Pengalaman tampal dan cuci gigi di klinik kerajaan

Dua puluh hari bulan hari tu aku ada appointment kat klinik pergigian puchong. Actually sebelum raya haji lagi gigi aku dah sakit. Pergi klinik doktor kata gigi atas berlubang. Doktor bagi appointment sebab masa tu aku takut nak buat terus. So doktor bagi appointment supaya aku lebih bersedia katanya. Dalam pada takut takut tu sempat juga aku kata aku nak buat scaling@cuci gigi sekali. Mana tak nya last aku cuci gigi masa tingkatan 2. Rasa gigi aku tu dah kotor benar. Sekarang ni aku dah 35 tahun. Haa berapa puluh tahun tak pernah pergi cuci gigi...


Bukti ni.. Terlupa nak amik time slip plak.

Buat pengetahuan sakit gigi ni sangatlah hazab. Sebelum ni laki aku pernah sakit gigi. Dia cakap aku dengar tanpa perasaan. Patut bila aku suruh buat apa-apa masa sakit gigi tu dia asyik nak marah Memang sakit gigi ni boleh mengundang amarah kalau ada silap sikit. 

Fyi kenapa sampai 21 tahun baru aku nak pergi klinik gigi sebabnya aku ada bad experience masa sekolah dulu. Masa sekolah rendah dulu aku adalah dua tiga kali tampal gigi. Doktor tu tampal macam nak gerudi je gigi aku masa nak letak simen tu. Sakit lah... Suprisely baru ni aku tampal tak rasa apa pun.. Macam main tekan2 plastecine jer. Langsung tak sakit. Sampai aku rasa risau kang simen tu tertanggal ke apa.

Bercakap mengenai cuci gigi pulak aku pernah cuci masa tingkatan dua. Cuci kat sekolah. Semua pelajar diwajibkan cuci. Sakitnya cuci gigi tu aku rasa macam sakit nak bersalin kot. Taulah kan dulu peralatan yang digunakan tak sama dengan sekarang. Masa dulu tak guna mesin. So aku ingat sekarang pun cuci gigi macam tu lah jugak. Guna manual. Main tarik kotor-kotor tu guna benda tajam yang hujung dia tu ada cangkuk tajam. Apa namanya ntah. Berdarah-darah gigi aku. Sakit gile.. Pastu pedih nak mammps.... Sejak hari tu taubat aku nak cuci lagi. 

Sampai hari appointment, aku masuk dalam bilik tu doktor tanya aku ada masalah apa. Aku cakap gigi berlubang je. Tak cakap pun nak cuci. Sebab aku dah takut giler. Sekali assistant dia kata buat scaling sekali doktor. Haa.. tak dapat nak lari. Gatal sangat kan ko hari tu kata nak cuci. 

Kemudian, assistant tu bagi wayar tuk masuk dalam mulut bertujuan untuk sedut air dalam mulut kita masa cuci. Masa tu aku tanya wayar ni nak hisap ke. Betul-betul perakkk kan. Dulu mana ada macam tu. Dah dia tarik kotor dengan benda tajam tu sekali dia suruh ludah. Pastu tarik lagi ludah lagi. Ini tak, wayar tu dah tolong sedut kita punya air liur, air cuci, plak/karier semua. Cuma sekali sekali kita kumur. Tak sakit langsung ok. Doktor tu berkali kali mintak maaf. Tanya sakit ke, ngilu ke sebab dia kata aku punya kotor tu susah nak tanggal. Kena buat kuat sikit. Dah lama tak cuci ke katanya. Hahaha...  Aku angguk je kata sakit walau pun sebenarnya tak sakit langsung. Nak umpamakan macam sakit kena gigit semut pun tak layak. Kang kalau aku kata tak sakit kang dia buat ganas-ganas pulakkan. Psiko memang macam ni..  

Doktor nasihatkan seelok-eloknya enam bulan sekali kena pergi check gigi. Kalau malas sangat setahun sekali pun tak apa. Bukan setiap kali check tu kena cuci. Diorang akan advise. Ini dah 21 tahun tak pernah check gigi. Mana tahu tak sakit. Kalau aku tahu tak sakit langsung tiap bulan pun tak hal nak pergi check. hihihi,... 

Dan, selalu aku dengar orang kata lebih rela pergi swasta daripada kerajaan kalau check gigi kan. Dengan pengalaman aku ni, rasa kerajaan pun ok. Tak sama macam zaman dulu. Doktor pun baik-baik.. Lebih kurang tu adatlah. Bayar seringgit dari bayar ratus-ratus kan. Next year pasti aku pergi lagi.. 

Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY