15 January 2016

Tawaran Kelas mengaji dan kelas tambahan

Seminggu dua ni banyak pulak surat-surat yang dibawa balik sofea dari sekolah agama. Antaranya surat tawaran untuk mengikuti kelas tambahan dan kelas mengaji. 

Kelas tambahan awal-awal dah tahu. Masa taklimat hari penempatan kelas cikgu dah cakap. Kelas ni optional. Siapa nak ikut dialu-alukan. Tak nak tak ada paksaan. Offcourse la nak. Zaman sekarang persaingan sengit. Budak-budak sekarang otak semua geliga. Kalau tak pergi kelas tambahan kang keciciran pelajaran pulak sofea. Dasatkan budak sekarang. Darjah satu pun dah kena pi kelas tambahan.  Sabtu sekolah. Mana lagi yang amik kelas piano, gitar, renang dan sebagai. Bila nak rehatnya. Kalau aku di zaman sekarang rasa macam tak mampu jer.

Yuran sebulan untuk kelas tambahan ni hanya rm35.00. Tuisyen dari pukul 2.30 - 5.30ptg. Jatuh yuran sehari tuisyen dalam rm8++. Kali dengan tujuk subjek. Murah sangat tu. Nak cari tuisyen kat luar sana subjek agama ni bukan mudah dan semestinya lagi mahal. 

Kelas mengaji pun sama rm35.00. Setiap hari selasa, rabu dan kamis selepas abis sekolah selama setengah jam. 5.40 - 6.10ptg. Sebelum ni aku tak pernah lagi masukkan sofea kelas mengaji mana-mana. Hanya yang belajar kat tadika islam tu je lah. Sepanjang belajar dua tahun kat tadika islam pia dah boleh baca "a e u, ba bi bu, ta ti tu, sa si su" tu semua. Baca/tulis jawi dua suku kata tu boleh skit-skit.  Dan ada hafaz beberapa surah pendek. Memang ada perancangan nak cari kelas mengaji alquran sebenarnya. 

Kalau dulu mak hantar aku mengaji alquran waktu malam. Dalam pukul 9malam, 10malam baru habis. Tersengguk-sengguk mengantuk. Ini sekolah offer lepas abis sekolah pastu boleh consider nak belajar sebelum kelas atau waktu rehat atau sebelum balik bagi yang naik van takut tertinggal bus sekolah. Pucuk dicita ulam mendatang. Bagus sangat dah ni.  Zaman dulu mana ada semua ni. Banyak betul pembaharuan dan penambah baikkan. Tak tahulah memang semua sekolah under jais macam ni ke tak..

Sekolah kebangsaan apa citer hoi... Sunyi sepi tak de khabar berita. Seminggu dah tak datang sekolah takde siapa dont care. Budak SK Tohoi kemahen risau depa tak pi sekolah. huhu...

No comments:

 
Copyright by Aziazidah