07 May 2014

Cara & cabaran free pampers hakeem -

Bila anak dah tiga tahun ni mesti dalam hati semua mak mak risau kalau anak masih lagi berpampers. Me also. Hakeem ni lain sikit. Bukan kata masih berpampers. Suruh kencing pun dia tak tahu apa itu kencing. Acaner nak bagi tak pakai pampers.

Sebagai ibu i ok ok saja. Anak tak nak berenti bf aku tak paksa. Anak tak nak kencing kat tandas kita pakai kan je pampers. I is ok... Malas nak paksa-paksa anak dengan lebih tepat aku yang MALAS... hahaha... Pernah suruh hakeem tak pakai pampers. Memang dia suka tapi sehari kena tukar 4/5 helai seluar. Rentikanlah...

Ikutkan hakeem mula berjinak tak pakai pampers masa mr. mama jaga lagi. Dalam dua tahun setengah lebih macam tu. Tak tahu sebab apa mr. mama tak pakaikan. Penjimatan mungkin. Tapi itulah bagi je free pampers tapi kencing dalam bilik air tak diajar pulak. :-( Tiap hari balik kerja mesti kena mop satu rumah. tksk...

Cuma sehari lepas hakeem 3tahun, baru aku betul-betul ajar tak pakai pamper. Itupun lepas mandi dia duk berzikir "mama akeem nak pakai seluar panjang jer, akeem tak nak pampers". Duk ulang ayat tu je bila lepas mandi. Tak sempat kita nak suruh lap ke apa dia dah cakap dulu.


Coz hakeem tak tahu apa itu kencing, cara aku ajar hakeem nak kencing diri sendiri ialah "kami anak beranak kena kencing secara berjemaah". Kalau nak suruh hakeem kencing, pia ngan aku kena kencing sekali. Eeeww buruk benar rupanya. But menjadi tau uolls... Aku pun tak tahu mana mana boleh dapat idea ni... hihihi... Try and error....

Macam biasa hari pertama semuanya berjalan lancar. Selang sejam or satu setengah jam aku ajak hakeem pi bilik air. Sebab hakeem bangsa yang susah nak  masuk bilik air. Jadi kita kena sogok sogok sikitla. "Kalau hakeem kencing nanti mama beli air kotak". "Hakeem pia jom kencing, mama pun tak tahan nak kencing ni". "Hakeem jom kencing sikit lagi kita nak naik car pergi jalan". Gitu laa...

Hari kedua macam worst dari hari pertama sebab hakeem kuat pulak minum susu hari tu. Jadi selang 15/30 min asyik nak ke bilik air. Kadang-kadang tak sempat pi tandas dah terkucil. Tension mak.. Hampir hampir nak pakai kan pampers balik. Nasib anak tu memang dah tak nak pakai langsung. Tu yang mampu bertahan...

Masuk hari ketiga dan seterusnya nampaknya dah ok. Dah ada rasa bila nak kencing. Dah boleh tinggalkan pi bilik air sendiri. Reti dah nak basuh kencing sendiri. Cepat kan.. Iyelah dah tiga tahun dah... Ada jugak terkucil sekali dua. Adatla..

Kena a lots of practice. Kekangan masa. Masa sofea dulu aku ctg. Kena rajin bawak pi bilik air. Kena rajin tanya nak kencing ke nak kencing ker. Oh ya ini aku baru step buang air kecil. Belum ajar lagi bab buang air besar tau. Bab buang air besar memang tak pas lagi. Sokmo creet dalam seluar. #urut dada.

Malam pun pakai lagi pampers. Kat taska masih pakai jugak. Hakeem pun faham dia belum pandai sepenuhnya jadi dia tak mintakla tak nak pakai pampers kat taska. Free pampers cuma masa hari aku cuti. Start dia bangun pagi terus bukak pampers tu. Sampai dia tido malam baru pakaikan balik pampers. Slow slow la kan. As aku cakap tadi i mama yang ok ok aje. Tak memaksa... Take your time hakem..



5 Comment:

HazeL said...

Saya pun ade masalah untuk ajar anak berumur 4 tahun free pampers... tgh berusha skrg nie.. masalahnye boleh train dia bile weekend je... weekdays org lain jage...

Kuazue Mohd said...

assalamualaikum... siapa kuazue? hihihihi...

Mimi Azirah said...

Alhamdulillah...biar lmbt asalkan hakeem tetap blaja kan..

Arip Arip said...

Biasa la tu klaw kencing malam....sya sampai tingkatan 4 masih kencing malam...sampai mak pakaikan pampers masa tido..

Arip Arip said...

Biasa la tu klaw kencing malam....sya sampai tingkatan 4 masih kencing malam...sampai mak pakaikan pampers masa tido..