30 March 2015

Macam mana nak halau lalat?

Aku tak tahu kenapa sejak beranak airis tetiba rumah jadi banyak lalat. Terutama kat bahagian dapur.

Sebelum ni tak de pun. Masa mr. mama take over dapur seminggu lepas bersalin pun lalat masih takde lagi time tu.

Lepas balik dari berpantang sebulan kat kampung tu la baru jadi.. Hari hari ada lalat. Seawal jam lapan pagi dah menjelma bila lewat petang nak masuk maghrib baru nak menghilang. Stress aku..

Nak kata dapur kotor tiap hari lepas masak aku sapu dan lap. Tak masak pun sapu juga. Asal kotor aku sapu dan lap. Kadang mop. Tak tahu mana silapnya.

Sebelum ada airis elok je takde lalat. Kalau ada pun sebab lambat buang sampah.

Sekarang hampir setiap masa pi dapur nampak lalat. Habis makanan dihurung kalau tak cepat cepat tutup.

Pernah dua tiga kali gak lalat mati dalam periuk yang berisi makanan. Stress stress..

Sebabkan dah lebih lima bulan lalat lalat ni bermaharajalela dalam rumah. Aku is dah tak tahan.

Pergi google cari petua macam mana nak halau semua lalat ni. Then terjumpa petua ni.



Katanya potong limau nipis pastu letak bunga cengkih atas limau nipis. Ok aku buat. Alhamdulillah menjadi. Lalat dah makin kurang.

Tak ada lah time kita tgh masak selamba je dia terbang depan batang hidung kita.

Nak muncul pun dah tgh tgh hari sikit. Bila petang dah mmg tak nampak bayang dah.

Tapi tapi itu cuma seketika. Dua tiga minggu je hati ni sedikit tak stress. Now lalat kembali bermaharajalela semula. Toongggg.. akak stress.

Perlukan lori sewa untuk pindah rumah/pejabat, angkat sofa, perabut, almari, barang industri/pertanian & etc pada harga berpatutan hubungi edy 019-3508862.


3 comments:

Rohani Hashim said...

Azie,kawasan sekitar kot punca lalat. Macam kitorg dulu ada 1time tu tiba2 lipas mcm byk,jiran jiran pn ckp cmtu,cek pjnya crk skali longkang blakang rumah penyebab.sbb nya ada yg meniaga duk sebaris dgn kitorg,agaknya sisa sisa mknan xturun hbis ke.longkang besar. Terus jiran blakang call mpsj dorg dtg berishkan ,and alhamdulillah ok lepas tu

Ann Ishak said...

eh pelik jugak, dapur bersih takde bau mesti takde lalat...ke sekarang ni musim banyak lalat coz kalau tak salah ada jugak musim banyak lalat ni

Sya Nadia said...

Ntah la ye..org bg tau letak daun kari..mmg kuranglah,tp lpas hilang bau daun,dia banyak balik. Letak je plkat lalat tu,lama² mmg kurang..atau pun Skg musim dia kot..umah Sya pun kekadang mmg byk..tp lepas tu x de.mcm bermusim

 
Copyright by Aziazidah