21 May 2014

Free Pampers Hakeem Part 2

Amboi siap ada part part bagai ye...hihihi. Iyelah hari tu aku cuma cerita aku cerita pasal free pampers hakeem time siang hari. Time dia kencing. Kali ni nak share pulak dengan korang macam mana free pampers hakeem time dia uk uk dan time tido. 

Actually kalau korang nak tahu, masa mula-mula nak freekan pampers hakeem, aku rasa macam hakeem tak mampu lakukan. Mesti makan masa nak berjaya. Sebab hakeem suruh kencing pun dia tak tahu. Inikan lagi nak suruh buang air besar. Itu pasal masa nak berhentikan susu badan dah dua tahun setengah pun aku ilex lagi tak stop. Kalau bukan sebab mengandung agaknya sampai sekarang tak berenti lagi tau. 

Tapi bak kata orang belum cuba belum tahu. Bak kata pepatah dimana ada kemahuan disitu allah tunjukkan jalan. (-.-). Betul tak? Jangan mengalah sebelum berjuang. ececeh... Berbanding sofea, hakeem sebenarnya lagi mudah diajar. Tiga hari belajar dah boleh kira cemerlang. Sofea hampir seminggu jugak nak belajar kencing dalam bilik air. Pastu banyak jugak cabaran yang nak kena hadapi. Walaupun dah berjaya kencing dalam bilik air tapi still kena pakaikan pampers waktu  nak buang air besar masa mula-mula tu. 

Hakeem lepas dah pandai buang air kencing, dia agak kurang buang air besar. Selalu sehari sekali mesti membuang. Tapi sekarang dua hari sekali baru nak membuang. Aku agak dia macam tak leh nak buang air besar sebab tak ada pampers kecuali bila benar-benar tak tahan baru dia membuang. Sekali buang kaw kaw punya. hihihi...

Kali pertama lepas dah tak berpampers tu seperti di dugalah kan, dia terbuang air besar dalam seluar. Dalam bilik jahit akak tau.. Ohmaiii... Masa tu dah bau busuk dah. Ingat kan dia kentut. Bila tanya jawab akeem kencing je tapi kat lantai dah nampak dah seketul t**k. Aduhai tak pasal-pasal mengemop akak malam tu. 

Kali kedua dia dah boleh rasa nak uk uk. Tapi cakap nak kencing. Pelik jugak sebab hakeem baru je kencing tadi, tak sampai lima minit. Masa tu aku tengah jawab telefon. Lepas dah melepas dalam bilik air dia panggil mintak cucikan. Tengok dalam bilik dia berak rupanya. Then lepas cuci bawak masuk bilik nak pakaikan seluar dia tak mahu. Duk menonggek bontot. Masa tu aku still tengah cakap kat telefon. Jadi tak perasan dia menonggek tu sebab nak berak lagi. Habis akak punya tuala pulak. 

Sekarang dah ok. Bila nak membuang dah tahu nak pi bilik air. Cuma ada jugak yang dah terlepas baru bagitau. Adatlah tak sampai sebulan kan belajar. Aku dah tahu hakeem kalau membuang mmg lama. Macam kita yang tua tua ni.. Ada dua tiga kali pusingan. hihihi...  

Bab kencing malam pulak, actually hakeem masih pakai pampers lagi. Sepatutnya dah tak payah pakai pun tak apa. Malam aku pakaikan lepas dia dah tido dalam sejam dua. Hakeem bukan jenis yang kerap kencing malam pun. Kalau dulu masa sofea, aku tiga jam sekali dukung bawak pi tandas kencing. Tapi hakeem ni agak payah sikit sebab bila kita nak angkat dia kencing malam tu dia menangis rupa orang kena sebat. 

Kalau uolls nak tahu anak yang fully bf ni sangatlah istimewa. Compare dengan sofea, hakeem sangat2 sensitif. Kita tegur sikit mula nangis.  That why mama is tak sampai hati. Tu yang setakat ni biar je dia berpampers dulu.  

Bagi aku freekan pampers hakeem ni dah kira hampir berjaya. Cemerlang dah ni. Mama proud of u, hakeem....

0 Comment: