22 May 2014

Buat buku pink

Seperti yang korang tahu aku appointment hari selasa. Dah banyak kali sebutkan dalam entry lelepas... Maafkan akak, akak over eksited pulak nak check up anak ketiga. Unexpected pregnant... Appointment pukul 9.00 pagi. Pukul 8.15 aku dah sampai klinik. Pergi sorang je kali ni. Eh dulu dulu pun mmg pergi sorang. Tak yah lah nak berteman-teman. Amik nombor. Aku orang yang 37. 

Klinik desa kat tempat aku ni dah banyak sangat perubahan. Baru je tiga tahun tak datang. Nurse dah bertambah. Nurse pelatih dah buat tugas yang hampir sama dengan jururawat kemasyarakatan. Dulu just tengok tengok then failing maklumat. Kalau dulu check up untuk ibu mengandung yang ada semua ibu mengandung. Ini dia campur sekali dengan check up anak. Banyaklah perubahan buat aku rasa macam baru first time datang sini. Aptb... 

Ibu ibu yang nak buat buku kali pertama ni akan di entertain oleh nurse pelatih dulu sebelum jumpa nurse. Dari mula isi buku, amik darah dan test urine semua nurse pelatih yang buat. Nasib pandai amik darah... Kalau kena urat jaga... 

Aku sampai pukul 8.15 kul 12.30pm baru siap. Buku aku diaorang tak keluarkan dari bilik test air kencing. Sabo je lah.. Yang akak ni blur blur sebab tak tahu prosedur yang baru ni duk la tunggu. Memang lah jadi orang yang terakhir keluar dari klinik tu. 

Ada sorang mommy to be ni lagi teruk, dia nombor 7, jadi orang kedua terakhir. Yang no 70, 80 awal lagi dah balik. I is geram dengan nurse pelatih tu tau. Memain je kejenya. Macam tak biasa, bukan sehari buat benda tu semua. Kalau uolls nak tahu lepas habis dah semua dia testkan urine, si nurse pelatih tu tutup pintu buat ujikaji apatah sendiri. Pastu dengar ketua jururawat sound suruh keluar. Nak kerja buat cara kerjala dik....

(^.~)


Kandungan sekarang 19w 4d. Berat badan sekarang 53.6kg. Satu perkembangan yang bagus untuk diri sendiri. Kalau tidak selalu lima bulan ni dah lebih 55kg. HB 11.7. Kalau bawah 11 nurse kata kena datang check up dua minggu sekali. Oh tidak!. Tak kuasa nak hadap itu nurse habsah tiap tiap hari. Sebabkan aku ada masalah keputihan dan gatal-gatal minggu depan kamis kena jumpa doktor pulak. Pastu jumaat kena minum air gula sebab ada history sebelum. Malasnya...

Oh ye sekarang diorang dah bagi satu patient satu jururawat. Jururawat tu la yang akan handle patient dari mula sampai bersalin. "Akak mulai hari ni saya yang akan handle kes akak smpi bersalin. Kalau akak tak dapat datang check up bagitau awal-awal. Saya tak suka patient saya tak bagitau awal-awal. Jadual kat sini sentiasa penuh. Tak dapat datang call saya". Amboi.... Aku dapat nurse habsah. Budak lagi ni. Panggil aku akak.... Ketuaan sangat! 

Lagi masa first check up tu ada buat pemeriksaan kanser payu dara. Dulu tak ada. Nurse kata waktu yang sesuai check payudara adalah selepas period. Time kita subur. Masa tu breast kita akan membesar. Senang nak kesan time tu. 

Nak check senang je uolls angkat tangan sebelah letak kat belakang kepala, sebelah tangan lagi lagi uolls raba-raba lah breast uolls tu kan atau angkat letak dua dua belah tangan kat belakang suh husband check macam nurse check aku semalam. Malu i tau... Tiga orang menyaksikan pertunjukan itu. (-.-). 

Kalau ada bijik tu ha jaga jaga. Tak semestinya itu kanser. Mungkin lamb@ketumbuhan. Nak kenal pasti antara kanser dan lamb ialah kalau kanser biji tu boleh bergerak-gerak ke kiri dan ke kanan. Kalau lamb biji tu bila kita tolak dia statik je duduk situ

Apa-apa pun kalau uolls dah rasa ada bijik tu pergilah jumpa doktor. Sebab lamb lama-lama boleh jadi kanser. Ini kata nurse ye.... Aku pernah buat pembedahan lamb tahun 2005 kat HKL. Tak sakit mana pun. Sehari je dah boleh balik. MC pun dapat dua hari je... 


2 comments:

IntaNBerliaN said...

hb saya last br ni 11... hbslah kalau jatuh jd 10.9... ni la jdnya bila sy mls mkn ubat... haihhh... skrg dh gigih mkn ubat hari2... hehee

Mimi Azirah said...

Bestnye dnga org citer psl peknen...sronok aje..

 
Copyright by Aziazidah