22 January 2016

Urusan pertukaran sekolah darjah satu

Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah syukur sangat akhirnya selesai jugak semua masalah persekolahan sofea. Tiada apa yang mampu aku ucapkan selain memanjat rasa kesyukuran yang tak terhingga kepadaMU. Sesungguhnya ALLAH sentiasa ada dan ingat pada setiap hambanya dimuka bumi ini cuma kita yang selalu lalai kepadanya.



Alhamdulillah again. Fuhhh... Aku rasa macam baru terlepas dari memikul batu yang besar kat atas bahu ni bila dapat surat dari PPD bagitau permohonan pertukaran sekolah sofea diluluskan. Punya gembira rasa nak habaq satu dunia. Mana taknya sejak dari hujung tahun lepas lagi aku duk risau. Selepas keputusan rayuan pertukaran sekolah secara online tak berjaya rasa sesak. Tak boleh nak fikir. Macam mana sofea nak pergi sekolah. Sapa nak amik balik sekolah pergi sekolah agama. Bus sekolah tak ada. Kalau boleh nak hantar pepagi tu tahan ke nak hadap selama enam tahun. Tak sanggup aku fikirkan anak sekolah tak sekolah. Aku ni jenis yang memikir. Selagi tak selesai selagi tu rasa seperti menanggung beban yang besar.

Macam-macam ikhtiar aku buat nak bagi dapat tukar sekolah sebelum tarikh persekolah 2016 bermula. Sampai hantar suruh kat kementerian pendidikan tau. Tapi kementerian cuma kata akan take note jika ada kekosongan. Aku tau sekolah yang aku nak tu sekolah hot. Pack sangat. Keberangkalian nak dapat tu mmg tipis la.

Kemudian bila dapat tahu boleh buat rayuan secara manual 18/1 terus hari selasa lepas pergi sekolah isi borang, dapatkan tandatangan guru besar dan hari tu jugak ke Jabatan Pendidikan Negeri Selangor (jps). Walaupun sebenarnya proses meluluskan pertukaran sekolah dibuat oleh Pejabat Pendidikan Daerah (ppd)

Bukan apa, ppd ni kita boleh ibaratkan macam anak kepada jps. Jadi anak kenalah ikut cakap mak. Sebab itu aku pergi jps terus. Dengan harapan power yang diorang ada bolehlah tolong aku kan. Gigih aku pergi jps sorang-sorang lepas hantar sofea sekolah. Sampai silap-silap jalan. Memang blur jps ni kat mana. Even aku empat tahun berulang seksyen 2 tu tak pernah nak amik tau seksyen 4 kat mana. Nasib baiklah allah permudahankan perjalanan. Jumpa jugak. Ikutkan nak bawak sofea buat teman tapi sebab dia dah lama tak sekolah dia tak mahu ikut. Nak pergi sekolah pulak. Nak harapkan mr. mama teman memang tak lah. Memanjang sibuk keje. Baiklah aku hogah sendiri. Bila dah sampai jps diorang kata kena pergi ppd jugak. Depa tak boleh tolong. Ala tau bukan tak boleh tolong tapi memang tak nak tolong kan.


Muka tenang semasa daku memandu. ngeh ngeh ngeh

Ok fine, kita cari ppd pulak. Walau macam mana pun nak settle kan hari tu jugak. Dah dua minggu dah sofea tak sekolah. Nasib baik jumpa ppd petaling perdana tu. Sampai kat sana rupanya ramai betul orang nak tukar sekolah. Ingatkan aku je yang kecoh nak tukar. Penuh orang beratur sampai keluar bangunan. Kalau nak tunggu turn ni mmg tak sempat dengan nak amik sofea pukul 1 satu kat sekolah nanti. Waktu tu dah pukul sebelas.

Tapi alhamdulillah segalanya dah selesai. Allah tunjukkan jalan dan permudahan segala urusan bagi hambanya yang sentiasa berikhtiar dan berusaha. (~.^). Insyaallah selasa depan sofea akan mendaftar disekolah baru. Semoga selepas ini semuanya berjalan dengan lancar. Insyaallah....


3 Comment:

Anonymous said...

Cik,

Kalau tinggal d luar daerah Petaling, agaknya boleh lulus tak?

Azi Azidah said...

kalau sekolah yang dipohon ada kekosongan insyaallah diluluskan

Anonymous said...

Terima kasih ye.