Khasiat dan Kebaikan Daun Kari

Since kena cirit birit hari tu, apa-apa yang berkaitan dengan cirit birit pasti menarik minat aku nak baca. Ibarat mimpi ngeri betul kena cirit birit. Sakit giler ... Semalam malam perut tetiba asyik mengeras. Pastu sakit kat tang perut ngan pinggang. Sakit sesangat. Laki pulak tak balik keje lagi. Terus ingat macam nak kena cirit birit sekali lagi. Aptb...

Pagi ni nampak ada orang share share kat FB pasal khasiat daun kari. Berkaitan dengan cirit birit dan buasir. Juga pasal diabetes. Elok sangat ni untuk diamalkan. Mana tahu berkesan. Keluarga aku memang ada keturunan kencing manis pulak.... 

Jom baca khasiat daun kari ni....


Penawar cirit birit dan buasir
Daun kari boleh dijadikan tonik herba untuk menguatkan perut dan meningkatkan keupayaannya serta mengatasi masalah penghadaman. Ia juga boleh digunakan sebagai laksatif (julap) lemah untuk mengatasi masalah sembelit. Jus daun kari yang dicampur dengan madu juga dapat menjadi penawar cirit birit dan buasir.

Loya dan pening
Jus daunnya yang segar dicampur dengan jus limau nipis digunakan untuk mengatasi masalah loya dan pening . Caranya dengan mencampurkan satu sudu teh jus daun kari dan satu sudu teh jus limau nipis. Daun kari juga berkesan dalam mengatasi masalah haid dan penyakit gonorea (gonorrhea), menghilangkan rasa loya dan pening-pening lalat bagi wanita mengandung.
Diabetes
Rebus kulit batangnya yang kering dan minum airnya. Boleh mengawal diabetes. Amalan memakan 10 helai daunnya setiap hari selama 3 bulan dikatakan dapat mencegah kencing manis yang disebabkan oleh keturunan dan kegemukan.
Agar rambut panjang dan sihat
Campurkan satu sudu makan minyak kelapa dengan segenggam daun kari. Masakkan ia sehingga hangus. Setelah sejuk gunakan ia sebagai tonik rambut untuk menghitamkan rambut dan mencegah uban.
Merawat gigitan serangga dan haiwan berbisa
Buahnya dimasak dengan minyak kelapa hingga hitam. Hancurkan dan tampal ke tempat gigitan haiwan berbisa.
Lebam dan bengkak
Daunnya dihancurkan dan dijadikan pes untuk ditampal pada bahagian yang lebam dan bengkak itu.
Kecantikan dan kesihatan diri
Amalkan minum air rebusan daun, akar, kulit kayu, batang dan bunga kari.

*cam renyah je cam malas je nak apply.. 

Sumber : Bernama Radio24

No comments:

Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY