07 March 2014

Tanda-tanda mengandung

Aku tahu aku mengandung masa kandungan minggu ke-7. Doktor yang kira weeks tu. Aku bagitau doktor aku pregnant awal-awal sebab takut doktor terbagi ubat yang boleh membahayakan kandungan. My friend pernah keguguran sebab makan ubat sakit perut katanya.

Actually aku tahu pregnant by pregnancy test dip n tell. Motip nak bagitau jenama pregnancy test tu... Sebab yang ni yang termurah. Diyakini sejak anak pertama. :). Idaklah aku beria nak beli pregnancy test yang tulis "pregnant 3 month" tuh. Anak ketiga ni tak de excited mana nak check pun. Eh pregnancy test baru tu kalau kita baru 6/7weeks, dia tulis camna eh. Rounded ke 2 month ke. Ke tulis "six week" gitu. Penasaran pulak nak tahu...

Actually sebelum dapat tahu mengandung tu aku dah rasa macam mengandung. Tapi sebabkan kita laki bini dalam sebulan dua lepas aktiviti persenggamaan *ayat tak ingat* kurang, jadinya macam tak mungkin lah nak mengandung. Memang setiap perempuan yang mengandung boleh rasa kan diri dia mengandung.

Macam contoh dua period yang terakhir tu aku dah rasa lain macam sangat. Selalu my period hari pertama tu taklah banyak. Kalau banyak pun tak delah sampai kena tukar pad. Ini hari pertama period tak sampai setengah hari pad dah full. Padat sepadatnya darah dalam pad tu. Senang cakap dah macam darah orang beranak. Masa tu cakap dengan opismate rasa macam keguguran . Opis mate suruh check kat klinik tapi aku biasalah kalau dah keguguran buat pe lah nak check kan. Buat sakit hari jer.. Eh sakit hati pun cuma terkilan sikitla kalau keguguran. 

Antara tanda-tanda lain yang aku dah agak aku mengandung tu biasalah period lewat dua minggu. But sebelum tu dua bulan period yang terakhir tu memang period aku tonggang langkang. Cepat dua minggu lah. Pastu cepat lagi seminggu. Pendek kata period dua bulan terakhir sebelum period tak datang tu keadaan period sangat tak stabil. Terawal tarikh, terbanyak keluar darah ikut suka hati dia jer..

Kemudian yang paling tak tahan sekali aku jadi kuat makan. Bukan sikit-sikit tau. Baru sejam dua makan dah lapar. Kalau kat opis tak yah cakaplah pagi makan nasi lemak pun tak mampu nak tahan perut untuk lunch. Kalau breakfast kena makan nasi/bihun/mee pastu kena topup dengan kuih pulak. Punyalah buruk lantak. Tengahari kalau dah lunch dalam pukul tiga gitu dah lapar-lapar. Pedih-pedih perut nak tunggu balik rumah. Teruk sangat ni.. Sebelum ni tak delah gitu. Mengandung sebelum ni pun tak pernah macam ni. Ni tengah menaip ni aku ngap pulak roti padahal baru makan tengahari... huhuhu...

Paling tak boleh blah sebelum dapat tahun mengandung tu ramai yang sebenarnya nak tegur perut dah buncit. Belum dua bulan lagi masa tu. Now dah nak masuk 9weeks tapi rasa macam dah empat bulan. Memang buncit perut aku. Bayangkan kain baju kurung ketat semacam. Yang baju kurung jenis kurung moden tu memang aku dah tak leh pakai dah. Tak bernafas akak. Senak perut.

Yang aku dapat MC dua hari pastu terus balik kampung tu sebab aku gastrik. Dua minggu aku sakit perut. Senak sampai sakit ke hulu hati. Doktor kata tak boleh tak makan, jangan makan lewat. Aku kata yang aku makan tak pernah skip, berlebih-lebih lagi ada. Doktor kata kalau rasa lapar terus makan. Jangan biar perut kosong lelama. Tak leh makan makanan yang berangin. Teh, mee semua..

Aku rasa tahap kelaparan aku ni melampaui batas. Kalau dulu dua bulan ok lagi. Aku syak aku mengandung kembar. kihkihkih... Sekarang bila orang tegur je aku kuat makan aku jawab kembar dalam perut yang nak makan. Mana tahu masin mulut....


10 comments:

Mimi Azirah said...

hahaha...manalah tau kan masin mulut kembar dlm perut tuh kan

Amanda Suria said...

preggy????bestnya....alhamdulillah..tahniah...

Sya Nadia said...

bestnya kalau mengandung kembar.... :)

Momma AA said...

tahniah azi.. lama momma x berblog n blogwalking.. rindu nak baca blog azi.. tetiba peknen pulok yer.. alhamdulillah.. rezeki.. hihii...

ciklaili.com said...

tahniah Azi.
seronoknya mengandung lagi :)

Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak, ehhee murah rezeki akak dan suami. bestnya.. mengandung.. jaga diri baik2 ye kak ~~~

Anonymous said...

klu dpt kembr, leh tutp buku dh..

Anonymous said...

sy bulan nie lum dtg bulan tpi bila test prengent test x da plak....pi berurut tukang urut 2 ckp symengandung bru nk membesar tpi hairan jga...x da plak tnda2x mengandung nie......ble komen cikit

Anonymous said...

mgkin bru lg usia kndungan awak..cbe sbulan lg test upt..

leza said...

best ny...pegnant....sy da sblan lebih xpiod...nak test tp takut besok ny piod....hehe....teringin nak bby...blom penah lg...

 
Copyright by Aziazidah