Diari Ramadhan Sofea

Pagi semalam sempat bersembang dengan kakak aku pasal puasa. Tiap hari ada je pun topik yang nak dibincang disembang diumpatkan eh. hahaha... tak mengira waktu pagi ke time balik keje. Sebelum turun kereta kakak aku kata aku zalim. Apsal pulak....

Tahun ni sofea dah start puasa. Hingga hari ni dah puasa 12 hari. Tak sangka sungguh mama. Bagus cikgu cikgu sekolah tadika pia. Apalah yang dicakap dan dinasihatkan sampai sofea malu kalau tak puasa. Kalau mama dia suruh puasa ada je alasan nak makan.

Aku tak terfikir pun sebenarnya nak suruh sofea puasa. Rasa dia kecik lagi. Tahun depan darjah satu oklah kot kalau nak ajar. Dapat puasa separuh hari pun mama dah syukur dan bangga. Tapi bila dapat puasa penuh, dah hampir separuh bulan mak mana yang tak bangga. Mungkin anak orang lain enam tahun dah puasa penuh. Tak kisahlah... Lain orang lain caranya. Kena reward sesuatu macam ni. Budak budak lagi kita puji lagi dia bersemangat. Akeem pun last last ni ada kata nak sahur. Tapi bila pagi bekal jugak di tanyanya. Adeh pening kepala mama fikir nak bekalkan apa setiap hari. Dah kena buat breakfast lak. Takpe sementara dia nak makan air tangan kita, selagi kita ada peluang masak untuk diorang buatlah. Biskut air tangan mak ke? kihkihkih.


Tiap hari akan tick kat kalender tu bila abis puasa. Tak puasa pangkah terus. Tak kisahlah hari tu dapat puasa sampai pukul 6ptg tetap di kira tak puasa okeh. Itu yang agaknya kakak aku kata kejam dan zalim kot. haha. Pedulik. Mana ada zalim. Buktinya ahad dua minggu lepas kitaorang pergi kedai biskut pastu hakeem makan la biskut tu sofea pun nak makan sama. Aku kasi je. Tak de lah suruh tahan tahan sikit lagi. Dah hati dia tak nak puasa tak yah paksa sangat. Budak kecik tu. Sabtu ahad lepas pun tak puasa. Sebab dia kata dia tak sahur. Iyelah salah mama hari sabtu ahad selalu terbabas bangun. Hari keje elok je 4.45 tersedar. Kang tak sedar tak makan pulak airis kat taska tu. Itu yang tuhan pelihara tido ku sebaik baiknya. heheh...

Actually mak ngah sofea pun penyumbang kepada ke'puasa'an sofea selain cikgu disekolah. First sahur sofea mak ngah yang kejutkan. Sofea selalu weekend tido kat rumah mak ngah dia. Kalau aku, dah kejut tak nak bangun tak kejut dah. Kesian... Mak mak biasalah. Tapi sejak dia sahur kat rumah mak ngah aku pun gigih weekday kejutkan dia sahur. Cakap mak ngah nak dengar cakap mama pun kena dengar jugak k. Walaupun dia makan dua tiga suap je.

Bila kita dah ajar anak anak ni, lama lama diorang tahu benda tu satu kewajipan. Bila kejut sekarang pia dah tahu nak tak nak dia kena bangun. Training make it perfect. Budak kena ajar. Mak kena kental. Dengan kata tepat mak jangan malas. Ai lah tu... Kalau mak terlebih manja kan anak mmg tak jadi apa. Sebelum tido memang pia akan makan nasi dalam pukul sepuluh sebelas malam. Berbuka dia kebanyakannya buka kat rumah mak ngah dia. Anak sedara kesayangan nampak. Kira sahur jugak la tu bagi aku yang waktu malam sebelum tido. Pagi makan sikit aku tak lah kisah sgt.


Start pagi semalam lepas sahur dia terus mandi. Sebelum ni lepas sahur tido pastu 6.30 pagi bangun sekali lagi baru mandi tuk pergi sekolah. Pia kata mandi lepas sahur boleh terus bersiap. Nanti kejutkan dia terus boleh naik kereta pi sekolah. Tapi bila dah mandi offcourse mata dah segar bugar tak de nyer dia tido dah. Ini gambar pagi tadi. Hari ni cuti dah tadika tapi still mintak tolong ustazah jaga. Semoga kamu menjadi anak yang solehah sayang.

1 comment:

Nora Karim said...

Anak-anak ni memang elok diajar dari kecik... tak dapat penuh sehari pun, memadai kalau dpt half day... good job sofea... :D

Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY