Cabut gigi.. Ke klinik gigi lagi

Sejak akhir-akhir makin suka pulak aku ke klinik gigi. Dah tak takut kan.... 

Pergi hari tu sebab gigi sofea goyang. Nak kena cabut. Aku takut tunggu tercabut sendiri jadi macam gigi aku. Dah ada gigi baru tumbuh bahagian belakang gigi tu. Nanti bila dah tercabut gigi goyang tu gigi yang baru tumbuh terkebelakang. Tak cantik. Senyum pun tak lawa.. hihihi..

So bila pia kata gigi goyang sepantas kilat aku segera bawak ke klinik. Suruh doktor cabutkan senang. Nak harap doktor mimpi macam dalam cerita upin upin tu, aku ni penakut. Tak akan punya aku nak cabut time sofea tido.  

Kebetulan hari tu sekolah agama cuti. Budak darjah enam periksa upkk. Tak nak ponteng sekolah semata-mata nak cabut gigi. Aku je yang half day. Kat puchong klinik gigi untuk kanak-kanak hari jumaat. Kebetulan boleh check sekali gigi hakeem yang rongak tu. 

Kalau kat putrajaya gigi rongak macam hakeem kebiasaannya diorang refer kat hospital. Buat appointment untuk cabut semua gigi-gigi yang rongak. Tapi kat puchong ni misi cakap tak boleh buat apa. Cuma jaga je gigi tu. Jangan skip gosok. Kena guna ubat gigi dewasa dah katanya. Kata cikgu airis nanti gigi yang rongak tu akan luruh sendiri. Tapi makan masa...

Aku kesian tengok gigi hakeem tu teruk sangat. Bukan bahagian depan je yang rongak tapi kat bahagian belakang gigi berlubang-lubang. Kerap jugak dia mengadu sakit gigi. Tapi bila pergi klinik misi kata tak boleh cabut lak. Mungkin sebab yang check gigi untuk kanak-kanak adalah misi, so diorang tak leh sesukati nak referkan ke hospital.. Kot laaa, aku agak je.... Maybe one day aku nak ajak hakeem checking kat putrajaya pulak. Kalau rajin...

Penuh drama swasta sebelum dapat cabut gigi budak ni. Puas jugak misi tu memujuk. Sebelum cabut misi bubuh ubat kat sekeliling gigi goyang tu. Sofea kata ubat tu rasa strawberry.

Dah rongak.Sakit katanya cabut gigi. 

No comments:

Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY