti berjalan. Kemas rumah, basuh baju, masak dah dekat separuh hari. Petang confirm terbungkang. Cuma sejak kata pregnant apa yang namanya baby expo, baby warehouse keterujaan nak berjalan mengatasi segalanya. Walau baru nak masuk tiga bulan.... :).  Over tau mak buyung....


Masih berlangsung lagi kat PICC, Putrajaya. Gajikan 25hb ni....

100 orang yang pertama dapat goodies katanya. Aku tak daftar pun. Al malas... Pia sibuk nak belon yang ada kat booth easy by rhb. 

Sebelum masuk kat dewan ada dua tempat macam gini. Buat budak nak main. Ada ke nama ni nak panggil... Sesuai bapak-bapak tunggu diluar dengan anak anak sementara mak mak sila pergi memborong di dalam kekdahnya...

Ada banyak booth. Antaranya medela, disney, bebe and banyakla. Pampers huggies je yang aku nampak kalau tak silap. I is anak-anak tak pakai huggies. Aku beli botol susu disney je.

Tak menarik hati aku la... Aku rasa jiwa aku lagi sesuai dengan warehouse sales. Lagi berbaloi pergi warehouse sales. Mak ngah kata bedak disney kat mydincjual rm8.90dua. Kat sini sepuluh hinggit.

Arghh rindu amat sangat zaman sebelum lahirkan akeem semua warehose aku terjah. Time tu mr. mama pun willing nak ikut. Ni anak dua kemain azab nak berjalan kat tempat ramai orang cam ni. Kalau tiga orang ntah macam mana lah gamaknya???..

Aku sampai PICC dalam pukul 11pagi. Parking dah full. Pukul bape diorang ni sampai ntah. Masa aku balik kul 1 penuh kereta kereta parking kat luar bangunan. Orang putrajaya memang semangat bab bab soping walau pun belum gaji...

Dari lift belah kiri ada Book Fair. Anjuran MPH. Aku dah gi hari jumaat hari tu. Yang ni start dari 19-23 Mac. Hari jumaat tu aku beli stationery tuk sofea dan akeem. Buy 1 free 1. I likeee..... Pastu kat dalam tu ada booth antaranya YES, Kidzania, lenovo...

Actually tujuan kali kedua datang sini sebab nak daftar Yes tu. Kalau daftar sekarang modem free katanya. Barang free sape tak suka... Maxis broadband aku dah terminate. Nak cuti tiga bulan nanti matilah tak ada internet. Blogger katanya...

 Booth YES. 

Aku daftar plan sama cam maxis 4g. Activation fee seratus. Monthly RM68. Kena bayar RM168.00. Bil bulan depan tak yah bayar lah. Dapat percuma power bank bernilai RM48 dan wireless printer. I suka barang-barang free ni. Tapi kalau nak amik printer kena bayar deposit RM120. Every month dia  akan tolak lima ringgit balik nilai printer sampai abis. Oklah kalau yang memerlukan printer tu. Tak amik pun tak apa. Aku tak amik. Tak penting kot...

 Letak seketul muka tuan blog yang rasa tak bersalah perabih duit.

Kalau dari pintu depan masuk book fair tu semua buku english. Nak buku melayu pintu belah satu lagi. Tapi buku melayu tak banyak less. Novel yang baru dapat 20% jer. Yang sudut rebutan ni beli 3 buku dapat 70% diskaun. Tapi semua novel lama-lama. Kebanyakan novel yang dah kitaorang jual kat orang... 

Kesian makngah tak apa yang dihajati. Kalau nak tahu masa nak bayar memang panjang giler q. Itu pun antara satu sebab kitaorang malas nak cari barang dah. Hajat nak beli buku pia tuk belajar masa cuti sekolah. Tapi tak kuasa.. 

Perut time tu memang dah lapar sangat. Sampai kat JPN aku lantak dua pinggan nasi, empat keping apam balik, satu mangkuk rojak, semangkuk cendul. Giler lapar pagi tak makan.. ekekee.....

20 March 2014

Sofea Pray for MH370

Agak terlewat mengeluarkan entri tentang kehilangan pesawat MH370. It doesnt means aku tak prihatin. Sangat-sangat mengikuti perkembangan MH370 sejak dari hari pertama kehilangan. Tiga hari pertama kehilangan pesawat, cerita cartoon telah dibekukan pada pia dan hakeem. 

Sekarang setiap pagi datang opis mesti bukak internet baca semua online paper dulu. Petang pukul 5.30 balik dari opis dengar pulak press conference kat tv. Setiap hari berharap akan ada perkembangan terkini mengenai MH370. Tapi semua masih lagi samar-samar. 

Yang jelas sekarang sana sini kedengaran pelbagai spekulasi dan teori. Orang yang kita tidak pernah dikenali tetiba menjadi sangat cerdik pandai dalam menganalisa kehilangan pesawat MH370. Aku pun bila baca ada sikit terpengaruh... Itu yang sekarang malas nak baca dah pasal kehilangan MH370 kecuali dari surat khabar. Kalau ada yang duk nyebang tu aku dengar sepintas lalu kat telinga jer.. 

Kalau korang tak tahu apa-apa pasal MH370 dan cuma bercakap berdasarkan firasat masing-masing. Hentikanlah..... Marilah sama-sama kita berdoa agar Allah permudahkan urusan menemukan pesawat MH 370.



 Dimana-mana sahaja, seluruh dunia kini mengharap kehilangan pesawat MH370 dapat dirungkai secepatnya. Institusi sekolah juga dilihat memainkan peranannya.


Teruskan berdoa. #Pray for MH370.

18 March 2014

Hutang dengan courth mamonth tak akan kena penjara

Aku tak tahu nak tulis tajuk apa tapi ini renteten entry sebelum ini.

Malasnya la hai sebenarnya nak tulis story ni. Tapi kena story jugak sebab aku geram sangat plus nak share kot-kot ada yang pernah terkena dengan Court Mamonth (cm) nasihat aku jangan cepat melatah dan gelabah. Walau pun bukan jadi kat aku tapi kat mr. mama seorang isteri mithali :-) wajiblah i backup suami kekdahnya. Ni ambil kata-kata peguam cm jugak. Apsal puan sibuk-sibuk nak jawab panggilan kami katanya. Mesti puan ni isteri en zaidi kan. Kami nak cakap ngan en zaidi bukan puan. Hai la wei kalau isteri ko pun ko back up jugak. Dah terang-terangan bukan salah laki aku. Wajib aku defence. Mr. mama tu kalau orang call dia semua cakap ok ok padahal tak ok. Dah ni cm tak nak call kitaorang dah katanya kes dah sampai ke peguam, nasiblah peguam yang kena sembur kan.

Ceritanya masa balik balik kampung hari tu, dekat sebulan lepas kalau tak silap. Dalam pukul enam petang peguam cm telepon mr. mama. Tengok tengok... pukul enam petang ko telefon. Jelas menunjukkan kes ni bukan satu priority kan. Hari tu diorang call waktu cuti. Ni call waktu dah habis opis hour. Ni tengah OT la ni.

Bermula peguam z tanya ada tak en. h call sebelum ni. Mr. Mama kata tak adalah. Setahu aku memang tak ada. Yang pernah telefon pasal kes cm ni, peguam Z dari pejabat peguam mana tah. Setiap kali diorang mention diorang dari Tetuan & Co ...... aku sokmo lupa nama tetuan mana. Actually aku tak pay attention pun masa dia bagitau dia punya company. Kalau dengan orang cm, pernah cakap dengan pn. A dari hq cm. Biaq pi la kan siapa yang aku berhubungan. Aku dah nekad tak mau bayar hutang tu.

Aku dah cakap ini kisah sepuluh tahun punya. Kenapa sekarang baru nak cari. Kenapa masa sebulan dua atau setahun dua lepas kitaorang stop payment cm tak cari pun. Kenapa sekarang.  Paksa kitaorang bayar hutang seribu dua ratus lebih tu. Bila aku tanya kalau hutang bayar tv tu dapat tak?. Peguam kata cm hanya jual barang promosi dari certain syarikat. Contoh kata tv aku tu brand sharp. Kalau rosak sharp yang repair. Not sure lah dah sepuluh tahun tv tu ada lagi ke tak. rasanya tak ada. Bulan rasa, sah lagi sohih tv tu dah lebur...

Peguam tanya brand apa tv tu. Aku cakap tak ingat. Macam mana nak ingat dah sepuluh tahun lepas punya cerita. Aku pun tak wujud dalam kehidupan mr. mama. Mr. mama kata sharp. Aku kata kan cm kan ada agreement kitaorang. Pi lah check sendiri brand apa tv tu. berapa inci, spec apa semua ada tulis kan. Terdiam peguam tu...

Aku cakap agreement kitaorang dah tak ada. Tahu jelah kelantan ni every year banjir. Semua dokumen hanyut dek banjir. Dah kalau cm boleh cari kitaorang pasti agreement pembelian tu ada lagi kat cm. Kat situ clearly tulis semuakan. Kalau nak kitaorang bayar, boleh... Tv tu kasi hantar balik. Rosak pun tak apa. Sekurang-kurang kita tak bayar sesuatu yang nothing.

Then banyaklah aku bertekak dengan peguam Z tu sampai dekat satu jam. Dia kata kalau aku tak bayar hutang tu nanti kena naik mahkamah jalan duta. Asyiklah mention mahkamah JALAN DUTA. Kalau naik mahkamah nanti kena bayar hutang sekali dengan bayaran peguam. Semua itu dekat lima ribu. Amboi senangnya nak caj bayaran peguam pada customer. Ingat confirm cm menang ke. Berpantang maut sebelum ajal tau. Eh betul ke? hihihi...

Peguam nak jugak cakap dengan mr. mama tapi aku tak bagi. Sebab mr. mama tu pun tak nak jawab. Malas nak layan peguam tu punya bebelan. Bini dia ni memanglah suka membebel. Jadi apa saja dicakap dek peguam tu aku menjawab. Dah tak ingat apa lagi ntah aku jawabkan. Semua dia kata aku smash. The point is penting yang aku duk tekan "pulang tv baru kita bayar". Mana ko nak cari tv sepuluh tahun punya. Memang tak ada ler...

Cm ni penipu. Orang suruh datang baiki tv yang rosak tak datang-datang. Bila orang stop payment pandai datang hantar orang tarik balik barang. Boleh pulak dan dan ada orang nak datang amik. Mek pun cakap katil yang dah patah pun diorang rampas kalau tak bayar. Dapur gas yang dah kena guna penghidup api tu pun dia amik. Tak kira barang rosak ke elok tak bayar rampas barang. Suruh baiki tak mahu datang. Kata kalau nak baiki kena hantar sendiri. Tahu tak orang yang beli barang cm ni semua orang kampungan, tak berkemampuan. Tak berpendidikan katanya. Senang-senang ditipu. Eh orang gomen pun ada yang kena tipu tau.

Cer fikir caner lah mek aku tu nak angkut tv besar gabak tu pi kedai. Nak keluar pi pekan kena naik prebet sapu tepi jalan tu. Mek dah lah duduk kat kawasan pulau. Zalim betul cm ni. Yang aku marah sangat selepas sepuluh tahun baru cari tu....

Lepas dah bertekak tekak dengan peguam z tu aku rasa tak de faedah aku cakap. Mr. mama pun dah geleng geleng kepala suruh stop. So aku letak telefon. You know what peguam z tu call dan call dan call lagi. Setiap kali dia call aku angkat tapi aku senyap and loudspeaker. Membebel mintak nak cakap ngan laki aku. Dah lepas lima kali aku tak cakap apa, aku dengar suara orang lain pulak cakap. Baik bunyinya.. I kan lembut hati. So keluar jugaklah suara merdu aku tu ke penasihat perunding bukan peguam katanya. En I nama diberi.

Aku cakap tak yah lah cakap ngan mr. mama sebab semua urusan keluar masuk duitn aku yang buat. Walaupun aku kuat bebel, mr. mama very the soft spoken tak semestinya cm akan dapat duit hutang tu kalau cakap ngan mr. mama pun. Lepas bincang dengan en. 1 dia mintak aku bayar enam ratus dulu kat cm untuk stop kes ke mahkamah.

Aku tanya adakah kalau aku tak bayar laki aku akan dipenjarakan. Dia kata ini kes keberhutangan tak boleh kena penjara puan. Kalau saya lawan boleh ke saya menang. Selalu tak puan sebab kes keberhutangan nak tak puan kena bayar. Yes! itu aje aku nak dengar.  Ayat yang melegakan. Tak menang tapi tak kena penjara ok what. Benda-benda lain aku tak nak amik tahu.

Aku cakap aku tak mampu nak bayar enam ratus tu. Banyak lagi benda lain yang aku boleh guna dengan duit enam ratus tu. Dahlah tengah sarat mengandung ni. Ku tipu je sarat mengandung padahal baru enam weeks time tu. ekekeke... En. I kata kalau tak mampu enam ratus tiga ratus pun tak pe. Just untuk tahan kes. Aku cakap tiga ratus pun tak mampu. Yang aku mampu lima puluh hinggit jer. Macam mana pun permulaan puan kena bayar tiga ratus jugak katanya. Pastu bulan-bulan bayar tiga puluh ringgit pun tak pe. Aku cakap aku tetap tak mampu.

Masa tu dah nak maghrib dah. Lama giler kitaorang cakap. Last-last en. I pun fedup kot. Dia cakap camnilah puan, puan cubalah jugak usahakan cari tiga ratus tu pastu bulan-bulan kita discuss lain. Biasanya kalau tak mampu tiga puluh hinggit setiap bulan cm benarkan. Aku cakap insyaalah . Malas dah aku nak teruskan perbualan. Dekat sejam setengah kot. Esok katanya dia nak call lagi. Esok tu sabtu uolls. Aku cakap jangan nak tepon waktu orang sibuk masak. Dalam kul dua keatas tu bolehla. Kalau gitu isnin je lah saya tepon katanya.

Isnin tu pukul 11pagi gitu nombor naik pun lain, peguam H telefon ye. Bukan en. I tu. Hari tu nombor mula dari 7 ni mula 2. Tu yang aku angkat. Kalau tak, confirm aku tak jawab. Aku dengar je nama peguam H terus aku senyap. Peguam H sikit punya berang sebab bila aku tanya siapa kat talian dia bagitau. Bila dia tanya mr. mama mana aku senyap. Then dia call balik dua kali aku tak angkat-angkat sampai kesudah.

Kesudahannya aku tak tahu apa status kes aku tu. Janji mr. mama tak masuk penjara aku dah lega. Sebab nanti kesian pulak kan anak dalam perut ni lahir tak dapat tengok muka papa dia. (^___^)

Oklah aku stop kat sini. Penat naip. Ni pun banyak aku short cut story. Kalau ada apa-apa news terbaru, kot kot dapat surat lawyer pulak, aku tulis lagi. Ramai kan yang bengang ngan cm ni kan.

17 March 2014

Pendaftaran Darjah 1 2016

Jadi mak mak zaman sekarang kena sentiasa pekakan. Especially pasal sekolah anak. Kalau perangai mcm mr. mama esok nak sekolah hari ni baru nak pi sekolah daftar alamat tak sekolah lah anak. Kawan mr. mama lagi relax, aku nak daftar tadika sofea  berkajian berbulan-bulan dia boleh dah dua minggu budak dah masuk sekolah baru hegeh-hegeh datang tadika nak daftar. Sabar jelah. Siap suruh mr. mama tanya kat aku boleh lagi ke daftar tadika islam tu. Allah... kalaulah aku diberi sifat yang cool dan selamba macam ni kan bagus.

Ni dua minggu aku gundah gulana sampai tido pun tak lena mikiran nak daftar sekolah rendah pia kat  mana. Aku rasa kawan mr. mama tu bukan tahu tu sekarang dah bukak pendaftaran darjah satu tahun 2016 tu. Gasaklah nanti... Mr. mama pun tu pun bukan tahu. Yang dia tahu bini dia ni ha uruskan semua.  Siang-siang dah cakap hal sekolah-sekolah memang mak mak je yang uruskan. Amboiiii biasa.  Nasib dapat bini celik internet tau..

Tahu tak bini dia dari 1 mac hari tu duk kelek telefon kehulur kehilir. Nak tepon ustazah tapi segan. Seganlah aku je yang selalu tepon ustazah ni. Pastu tanya memacam. Masa daftar tadika hari tu pun ustazah dah kenal. "Ooo ini ke orangnya yang tepon hari tu" .

Dari sehari ke sehari amik kekuatan nak call tanya bus sekolah ustazah cover area mana.  Aku kan pemalu sikit nak mulakan perbualan. Tapi bila sekali dah bercakap dalam telefon memang tak ingat dunia. hihihi... Mak mak kena pandai nyembangkan.

Sebenarnya aku bersyukur sangat dipertemukan dengan ustazah ni. Iyelah ustazah bukan je ada taska dan tadika tapi ada sediakan transit untuk budak sekolah kebangsaan dan ke sekolah agama. Taska lain, tadika lain, transit tempat lain. Bukan macam taska yang biasa diorang campur tuk transit sekali. Tak sesuai...

Senang orang macam aku tak payah nak berhantar berjemput sofea ke sekolah. Ingat senang ke putrajaya ni. Bukanlah aku kisah penat amik atau minyak kereta tapi masalah parking kat kompleks D tuh. Pernah keluar dah dalam paper pasal hazabnya parking kat sini.. Tuhan, kakitangan dan pelawat kompleks D ni jelah yang tahu kesengsaraannya.

Ustazah advice aku amik sekolah usj dari sekolah hicom Katanya cikgu-cikgu usj bagus. Sekolah dalam pemerhatian lagi. Sekolah ni satu sesi. Sesi pagi. Pagi tadi hantar sofea sempat tengok lencana anak ustazah pun sekolah usj jugak. Kihkihkih.. padahal selalu hantar tak pernah tengok pun baju anak dia. Tengahari pulak sebelum pergi sekolah agama ada sedia makan tengahari, mengaji dan sembahyang jemaah. Sekolah agama depan rumah ustazah jer. Tambang bus, mengaji, makan minum dalam RM140.00 sebulan. Bolehlah kan.

Tak yahlah aku nak fikir nak hantar anak mengaji kat mana. Dulu mak aku suruh aku mengaji waktu malam. Mengantuk betul. Dengan esok kul 5.45 dah kena bangun nak pi sekolah. Pagi pagi dah kayuh beskal ke jalan besar. Pastu kejar bus kilang tumpang gi sekolah. Tapi bus sekolah ustazah tak cover kawasan kampung aku. Takpe. Kalau tak boleh amik ku boleh hantar sofea kat rumah ustazah pepagi macam sekarang.

So jumaat lepas aku gigih daftar online. Moh lekas sape yang ada anak nak sekolah darjah 1 tahun 2016 daftar kat sini http://apps.moe.gov.my/esppsel/ . Tapi bila step akhir tu, sekolah yang aku nak tak de dalam senarai.

Kembali gundah gulana semula aku. Sabtu ahad lepas tido pun tak lena. Hidup tak keruan. Macam mana lah nak buat ni. Cakap ngan mr. mama pun dia apa boleh buat. Baik ku senyap-senyap fikirkan cara terbaik.. Ni nak kena bina kekuatan sekali lagi tuk telefon jabatan pendidikan negeri selangor pulak. Kena ada kekuatan cepat cepat, nanti tutup pulak pendaftaran.

Pagi tadi dalam debar aku telefon jugak jpn. Baik jer cakapnya. Macam biasa aku cakap ok je. Takut nak tekan nombor je sebenarnya. Diorang kata patutnya ada je semua listing sekolah tu. Diorang suh daftar semula. Kalau tak boleh trylah daftar kat sekolah yang aku berkenan tu.

So aku try daftar semula. Kali ni aku cuba tukar poskod 47150 ke 47100. 47100 ni poskod lama.  Terus keluar berpuluh puluh sekolah area petaling perdana ni. Rupanya hari tu pasal letak poskod baru dia tak keluar semua nama sekolah la. Menyesal aku buat kad pengenalan baru pastu aku tukar ke poskod baru. Tak meluas lagi penggunaannya. Ke sistem ari tu yang weng aku pun tak tahu. Yang pasti aku lega.... Selesai satu masalah.


*Bulan tiga tahun depan kena alert nak daftar sekolah agama pulak.. 

Pencapaian blog

Aku jaranglah tunjuk CPUV blog ni. Ni tulis amik berkat hari isnin moga blog makin berkembang. Alhamdulillah setakat pertengahan tahun lepas tak pernah lah putus dapat CPUV. Ada jugak dapat sponsor post dari nuffnang last year  pastu kena reject. Hahaha.. belog idak nak berapa famous, update pun malas sekarang.

Cuma awal tahun hari tu CPUV ada dua jer pastu dah kredit terus elek until hujung bulan dua sampai sekarang dah meriah balik. 

Oklah kan.. aku jarang cashout macam setengah blogger every cashout. Setakat sebulan ada lima puluh hinggit macam malas jer. Sekarang ada tiga angka dengan permulaan tiga. Eleh cakap jelah tiga ratus plus plus.. kihkihkih... Ingat nak cashout sebelum bersalin nanti. Tak tahu nak beli apa lagi tapi dalam kepala otak banyak je yang nak dibeli. Kalau di list tak cukup pun duit tu nak semua benda...


Idaklah banyak amaunt setiap satu. Kalau ditambah tambah dapatlah beli Zinger Reloaded burger dengan gegelang bawang katanya... Arghh mengidam nih....

07 March 2014

Tanda-tanda mengandung

Aku tahu aku mengandung masa kandungan minggu ke-7. Doktor yang kira weeks tu. Aku bagitau doktor aku pregnant awal-awal sebab takut doktor terbagi ubat yang boleh membahayakan kandungan. My friend pernah keguguran sebab makan ubat sakit perut katanya.

Actually aku tahu pregnant by pregnancy test dip n tell. Motip nak bagitau jenama pregnancy test tu... Sebab yang ni yang termurah. Diyakini sejak anak pertama. :). Idaklah aku beria nak beli pregnancy test yang tulis "pregnant 3 month" tuh. Anak ketiga ni tak de excited mana nak check pun. Eh pregnancy test baru tu kalau kita baru 6/7weeks, dia tulis camna eh. Rounded ke 2 month ke. Ke tulis "six week" gitu. Penasaran pulak nak tahu...

Actually sebelum dapat tahu mengandung tu aku dah rasa macam mengandung. Tapi sebabkan kita laki bini dalam sebulan dua lepas aktiviti persenggamaan *ayat tak ingat* kurang, jadinya macam tak mungkin lah nak mengandung. Memang setiap perempuan yang mengandung boleh rasa kan diri dia mengandung.

Macam contoh dua period yang terakhir tu aku dah rasa lain macam sangat. Selalu my period hari pertama tu taklah banyak. Kalau banyak pun tak delah sampai kena tukar pad. Ini hari pertama period tak sampai setengah hari pad dah full. Padat sepadatnya darah dalam pad tu. Senang cakap dah macam darah orang beranak. Masa tu cakap dengan opismate rasa macam keguguran . Opis mate suruh check kat klinik tapi aku biasalah kalau dah keguguran buat pe lah nak check kan. Buat sakit hari jer.. Eh sakit hati pun cuma terkilan sikitla kalau keguguran. 

Antara tanda-tanda lain yang aku dah agak aku mengandung tu biasalah period lewat dua minggu. But sebelum tu dua bulan period yang terakhir tu memang period aku tonggang langkang. Cepat dua minggu lah. Pastu cepat lagi seminggu. Pendek kata period dua bulan terakhir sebelum period tak datang tu keadaan period sangat tak stabil. Terawal tarikh, terbanyak keluar darah ikut suka hati dia jer..

Kemudian yang paling tak tahan sekali aku jadi kuat makan. Bukan sikit-sikit tau. Baru sejam dua makan dah lapar. Kalau kat opis tak yah cakaplah pagi makan nasi lemak pun tak mampu nak tahan perut untuk lunch. Kalau breakfast kena makan nasi/bihun/mee pastu kena topup dengan kuih pulak. Punyalah buruk lantak. Tengahari kalau dah lunch dalam pukul tiga gitu dah lapar-lapar. Pedih-pedih perut nak tunggu balik rumah. Teruk sangat ni.. Sebelum ni tak delah gitu. Mengandung sebelum ni pun tak pernah macam ni. Ni tengah menaip ni aku ngap pulak roti padahal baru makan tengahari... huhuhu...

Paling tak boleh blah sebelum dapat tahun mengandung tu ramai yang sebenarnya nak tegur perut dah buncit. Belum dua bulan lagi masa tu. Now dah nak masuk 9weeks tapi rasa macam dah empat bulan. Memang buncit perut aku. Bayangkan kain baju kurung ketat semacam. Yang baju kurung jenis kurung moden tu memang aku dah tak leh pakai dah. Tak bernafas akak. Senak perut.

Yang aku dapat MC dua hari pastu terus balik kampung tu sebab aku gastrik. Dua minggu aku sakit perut. Senak sampai sakit ke hulu hati. Doktor kata tak boleh tak makan, jangan makan lewat. Aku kata yang aku makan tak pernah skip, berlebih-lebih lagi ada. Doktor kata kalau rasa lapar terus makan. Jangan biar perut kosong lelama. Tak leh makan makanan yang berangin. Teh, mee semua..

Aku rasa tahap kelaparan aku ni melampaui batas. Kalau dulu dua bulan ok lagi. Aku syak aku mengandung kembar. kihkihkih... Sekarang bila orang tegur je aku kuat makan aku jawab kembar dalam perut yang nak makan. Mana tahu masin mulut....


05 March 2014

Pantang larang ketika mengandung

Sekarang kan aku tengah mengandung. Pastu aku kan ada jahit jahit beg jeans. Adalah dua tiga tempahan yang belum siap.

Yang mana selalu tanya aku bila nak siapkan tempahan selalu aku bagi alasan mengandung tak larat nak jahit... Walaupun hakikatnya kalau tak mengandung korang kan tahu aku ni bila poket dah menipis baru lajulah aku siapkan semua tempahan.  Tak laratnya sikit malasnya lebih. hihihi

Tapikan sejak mengandung ni memang aku tak pernah lagi sentuh mesin jahit. Minggu lepas adalah rasa macam nak jahit tapi bila aku ada tergoogle juga terdengar orang tua-tua kata tak elok menjahit ketika mengandung. Eh bukan dalam googlelan aku tu dia tulis tak boleh menjahit ketika mengandung. Ditakuti nanti tali pusat baby bersimpul.

Ada jugak yang tulis kalau menjahit time mengandung nanti bibir baby sumbing.Eh itu pun pantang larang jangan pakai pinggan sumbing ker...  Apa-apa jelah kan. Yang penting aku kalau boleh tak naklah anak aku sumbing kan.

Aku rasa tu cuma pantang larang orang dulu dulu je tu. Bagi aku mungkin kalau kita menjahit masa mengandung nanti kita cepat mengah kot. Iye ke menjahit boleh mengah?. :) Nak tersimpul ke tersumbing ke itu semua tu kuasa Allah. Kan kan kan...

Tak kan lah tukang jahit setiap kali dia mengandung dia tak amik tempahan. Kang dia nak tanggung hidup dia pakai apa. Kos sara hidup sekarang makin hari makin meningkat.


03 March 2014

Berhenti susu kerana takdirnya

Seram pulak cerita/tajuk akhir-akhir ni lebih pada ukhrawi. Sebabnya akhir-akhir ni banyak sangat benda yang pelik-pelik berlaku dalam hidup. I is takut jugak amalam belum sebanyak mana tetiba ajal datang menjemput. :-o

Actually nak bagitau dah lebih seminggu hakeem berhenti susu badan. Salah satu sebab utama cuti tanpa gaji (ctg) selama dua tahun tempoh hari sebab nak fully breastfeast hakeem. Alhamdulillah tercapai. Kalau kerja rasanya tak mampu nak bf hakeem sampai dua tahun. Sedar diri ni bukan disiplin nak pam pam ikut waktu ni.

Masa cuti bersalin tiga bulan pertama kemain lebat lagi susu melimpah ruah tapi langsung sikit pun tak terfikir nak tadah buat stok. Inikan pula bila kerja. Memang tidak rasanya... Bagilah motivasi, ceramah and what ever memang i is lemah diri. Tahap keyakinan diri rendah. Jadi ctg adalah terbaik untuk merealisasikan impian ditambah ada faktor-faktor lain yang mendesak, ctg the best solution. Dapat fully bf sorang anak pun jadilah. Bangga juga dengan diri sendiri. hihihi...

Ikutkan bulan empat ni hakeem tiga tahun. Kesimpulannya hakeem direct bf  dua tahun, masuk dua tahun sebulan sampai dua tahun sepuluh puluh hakeem bf waktu malam sahaja. Sabtu ahad siang dan malam. Kalau hari keje mr. mama bagi air milo.

Ikutkan dah lama boleh pisahkan hakeem susu badan sebab siang bila kerja dia tak de mengorok mintak susu badan langsung. Cuma bila nampak mama dia mula dia la drama menangis segala bagai kalau tak dapat nenen.

Mungkin disebabkan Allah sayangkan hambanya yang seorang ni jadinya Dia permudahkan urusan nak berhentikan susu anaknya. Minggu lepas dugaan hebat seminggu tak sihat, sekarang pun masih lagi belum sihat sepenuhnya. Dapatlah mc 2 hari, rabu dan kamis. Jadi jumaat terus el dan balik kampung.

Kat kampung kan dah cerita aku pergi berurut dan buat air tawar untuk berhentikan susu hakeem. Bukanlah sebab air tawar tu aku berjaya berhenti susu badan. Tak pernah didengar dek oranglah jumpa tukang urut boleh berhenti susu badan. Aku rasa ni asbab sahaja. My mind set dah fikir ikutkan hakeem cepat atau lambat nak atau tidak kena jugak berhenti menyusu kerana adiknya bakal take over. So why not sekaranglah masanya.

 Jenama yang dinyatakan dari anak pertama sampai sekarang.

 I dah mengandung dua bulan....




 
Copyright by Aziazidah