Panggilan Pemeriksaan Fizikal, Pancaindera dan Kecergasan Penolong Pegawai Penguatkuasa N27

Semalam aku terima sms daripada spa. Spa menjemput aku untuk menghadiri pemeriksaan fizikal & pancaindera pen. pegawai penguatkuasa N27. Terkejut jugak bila dapat sms tu sebab beberapa minggu lepas masa semak kat web spa tulis untuk pengambilan penolong pegawai penguatkuasa JPJ aku tak lepas. Semak sekali lagi rupanya yang ni untuk jawatan di KPDNKK

Diberitahu melalui emel jugak.



Atas ni adalah panduan pemeriksaan yang akan dilakukan pada hari tersebut. Aku sebenarnya ada dua kekhuatiran. Satu berkaitan berat badan. Duanya rabun. Baru-baru ni aku timbang badan aku 46.5kg. Hujung tahun lepas timbang 48.5kg. Beberapa bulan sebelum tu 43kg. Berubah-berubah saja berat badan aku. Kang hujung bulan ni pi timbang ntahkan turun lagi. Aku syak ini disebabkan aku menyusu airis.

Berkaitan rabun memang sah-sah aku pakai spek mata. Cuma dua tiga minggu ni aku rasa lagi comfortable kalau tak pakai spek mata masa buat keje kat opis. Bawak kereta masih lagi alwajibun. Aku rasa ada penurunan power pada mata aku. Power aku dulu 250. Kalau turun berapa sangatlah. Maybe 200. Ko ghase? Masih ditahap rabun banyak ke sikit? Nak dapatkan jarak penglihatan 6/9 tanpa memakai cermin mata tu boleh ker?.

Ujian kecergasan tu aku tak risau sangat. Dulu masa sekolah, sukan yang aku masuk semua pun jenis lari, merentas desa, lompat tinggi dan jauh. No hal la setakat lari 10m. Dulu 4 x 400m tau. Hahaha... berlagak sangat ni. Dah berapa lama tinggalkan alam persekolahan tu???. Anak tiga dah oi. 

Sebenarnya maksud aku kalau gagal kat ujian kecergasan nampak bermaruah lah sikit. Taklah malu dan rasa kecewa sangat. Tidaklah menyerah sebelum berjuang. Ini belum apa-apa dah dihalau balik apa cer. Jadinya hati aku adalah berbelah bagi nak pergi atau tidak.... 

Apa ke payah benar nak naik pangkat ni haaa....

3 comments:

Lil'Simba said...

Salam. Nak tanya lepas tak ujian jarak penglihatan tu? Sebab sy ni pun rabun. Risau klu tak lps stage ujian ni.

Azi Azidah said...

Lil'simba sy tak pergi langsung...

ZUE said...

SALAM..KAK, NAK TANYE..UJIAN NI LAMA X?ANGGARAN HABIS PUKUL BERAPA?

Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY