31 March 2016

Tanggung Kerja

Dalam perkhidmatan kerajaan tanggung kerja itu perkara biasa. Pegawai cuti bersalin akan ada yang kena tanggung keje. Pegawai naik pangkat tempat tu kosong kena tanggung kerja. Biasaaaaaaa...

Sepanjang aku bekerja selama 13 tahun dah tiga kali aku diberi tugas tanggung kerja. Yup 13 tahun... Diam tak diam. Umur pun dah tua. Pertama kali aku diberi tanggungjawab tanggung kerja masa kerja kat plaza pengkalan. Baru setahun kerja. Bukan sebab keperluan jawatan yang mendesak tapi lebih kepada pengisian. Tanggung jawatan typist. Sementelaah walaupun jawatan sebenarnya aku pembantu akauntan time tu aku disuruh buat kerja admin. Lantas di suruh tanggung jawatan typist sekali. Aku sangat suka dengan kerja ni. Jaga inventori, jaga store, jaga machine franking merangkap uruskan surat keluar masuk. Arghh rindu sangat dengan kerja itu. Sekarang ni tak habis-habis dengan calculator. Every month dapat extra rm100++. Best... Seratus tu kira besar. Gaji masa mula-mula masuk keje dulu tak sampai pun seribu. 

Kemudian kena tukar kat kdn. Sekali lagi diberi tugas menanggung kerja. Kali ni jawatan cc a.k.a pembantu akauntan kanan. Baru keje kat situ tak sampai dua tahun kot. Ramai lagi yang dah keje lama tapi aku yang dipilih. Mungkin sebab aku pun pembantu akauntan. Sama bidang. Jadi diorang pilih aku. Tapi time tu ada sorang lagi pembantu akauntan. Beban kerja cc ni berat. Padanlah dengan bayaran sebulan RM500++. Setiap hari aku datang awal. Rehat pun kengkadang buat kerja. Sebab nak balik sharp. Alhamdulillah dua kali aku diberi tanggungjawab tanggung jawatan cc. Sekali masa cc pertama naik pangkat. Kedua masa cc cuti bersalin. 

Yang terkini aku kena tanggung keje jawatan pembantu akauntan. Duduk kat kastam ni tak sampai satu tahun. Pernah pulak cuti separuh gaji. Ingatkan pihak atasan akan pilih orang lain. Tapi dah tersurat dan tersirat sekali lagi aku diberi kepercayaan untuk tanggung kerja. Tak tahu nak kata apa. Mula-mula mmg tak suka, taknak. Sebab kerja yang kena tanggung ni berat dan penat. Nak cuti susah. Nak bawak anak kat opis pun kena fikir berkali-kali. Aku kan duduk selangor. Fikir susahlah kalau wilayah kerja selangor cuti. Kalau bawak anak kat opis jawabnya tak leh buat kerja. 

Kerja ni setiap hari kena buat penyesuaian bank. Transaksi buat sikit-sikit. Lima enam ratus transaction per day. Pungutan puluh juta. GST... Kalau cuti kerja akan jadi berganda. Dengan kerja hakiki lagi. Lebih-lebih lagi kalau cuti hari isnin. Nak kena buat penyesuaian yang hari jumaat, sabtu dan ahad punya. But walau pun penat tapi bila at the balance seronoknyaaaa.... Tanyalah mana-mana orang akaun apa yang menggembirakan diorang selain akaun balance. Tak ingat dah penat yang berejam cari amaun yang tak balance tadi. 

Aku tau tak ramai yang suka tanggung kerja. Macam aku dulu cuti tanpa gaji dua tahun lebih jaga anak ada pegawai yang kena tanggung kerja. Bising pegawai tu suruh aku naik kerja cepat. Tapi for me im proud of my self. In deep... Bukan semua orang ada peluang dan ruang untuk diberi kepercayaan menanggung kerja. *that why sekarang aku jarang update blog, banyak kerja*

17 March 2016

Kelas Taekwando

Pertengahan bulan dua hari tu aku daftar sofea kelas taekwando. Kelas kat sekolah dia je. Kebetulan cikgu bagi semula borang pendaftaran. Mungkin sambutan sebelum ni kurang memberangsangkan. Masa daftar tu memang tak ramai pun yang join. Berbanding dengan sekolah kat puchong indah yang kitaorang pernah tengok dari luar meriah. Ramai student. Nak belajar pun rasa seronok. 

Itu perasaan aku. Apa ada hal asal sofea seronok. Perasaan mak tak penting. Every saturday kejut pagi bersemangat je dia bangun bila kata nak pergi kelas taekwando. Cer kejut setiap hari pergi sekolah kemain liat lagi. Dah bangun tido boleh masuk bilik belakang sambung tido lagi. Grrrrr. Aku perati je.


 Beginner.

Next ingat nak daftar kelas renang pulak. Tak tahulah bila. Tengok daya tahan sofea macam mana. Kalau tahun ni belajar ok, kelas taekwando tak skip bolehlah nak daftar kelas renang. Kesian sofea selalu mengadu penat. Kelas tambahan pun dah tak pergi dah. Cuma pergi kelas mengaji je sekarang. Kalau pergi kelas tambahan pagi petang sabtu tu penuh aktiviti. Bila masa nak berehat. Dah macam orang keje swasta pulak. 

Senior student.

Yang tercari-cari kelas taekwando better amik yang under sekolah macam ni. Rasanya boleh je kalau orang luar nak join. Hakeem pun tak sabar nak berlatih kata dia. Aku tunggu dia tujuh tahun baru daftar. Awal-awal tak yah lah.

Oh ya hari tu bayar yuran pendaftaran rm120. Merangkumi baju taekwando rm60, yuran bulanan rm30 dan admisnistration fee rm30. Lepas tu every month bayar rm30 jelah. Standardlah harga tu. Kalau amik class bukan under sekolah mahal sikit. Pernah survey sampai rm70 sebulan. 

video
Ini sikit video taekwando last week.

11 March 2016

Bahasa Malaysia darjah satu

Aku tak ingat dulu punya silibus BM darjah satu aku macam mana. Membaca pun tak reti lagi time tu kan. Yang aku ingat sampai sekarang aku kena bahan ngan keluarga terutama kakak aku pasal aku buat karangan tulis "masak lembu kari". Dulu kekecik mana ada makan daging sangat. Daging mahal. Makan ikan, ayam dan itik je. Itik tu pun belaan punya. Tu yang tak tau lembu apabila dipotong akan jadi daging nama dia.

Rabu hari tu sofea bawak balik kertas BM. Dia kata kertas ni kena tampal kat buku apatah. Sofea tak ada buku tu. Kena beli. Susah betul tukar sekolah. Buku setiap sekolah berbeza-beza. Dua kali aku bagi duit beli buku dua kali duit hilang. Macam-macam alasan. Tak sempat belila. Bshop ramai orang. Pia takut. Kalau tak beli duitnya mana.. mana... mana.... Careless betul.

Kali ketiga baru nampak bayang buku. Itu pun kata mintak tolong kawan dia belikan. Penakut jugak rupanya anak aku ni. Nampak je macam jantan..


25 tahun dulu soklah darjah satu macam ni ke. Tak ingat pulak aku. Aku hafal setiap negeri kat malaysia ni darjah enam baru khatam okey. Tengok sofea pi jawab kayuh rakit pergi kedai runcit. Hang duduk mana..... Nasiblah kayuh rakit, kalau kayuh motosikal memang aku cepuk. Encik Ravi tu pun pakai tudung hah. Aku rasa banyak yang dia tak faham. Kena lebih belajar yang tersurat dan tersirat ni.

Nombor lima tu kenapa salah pulak. Kompius aku...

01 March 2016

Redeem limited edition toolkits

Ini kali kedua aku redeem kat Woop.my Kali pertama dulu berjaya redeem joy 2sachet je. Sebab tak banyak buat task yang diorang bagi. Walau pun hanya 45ml, kecik sangat packnya tapi mampu bertahan sampai seminggu. Now aku stick guna sabun pencuci joy sebab sangat jimat dan wangi


Ini bukan minyak tau. Ini toolkits. Bulan satu hari tu aku berjaya redeem limited edition toolkits ni. Dulu aku just buat daily mission yang diorang suruh. Sekarang dah pandai buat big mission. Tu yang dapat banyak point. Cuma ada limitation nak buat big mission ni sebab banyak kena tag orang kat fb. Me dont like. Aku tak suka orang tag aku jadi aku assume orang pun tak suka kan kena tag tag ni.



Bahagian dalam. Suka sangat. Cantik kan. Memang adore sangat. Test pan memang satu keperluan bagi aku bila nak bersih-bersih mesin jahit. Wire cutter tu pulak aku guna untuk pasang ring-ring beg jeans aku tu. Tunjuk kat mr. mama macam biasalah dia nak. Sori.... its mine. Dia ingat redeem kat bonuslink. Berjanggutlah redeem kat bonuslink. Tinggi-tinggi point nak redeem benda best2. Setakat makanan bolehla... 

Uolls yang berminat nak dapatkan toolkits diatas boleh join kat SINI ye. Ada bermacam-macam hadiah boleh redeem. Task nya pun mudah2 saja....






 
Copyright by Aziazidah