S.O.F.E.A

Dah lama tak cerita pasal anak. Hari ni tergerak hati lak nak cerita pasal sofea. Dulu blog ni penuh dengan cerita pasal sofea jer. Iyelah aku start tulis blog masa sofea usia enam bulan. Pjj pulak dengan laki time tu. Memang selain kerja, selebihnya masa adalah dengan sofea. Sekarang rasa dah kurang masa aku bersama sofea. Banyak masa aku dengan airis dan sibuk dengan hal rumah tangga. 


Dah besar dah anak dara aku. Diam tak diam anak sulung aku ni dah tujuh tahun. Semalam cikgu sekolah kebangsaan telefon bagitau sofea jatuh kat sekolah. Luka kat tepi mata kena batu. Masuk ni dah dua kali luka kat mata. Aktif sangat budak ni. Asyik nak main jer. Dia kata orang lain main dia pun main lah. Amboi gi sekolah main ye bukan belajar.

Cikgu call bagitau kat misteri. Aku dah tukar no telefon. Tapi cikgu ada jugak call opis aku. Cuma kebetulan aku tak ada kat tempat. Cikgu kata tak teruk. Tak yah amik. Lagi pun masih ada satu lagi paper sains. Cikgu mms jer gambar luka tu kat misteri. Sian laki aku wasap tak ada. Boleh mms je. Itu pun mujur boleh mms. Sebelum ni lagi telefon dia yang basic punya. Tepon sekarang tu aku punya asalnya. 

Acaner suami yang baik haruslah sediakan apa sahaja permintaan isteri. Walau pun dia beli telefon canggih untuk diri sendiri memang tak dan.. Pasti akan kena rembat dengan aku. Satula aku puji laki aku ni apa je yang dia bawak balik aku kata nak mesti dia bagi. Yang lain-lain perangai ermmm... bolehla bolehla (baca nada jarjit).. Pagi ni aku call suruh masak nasi, lauk aku dah masak. Masak sotong goreng kunyit kegemaran dia. Laki aku ucap terima kasih sebelum akhirnya perbualan. Adalah jarang bagi seorang lelaki yang bernama misteri tuh. Kitaorang ni jarang bercall. Ni yang semangat aku nak masak lagi lepas ni. :) Eh ini cerita pasal laki ke pasal anak....


Hari ni last exam sekolah kebangsaan. Subject bahasa arab. 8.30 malam semalam memula nak suruh sofea tido awal. Tetiba naluri keibuan aku diterpa rasa bersalah yang amat. Tak pernah ajar pun sofea subject bahasa arab. Lantas aku suruh sofea amik buku aktiviti bahasa arab, Buku teks bahasa arab sofea dah hilang. Tensi aku setiap hari ada aje benda yang hilang. Adakah anak korang pun sejenis macam anak aku. Baru je sebelum exam aku beli color pencil, sehari lepas beli hilang sebatang. Tinggal 11 batang. Esoknya dia bawa balik 12 batang semula. Dah jumpa katanya kawan pinjam. Lega hati aku mendengarnya... Selang dua hari dia bawa balik enam batang je color pencil. Hoi mana lagi enam batang. Mulalah mak ko nak jadi macam singa ni. Macam biasa bila tanya ntah pia tak tahu. Pia tutup dah color pencil tu.  Dan semalam dia kata dengan pencil color box tu pun dah tak nampak bayang. Seteressss mak... Ada sesiapa yang ada tips macam mana nak buat bagi anak tak hilang  barang selalu? 

Aku harap sofea akan berjaya dalam pelajaran. Berjaya di dunia dan akhirat. Pelajaran sekarang sangat mencabar. Sukatan subject bahasa arab darjah satu aku tengok dah macam sama dengan sukatan pelajaran aku kat universiti dulu. "Ma haza? Ma hazihi? Sobahan khoir. Sobahan nur. Ma ismuki? Ada ke dulu kita belajar benda ni kat sekolah rendah. Dulu ada subject bahasa arab ke kat sekolah kebangsaan? Nasib baiklah aku lulusan sekolah agama jadi reti jugaklah nak ajar anak.

Pagi ni sofea kata dia nak jual semua kertas tu RM2. Kau tahu kertas apa. Kertas yang dia potong-potong dan conteng-conteng. Bagi dia lawalah. Tu yang nak kat kawan-kawan katanya.

Pia suka berniagala ma.

Macam papa berniaga buah durian kat depan rumah dulu.

Dah dua tiga hari cakap nak berniaga. Aku cakap nanti mama beli barang untuk pia berniaga. Mana tahukan satu hari pia jadi business women. Amin. Dari keciklah nak kena ajar. Tak pelah kalau jualan tu tak laku atau rugi ke sebab aku tak confident dia berjaya jual ke tak. Kalau berjaya sekali pun ntah kemana duit tu pergi nanti. Tapi tak apa dah itu yang dia minat. Kita pupuk je minat tu....

Sejak akhir-akhir ni terbit sedikit kerisauan aku terhadap sofea. Ramai kata muka sofea macam jepun, macam korea. Faham-fahamlah maksudnya apa. Airis pun aku risau jugak. Hakeem pun sama....

Mama love you....

No comments:

Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY