Menambah pendapatan

Seriusly raya ni aku memang kena berjimat habis. Gaji mungkin dapat lepas raya. Kalau dapatla... Kdn kata nak tolong bayar. Memang aku dah set kat mind paling awal dua bulan lepas keje. Sebabnya kan aku kena pool. Segala dokumen kat kdn kena hantar ag dulu. Baru ke kastam. Berapa banyak pit stop da. Jadi tak berharap pun akan dapat gaji 9hb ni. Eh kalau bukan sebab tak ada gaji pun mmg kena berjimat cermat jugak sebab sekarang barang semua mahal mahal belaka. Kos sara hidup di bandar ni tinggi.

That why sebagai langkah menjimatkan duit yang sedia ada aku pergi kerja tumpang kakak aku. Nasib baiklah rumah sebelah sebelah. Opis pun dekat. Sangat berterima kasih kat kak aku. Tak ada dia tak tahulah macam mana. Suffer jugak rasanya. Bayangkan kos nak pergi kerja sehari hampir rm17.00. Tak masuk makan minum tau. Nasib lah sekarang tengah puasa. Ini kira strategi aku jugak. Ramai yang tanya nape nak masuk time puasa. Masuk je lah lepas raya. Sebagai langkah penjimatan uolls. Ahaksss...

Selain itu dah banyak kali jugak aku cerita dalam blog ni pasal aku menjual barang terpakai. Lebih sedap sebut preluve item. Asal duit nak kering sikit mula godak lemari cari barang apa yang boleh dijual. hehe... Lepas jugak duit beli lauk dan cekedis anak kan. Minat (minat ker?) ni aku kongsi bersama kakak aku. Aku jadi tukang iklan dan bungkus barang. Kakak aku tukang pos. Eh lebih kepada tukang driver ke pejabat pos. Kadang kadang je dia pi pos. Minggu ni je dah berapa kali pergi pejabat pos. Hari ni nak pi lagi. Maybe kamis or jumaat nak pergi lagi. Alhamdulillah walaupun sikit ada juga rezeki.

Dengan jualan barang preluve ngan beg jeans tu dapatlah tampung sikit sikit perbelanjaan harian. Nak harap duit gaji, nak bayar duit rumah, kereta, hutang peribadi, sekolah anak memang rasa tak cukup. Dengan duit duit ni lah yang aku kumpul buat beli baju or barang kehendak.

Seronok sangat bila ada orang beli barang kita pastu bagi feedback positive. Siap repeat order lagi. Walau pun hasilnya taklah boleh nak bayar hutang pinjaman tapi happynya tak terkata lahai. Dapat sepuluh dua puluh ringgit je pun, Tapi cuba uolls bayangkan dengan duit sepuluh ringgit tu kan boleh beli/buat baju lain pulak. Jimat di situ kan. Kan berniaga 9/10 punca rezeki. Sikit sikit lama lama jadi bukit betul tak.



Haa. buyer or seller ingat tarikh akhir pengeposan untuk barang sampai sebelum adalah 10 JULAI 2015 bersamaan jumaat ni. Nak beli ke nak pos ke baik cepat cepat buat sekarang. Kang tak dapat pulak parcel sebelum raya.


1 comment:

Eca Dwinky Asha said...

eca pun nak jual preloved thing.dr duk dalam wardrobe buat semak je..hahaha~

Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY