12 May 2014

Perasaan nak buat buku pink anak ke-3

Ini baru perasaan nak buat ye. Belum lagi perasaan lepas dah buat buku, dah buat check up. Tapi debor nye ya allah umpama nak bersalin dah. Hujung bulan ni kandungan dah nak masuk lima bulan. Sengaja buat lambat kali ni sebab tak larat betul nak mengulang ke klinik dengan parking yang super tenat kat kompleks D ni.

Hari ni mesti ramai yang amik cuti direct empat hari kan. Aku sampai opis kul lapan suku pun masih dapat petak. That why nak first check up hari ni. Dah tiga tahun tak jejak klinik ibu dan anak. Malas sangat ok. Last jejak sebelum hakeem lahir. Pastu bila hakeem lahir check up kat swasta. Ikutkan aku nak jugak check up kat swasta tapi mengenangkan kisah KPMC, baiklah berhati-hati. Jangan harap pisang boleh berbuah dua kali.

Malam tadi kan aku sampai mimpi-mimpi berada kat klinik desa tu. Termimpi mimpi daripada kena amik air kencing, ambik darah sampai kena masuk bilik jumpa nurse. Seminggu sebelum tu hidup memang tak tenang. Asyik fikir pasal check up jer. Bila fikirkan macam vodo jer.. Check up je pun. Nak kena mimpi-mimpi bagai.

Aku memang cam tu. Macam-macam fikir. Parking kat klinik tu sikit sangat pun risau. Kalau boleh aku tak nak block kete orang. Padahal kalau block pun apa salah, orang nak keluar kita alihkan je lah. Bukan kita pi mana pun kan. Dalam klinik tu jer. Parking kat opis tak ada pun risau jugak. Nak kena berulang alik dua tiga kali sebulan, ke dua tiga kali seminggu sebab kencing manis pun rungsing. Tapi makan manis tak beringat. kihkih kih. Semua nak risau. Bila risau mulalah nak marah-marah. Yang jadi mangsa mr. mama...kehkehkeh...

Ni anak dah masuk tiga dah. Malam tadi sebelum tido sembang dengan mr. mama " pa ini last la ye.." "takutlah nak beranak" "malaslah nak pergi check up" " Pastu mr. mama jawab "Ok yang ni last, papa pun sian ngan baby baru tiga bulan dah kena tinggal ngan pengasuh". Aku... Erkkkk... Kesian ngan baby? Bukan dengan mamanya? Sabo je lah...

Pagi tadi sebelum pi klinik hantar sofea kat rumah ustazah pastu ajak hakeem teman. Hakeem tak nak tapi ku paksa jugak. Orang lain hari pertama laki temankan, kita anak pun jadilah. Buat hilangkan bosan dua jam menunggu tu. Pukul 7.20 klinik bukak. Dapat no. 6. Tunggu 5 minit bagitau nurse nak bukak buku pink.

Nurse : Berapa bulan? 
Aku : Empat bulan
Nurse : Ada appointment?
Aku : Tak ada..
Nurse : Kalau nak bukak buku kena ada appointment. Hari ni ramai pesakit yang nak bukak buku saya kena handle. 
Aku : (Diam)
Nurse : Hari ni tiga orang nak bukak buku.
Aku : (3 ramai ker) *Plus pesakit ulangan ramai la kan...
Nurse : Dah buat scan
Aku : Dah, nak ker?
Nurse : Eh tak payah. Nanti datang 20/5 bawak buku lama dengan scan tu sekali.
Aku : Pukul berapa? Kena amik nombor ker?
Nurse : Pukul sembilan. Kena amik pastu bagitau nurse nak bukak buku... Ada masalah tak mengandung dulu?
Aku : Ada kencing manis.
Nurse : Lepas mengandung
Aku : Tak ada (a.k.a tak pasti sebenarnya hihihi)

Nampak na kenaifan aku. Nak amik nombor ke tidak pun nak tanya... hihihi... Nasib baik hari ni hari jururawat kan. Nurse pun nampak baik je layan aku. Lagi pun orang tak ramai lagi. Kalau aku ucap selamat hari jururawat tadi mau ke dia kasi aku terus check up eh. Dah tiga tahun tak datang misi masih orang yang sama...

1 Comment:

Amanda Suria said...

alahai..x tau la plak nanti SA macam mana kan...seriau plak..9 tahun dah x preggy ni...maunya macam bersalin anak sulung kan...itupun kalau ada rezzki merasa lagi la...kena cari calon cepat2 ni...