15 May 2014

Perkembangan penulisan ABC, Alif Ba Ta, 1 2 3 sofea...

Sekarang sofea tengah exam. Mama walaupun orangnya ok ok sahaja tidak memaksa tapi jauh disudut hati seorang ibu tentu nak anaknya menjadi antara yang terbaik dikalangan yang terbaik. Siapa yang tak mahu anaknya pandai dan berjaya cer cakap?.. Arwah mak ayah dulu pun sama....

Aku akui pia rajin belajar, rajin bertanya tapi masalahnya mama tak berapa rajin nak mengajar. Pia tak sama macam hakeem. Hakeem kurang minat belajar secara terus menerus. Pia setengah jam pun elax lagi. But sejak masuk taska ni nampakla minat hakeem nak belajar tu ada.  

Teringat aku masa sekolah rendah dulu, tiap-tiap malam kitaorang eh ke aku sorang je kena baca sifir, baca apa-apa artikel BM depan ayah. Masa tu tertanya-tanya Why?? Aku penat siang dah belajar malam kena belajar lagi. Ayah pulak garang sangat. Seremmmm oooo bila dengar suara saprono ayah.... Igauan ngeri nak hadapi malam hari. Berharap sangat setiap hari, malam cepat-cepat berlalu dan menjelma pagi yang indah tanpa penghujungnya. Gitu!... Nampak bahasa melayu akak yang bomb... Nampak akak jadi apa sekarang. Pembantu akauntan. Hasil ajaran arwah ayah tu. (^.^)

Itu cerita masa sekolah rendah... Naik form two baru aku rasa sedikit bertuah ada ayah yang nak ajar aku Bahasa Melayu tiap-tiap malam. Sedikit je rasa bertuahnya... Masih belum ada kesedaran sepenuhnya. Aku ada sorang kawan sekelas ni. Dah tingkatan dua pun masih tergagap-gagap membaca. Time subjek bm je mesti paling tidak satu paragraph cikgu suruh dia baca. Sikit punya lama la nak tunggu dia habiskan bacaan tu. Side kitorang boring tunggu dia selesai baca, side dia.... mesti malu kan...

Sejujurnya sekarang aku dah ada kesedaran tentang pentingnya kita mengajar anak kita. Tak boleh nak harapkan cikgu seratus peratus. Tapi kalau korang ingat boleh nak hantar pergi tuisyen, tuisyen lah.. Aku tak pernah amik tuisyen kat luar dulu. Hanya tuisyen yang sekolah buat jer. Itu pun memula aku tolak sebab tak mampu. Masa tu cikgu suruh bayar RM 20.00 sebulan. Aku ngan kakak aku dah RM40.00. Nak mintak duit kat mak ayah aku kesian... Faham faktor kewangan mak ayah tak berapa mengizinkan. Nak guna duit belanja asrama sebulan yang mak bagi tu berapa lah yang tinggal kalau ditolak makan pagi, tambang bas dari empat puluh ringgit tu nanti tinggal berapa. Sedih pulak bila dikenangkan zaman duduk asrama dulu.... :-( Nasib baik ada cikgu yang murah hati bagi diskaun 50% kat kami adik beradik. 

Eh sudahlah cerita sedih tu, menyimpang sungguh dari tajuk asal. Mari tengok pembelajaran sofea bagaimana. Jom layan gambar yang aku tangkap...

 Tulisan sofea. 
Kalau tak ada rancangan cartoon yang dia suka memang dia suka menulis. Senget benget, besar pulak tu. Sekali tu makan space. Masih tak reti tulis dalam garisan.

 Jangan ditanya macam mana pintu bilik tu boleh pecah. Orang dalam rumah ni semua ganas-ganas belaka..



Ha inilah yang dikatakan pembelajaran dan pemantauan dari ibu bapa. Hasil ajaran aku sofea dah reti tulis dalam garisan. Atas tu tulisan aku bawah sofea... Sekali ajar jer...

Kat sekolah dah bulan 5 masih belajar 1 2 3,... 10. Ha.. tugas ibu bapalah ajar sampai nombor 20. 
Syabas... Selamat hari guru in advance cikgu azi....

Sofea bangga with her homework...

0 Comment: