14 October 2014

Disebalik nama Airis Sofea

Untuk anak ketiga ni agak lambat sikit kitaorang daftarkan nama baby. Sebab satunya hari keempat baru dapat keluar hospital. Keduanya tak tahu nk letak nama apa. Ikut perancangan aku nk kekalkn nama Aizara Nur. Tapi mr mama nk letak nama Anis Aizara. Dari anak pertama lg.  Patutnya nama sofea tu Anis Aizara bukan Aizara Nur Sofea... Aku yg tak berkenan...

Kemudian sibuk nk balik kg dn brulang klinik sbb kuning. Hari ke-12 baru dpt buat surat beranak. Itu pn sbb esoknya hari jumaat jpn kelantan cuti. Klu tak maunya hari ke-14 hari last sebelum kena denda tu baru nak buat.


Kitaorang sepakat pilih nama AIRIS SOFEA. hihi actually aku yg pilih nama Airis. Suka nama Airis sebab maksudnya sejenis bunga. Kan anak i perempuan. Sebelum dpt nama Airis aku selalu terpanggil Airis tu Hakeem. Dan selalu teranggap Airis ni lelaki. Sebab aku idam anak lelaki masa ngandung. so dengan nama Airis mmg sah Airis bunga hati kitaorang. Acewah...

Ni perbualan antara mek ngn pia...

Mek : siapa nama adik bby?
Pia : Nama sama jer...
Mek : Kenapa dlm byk2 nama, mama nk letak nama sama ngan pia?
Pia : Entahnya...

Act. nama Aizara tu kitaorang amik sempena nama klinik Ani Aizara. Dengan harapan mana tahu suatu hari pia jadi doktor ke kan. Airis pulak masa kuning hari dah nk kena msuk nicu. Tapi kitaorang merayu mintak tak nak masuk. Sorang doktor lelaki ni ckp sy dulu pn masa kecik pun kena masuk nicu sbb kuning. Mana tau nnti dh besar bby awak jd doktor macam saya.. Mudah mudahan... Amin...



2 Comment:

Rohani Hashim said...

Aamiin...
Hany pun dilema pilih nama anak perempuan.hehe ank lelaki dr awal mengandung dah ada.overrr kan.

Tp alhamdulillah join 1 group ni mmg khas dia cari nama yg ada makna dlm bahasa arab la.so dpt la pilihan dengan request dr ustazah yg handle dlm group tu.

Amanda Suria said...

SA kalau dpt la peluang ada anak lg...dh set nk letak nama Laila...if anak lelaki nk letak nama Adam...eh.....berangan plak