Peperiksaan, Interview dan Keputusan Temuduga Penolong Pegawai Penerangan S27

Aku cerita sekali harung je senang. Tak de maknanya nak berpart2. Aku amik exam untuk jawatan penolong pegawai penerangan s27 bulan april. Temuduga bulan lima dan keputusan temuduga dapat hari ni. Nak tahu aku berjaya ke tak kenalah baca sampai habis no.

Aku habis belajar plk (pengajian luar kampus) tak sama tau dengan pjj (pengajian jarak jauh) tahun 2009. Tak sempat graduation day dah isi borang online spa. Korang kiralah sendiri dah berapa tahun aku menanti nak naik pangkat. Sepanjang tempoh tersebut tiga kali aku dipanggil interview. 

Jawatan pertama penolong penguasa kastam. Gagal. Aloorr kenapa dulu, kalau sekarang maybe chances nak berjaya tu tinggi kot kan.  Jawatan kedua Penolong pegawai tadbir. Calon simpanan. Tapi tak yah nak berharap sangat. Aku calon simpanan yang ke 3ribu lebih. Member yang ke seribu lebih pun masih belum dipanggil. Tahun depan tamat dah tempoh simpanan tu. 

Dan yang ketiga ni adalah penolong pegawai penerangan s27. Ko rasa?? Berjaya ker? Sila baca sampai habis. Nak cerita pasal periksa dulu. Tak ingat exact date aku dapat panggilan untuk exam online melalui email tapi bulan empat la. Aku ctg time tu. Sekarang nak keje kerajaan semua kena exam eh. Kerani pun kena exam jugak. 

Kalau korang nak amik exam online ni aku sarankan korang kena ada strong talian internet. Sebaiknya pi lah cc. Buatnya putus putus line mmg fail lah jawabnya. Masa untuk menjawab satu soklan hanya dalam lingkungan satu minit. Klu ko sibuk nak log in log out dah makan masa kat situ. Exam ni ada tiga seksyen. Seksyen A lebih pada soalan tentang jawatan yang dipohon. Masa aku jawab tu ada soalan tanya siapa juara dunia kriket 2015? Ada kaitan ker? Nak google memang tak berapa sempat. Kecuali ko ada backup orang lain sebelah ko. Ko baca dia pi cari jawapan. Kadang kadang search pun tak jumpa jawapan.

Seksyen B soklan matematik. Seluruh masa ko akan dihabiskan untuk mengira. Wajib ada calculator. Soklan sekolah menengah punya. Mencabar jugak soklannya. Ada soklan add math dalam satu dua. Itu aku surrender. Tak pernah belajar add math. Soalan yang aku kata add math tu pun aku agak jer tu soklan add math. Tak pernah belajar pun selama ni. Kalau ko matematik cukup cukup makan masa sekolah dulu aku rasa susah nak lulus. Nak kira dalam masa satu minit. Mati... Aku gigil gigil tekan calculator time tu takut tak cukup masa. Nasib aku pandai matematik. Eh hahahah... 

Seksyen C tak yah risau nak cari jawapan. Soklan nak tengok personaliti ko yang lebihnya. Ada soklan yang aku ingat dia tanya Adakah anda akan tergelak ketika kawan anda bergurau tentang perkara yang berbaur lucah? Haaa ko rasa nak jawab jujur ke tak? Tak kan lah ko tak gelak kawan ko buat lawak. Yang double meaning ni yang selalunya kelakar... :p

Tak lama dalam dua ke tiga minggu dapat keputusan exam. Sure surelah aku lulus kalau tak, tak kanlah boleh pergi interview pulak. Aku rasa ramai yang tak lulus sebab yang mohon jawatan ratus ribu. Tapi yang dipanggil interview seribu lebih jer. That means chances aku nak berjaya interview ni tinggi kah? 


Adakah aku dalam lingkungan 80 orang itu? 


Tak lama lepas tu aku pun dapatlah panggilan temuduga. Sebelum dapat panggilan interview lagi aku dah suruh kakak aku cari cari kan maklumat. Bukak laman web jabatan penerangan. Post ni kat jabatan penerangan. Nampak macam aku dah sangat prepare untuk temuduga kononnya. 

Siap siapkan semua dokumen yang di perlukan. Bagi yang dah kerja kerajaan macam biasalah kena bawak surat perakuan ketua jabatan, slip gaji dan lnpt. Hazab betul nak dapatkan semua dokumen ni. Masa nak amik lnpt kat SM hari tu tak de orang, time tulah diorang ada event. Tak dapat nak amik. Surat perakuan ketua jabatan aku bagi kat opis lama diorang tak nak peraku sebab aku dah pool. Tapi itu semua tak mematahkan semangat aku. Aku berjaya juga dapatkan semua dokumen yang dikehendaki walau pun dengan linangan air mata. huh! Kata orang, kakak akulah yang selalu kata, yang susah susah ni selalu nak dapat. Berjaya maksudnya??

Sampai hari yang ditunggu, aku kena pergi interview sorang2. Tak kisah pun nak drive kat putrajaya sendiri. Sebelum ni pun tiap hari aku gi keje sendiri tapi masalahnya airis. Plan asal mr. mama hantar sambil jaga airis. Tapi laki aku tu sokmo sibuk. Terpaksa aku tumpangkan airis kat rumah ustazah. Awal pagi aku antar so aku jadi orang yang pertama di interview. Kita kalau nak interview kat spa awal awal lagi dah dibagitau siapa penginterviewernya. Dari risikan yang aku dapat penginterviewer ni agak payah. 

Ini antara soklan soklan yang aku kena tanya. Inikan yang korang nak tahu sangat sebagai rujukan. 

1. Bagitau nama, no ic, tempat lahir, berapa cgpa awak, awak ada kelulusan apa, dah berkawin ke belum, jawatan sekarang, berkhidmat dimana?
Yang ni aku bolehlah jawab dengan confidentnya. 

2. Awak pernah pergi mengundi?
Aku jawab ye. Padahal aku daftar sebagai pengundi pun tak.

3. Masa mengundi ada dua kertas yang perlu di tanda kan? Satu untuk apa satu lagi untuk apa?
Aku nak jawab apa dah aku tak pernah pergi mengundi. Aku jawab tak ingat sebab mengundi baru baru ni aku tak pergi. Aku pergi yang sebelum tu. Kan dah nampak ko pembohong. 

4. Awak pernah bukak laman web spa?
Pernah.

5. Berapa statistik bilangan pengunjung terkini?
Aku tak pernah tengok pun bahagian statistik macam mana nak jawab. Aku jawab sejujurnya saya bukak laman web spa terus kepada link yang saya nak. 

Itulah antara soalan yang ditanya orang spa. Ada banyak lagi yang dia tanya. Soalan soalan general. jer. Aku tak ingat. Sepanjang aku pi temuduga spa aku tak pernah lagi kena speaking. 

Yang ni pulak soalan dari orang jabatan penerangan.

1. Apa objektif jabatan penerangan?
Aku dah baca dan hafal tapi bila nak jawab macam ada getaran di jiwa. ngeh3

2. Apakah ciri ciri seorang penceramah yang bagus?
Aku jawab ikut apa yang terlintas di otak.

3. Apa beza dewan undangan negara dengan parlimen?
Aku tak tahu nak jawab ok. Dan aku jawab merepek. Nak bagitau jawapan apa yang aku bagitau pun malu. Yang aku dapat senyuman dari orang jabatan penerangan itu. Salah lah tu,,,,

4. Siapakah yang berada dalam parlimen?
Tak tahu juga. Sedih!

5. Nyatakan tiga bidang keberhasilan utama negara?
Aku jawab yang ni dengan confident sbb aku mmg prepare habis bab ni. Benda ni selalu ditanya dalam temuduga. Lebih lebih lagi kalau keje KDN.

Itu jelah antara soklan yang aku ingat. Bila aku amat amati antara ketiga tiga temuduga yang aku pergi kita ni jangan nak tunjuk pandai sangat. Maksud aku jawab straight to the point jr. Tak yah buat ayat bunga bunga. Sebab silap cakap diorang akan belit ko dengan jawapan ko tadi. Padahal dengan pengetahuan yang ada sedikit mampukah kita nak belit diorang balik?

Macam aku... aku jawab bidang keberhasilan utama negara ada enam. Tiga daripada ialah blablabla.... Sekali orang spa kata sekarang dah tujuh dah. Pi baca balik. Gila aku search semua tulis enam. Nyesal buat ayat bombastik. 

Masa temuduga PPT aku tulis kat resume aku ada buat keje berkaitan budget. Buat pengiraan budget bahagian. Dah dia tanya pasal langkah penjimatan dan sebagainya. Macam aku tukang agihkan budget kementerian pulak. Menyesal....

Daripada cerita aku tadi dah boleh simpulkan tak apa keputusan temuduga aku?


Menangis tepi bucu meja dengan dada berombak.


Telefon kakak aku kata jomlah kita pergi beraya, mulakan projek tanaman, menjual baju terpakai dan seangkatan dengannya. Apa kaitan? Nak hiburkan hati laaaaa...........

3 comments:

Shahida Dzulkafli said...

Sabar ye.. Belum rezeki lagi.. Semoga dipermudahkan Allah urusan lepas nie..

Anonymous said...

saya dapat calon simpanan... taktaulah camana.. ada rezeki adala..

Hani Sidek said...

Banjir x kat bucu meja tu??? Hihi...

Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY