29 September 2017

Terjebak jugak membida di Chilindo

Tengok orang membeli kat chilindo. Mana boleh jadi. I pun nak. Gara-gara banyak sangat baca blog orang. Terpengaruh. Rasa macam seronok jer diorang bid bid barang. Kita nak bid kat lelongan besar-besar tak mampu. Jadi kat chilindo jer lah tempat tuk merasai pengalaman membida tu. 

Walau pun totally different. Bid jer lebih tapi chilindo dah set sebenarnya target price yang dia nak. Takkan chilindo berniaga nak rugikan. 

Bid bermula serendah RM0.10. Ko tak akan dapat punya harga tu. Cayalah cakap aku. Kena bersaing dengan auto bidder yang chilindo dah set. 

Tapi sebab gatai tangan nak membeli jugak. Dasar pempuan. Dengan susah payahnya dapatlah bid monopod, tripod..dan cincin pemegang telefon. Harga murah-murah jer. Semua bawah RM5. 

Barang ni actually kalau nampak kat fizikal store memang aku tak akan beli walaupun keinginan tu ada. Rasa membazir. Tapi bila tengok online semua rasa nak beli. Yang tak penting pun nak di beli. Kuasa gambar tu menarik-narik nak klik.

Kadang tu barang kat luar lagi murah tapi tetap nak beli yang online. Pastu bagi alasan postage tu sama dah macam bayar duit parking, duit makan...  Alasan... tp betul apa kan...hihi


Masa tengok cincin pemegang telefon pintar like ermmm.... Apakah?? Benda macam ni pun aku nak bid. Tengok lawa jer kat web. Hakikatnya memang selayaknya RM 1.10. Tersimpanlah seketika semua barang tu sebab aku bukan sejenis suka selfie. Bukan jenis nak buat video. Cincin ni nak gam kat hp rasa sayang. Telefon aku pun dah ada housing.

Tapi itulah tuhan gerakkan hati kita beli sesuatu, buat sesuatu ada sebab. (ayat penyedap hati). Tak lama lepas tu telefon rosak. Airis baling. Terpaksa pinjam telefon laki. Godang je telefon laki aku ni. Casing semua tak ada. Just protector. Takut nanti buatnya airis mengamuk dibalingnya lagi telefon sia-sia. Jadi aku letakkanlah cincin tu. Sebab telefon tu laki punya, tak ada lah nak kisah nanti nak tanggal meleket-leket ke apa. Kah3..

Kalau airis nak tengok video suruh dia letak je telefon macam tu. Cincin tu boleh jadi stand. Jangan pegang-pegang. Kebarangkalian nak terhempas tu kurang. 

Kakak aku tengok cincin tu pun dia berkenan. Aku pun rasa ok. Setanding harga. Ramai gak aku tengok orang opis aku pakai cincin macam ni. Barang yang lagi dua tu belum serasi lagi nak guna. Insyaallah satu hari nanti pasti berguna tu. Allah maha mengetahui. :)


Tengok history bidaan yang aku menang. Tiga yang terbawah tu yang aku dah beli. Tu lah harga-harganya. Monopod. RM3.40. Kat kedai RM2 (kedai eco) pun ada monopod macam ni. Tapi nak pergi balakong jauh kan. Tripod RM3.50. Oklah. Ada caj perkhidmatan (10%). Tak faham kenapa caj perkhidmatan dikenakan. Menambahkan harga jer. Gst pun 6%. Nak kena report ke ni??. Postage standart RM8.00. Kalau nak COD kena tambah lagi RM4. Sebabkan first time aku takut tertipu aku pilih COD. So total barang aku tiga ni RM20.80. Bahagi tiga kiralah.... Untung ke tak?


Pastu yang merah-merah hujung-hujung tu aku saja-saja bid tapi tak beli. Jadi dibatalkan. Sekarang dalam troli ada 3 lagi barang yang boleh daftar keluar. Tak tahulah nak beli ke tak. Sebab kakak aku berminat ngan cincin tu. Kalau beli cincin semata rugilah postage. 


Kali ni aku bid cincin tu dapat 90 sen. Korang kalau nak bid kat chilindo ni kena bid mula-mula tu dua tiga posen pastu biar. Biar kalah. Bid dua tiga kali pastu tengok berapa harga orang lain dapat. Bandingkan yang paling murah pastu trylah bid harga yang termurah tu. Aku selalu bid pepagi kat opis. Selalu menang waktu tu. Macam pengupas nenas tu memula dapat RM3.30. Kedua dapat RM2.70. Memang minima orang lain dapat pun dalam RM2.70. Jangan target RM 0.10. Memang sampai mati tak dapat. 

27 September 2017

Free Name Card daripada Pixajoy

Baru-baru ni aku ada buat name card tuk business beg jeans aku tu. Sajalah buat. Senang orang nak tahu kat mana nak tengok contoh-contoh beg jeans yang aku buat. Dalam name card tu dah ada nama fb/ig/blog dan no wasap. Aku jarang bagi no hp aku kat orang. 


Lagi pun nak buat proper sikitlah untuk business. Kalau boleh nak serius dalam bidang ni... Kastam dah nak korporat. Kang kalau jadi apa-apa adalah backup. Hari tu dah buat photobook beg jeans


Now... name card free ni pulak. Buat dekat pixajoy.  Kalau sesiapa yang nak buat name card especially blogger boleh lah jengah web pixajoy. Setakat hari ni masih ada lagi name card free ni. Sehari diorang provide untuk 50 orang customer yang terawal sahaja. Rasanya marketing strategi diorang kot bagi name card free.


Aku design ikut template yang dah sedia ada. Aku pilih untuk buat dua design. Free namecard 100 keping. Tapi sebelah muka jer. Dah free kan pastilah ada kekurangan. Tapi ini pun dah cukup ok. Kalau yang berbayar boleh buat dua belah muka. So aku buat 50 untuk namecard. 50 lagi thank you card untuk customer yang akan beli beg jeans aku.

Name card free tapi delivery kenalah bayar RM8.48. Siap dapat box tu tau... 


History : Submit order/buat pembayaran pada 24/8(khamis). 29/8(selasa) skynet call nak hantar parcel. Sebab aku tersalah tulis presint 3. Diorang tak jumpa alamat. Kebetulan masa tu aku cuti. Cuti sekolah, berturut dengan cuti merdeka dan raya haji. Jadi skynet postpone delivery sampai hari rabu (6/9). 

Apa pun bukan salah skynet. Memang salah aku sendiri keje kat presint 2 tulis presint 3. Sib baik budak delivery tu baik bila aku call tanya bila nak hantar dia kata jangan risau kak esok saya hantar. Hari ni saya nak hantar (5/9 -selasa) tapi tak leh masuk ada latihan kebakaran. Betul lah tu memang hari tu kastam buat latihan kebakaran. Terbaiklah skynet.

25 September 2017

Kad Ceria Kementerian Wilayah

Apa tu kad ceria? 

Kad ceria merupakan kad DISKAUN atau kad pemotongan terus harga ke atas pembelian di premis-premis dan lokasi terpilih. Program ini adalah salah satu inisiatif dalam usaha menangani kos sara hidup yang tinggi terutamanya bagi warga WILAYAH PERSEKUTUAN.

Kad ini dikhususkan kepada Warga Wilayah Persekutuan iaitu KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA dan LABUAN sahaja.

1) Diskaun sehingga 70% bagi setiap barangan / makanan / perkhidmatan.
2) Beli belah pada harga istimewa di lebih 3,798 premis / rakan dagang (merchants)
3) Diskaun di fasiliti milik Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Perbadanan Putrajaya dan Perbadanan Labuan


*copy & paste kat laman web kad ceria sendiri (^.~). Klik untuk mengetahui lebih lanjut.


Aku tahu pasal kad ceria ni daripada kakak aku. KDN ni kadang-kadang bagus jugak semua info dia emelkan ke staff diorang. Yang tu memang aku tak nafikan sebab aku dulu memang selalu dapat macam-macam maklumat yang aku sendiri kadang tak tahu menahu langsung. Selain kad ceria ada lagi kad apa ntah yang kakak aku bagitau tapi aku tak dapat nak appy sebab aku tak daftar sebagai pengundi. Shhhhhhh... jangan bagitau sesiapa na. hihi..



Lebih dua bulan mohon baru dapat. Walaupun katanya kalau dalam tempoh dua bulan tak dapat apa-apa maklum balas maknanya tak layak.

Pemakluman dibuat melalui email. Aku terima email pada 8 sept. Seminggu lepas tu datang nak amik, diorang suruh datang waktu petang sebab pagi tu semua orang yang jaga kad ceria keluar. Ada event. 

Haiii tak bolehlah macam tu. Kenalah ada sorang atleast yang tunggu. Aku nasib baiklah kementerian wilayah ni seberang opis jer. Kalau orang yang opis jauh camna. Nak nak parking putrajaya ni tenat. Nak keluar dari opis pun fikir lapan puluh kali. 



Dalam cover tu ada buku tentang rakan dagang yang terlibat. Mudahlah nak tahu mana premis yang boleh guna kad ceria mana yang tak boleh. Tapi tu lah hanya boleh guna kat premis sekitar wilayah persekutuan jer. Selangor tak boleh.


Buat pertama kalinya aku rasa sedikit bertuah jadi anak wilayah. Selalu anak negeri jer yang dapat banyak keistimewaaan. Sepanjang aku hidup 36 tahun ni tak de apa yang bestnya aku rasa jadi anak wilayah. Napelah ramai sangat yang nak anak depa lahir putrajaya. Why? 


Sesiapa yang berkelayakan boleh mohon kat SINI. 

21 September 2017

Free pattern baju budak yang senang buat

Macam dah lama tak cerita pasal aktiviti menjahit baju. Last bila eh... 

Tapi itu lah dari hari tu sampai ke hari ni tak banyak kemajuan pun yang boleh dibanggakan dalam menjahit baju ni. Masih lagi ditakuk yang sama.


Jahit pattern baju yang sama dan masih menggunakan free pattern diinternet. Memang kena buat sesuatu ni untuk meningkatkan kemahiran. Maybe pergi kelas ke..... 


Flutter top. Sebelum ni pernah buat flutter dress. Sama jer konsep dia. Cuma pendekkan labuh baju. Pattern ni aku print kat SINI.

Kain baju ni kawan aku bagi. Lebihan dia buat baju. Dapatlah buat baju kecik gini.

Ini pun kain orang yang sama bagi. Buat eloise top. Pernah buat sebelum ni. Boleh baca SINI.



See. Pergi balik pergi balik dua pattern ni je yang mampu di buat. Sebab ini jer mudah. Insyaallah ada masa/rezeki kita cuba pattern lain pulak. 


20 September 2017

Gian mem'photobook' - photobook ketiga

Ya allah sejenis gian apa ntah asyik buat photobook sekarang. Photobook yang ketiga ni aku terima dekat sebulan yang lepas. 


Kali ni buat khas untuk letakkan gambar sofea. Sofea belum tengok lagi photobook ni. 

Dah lama dia mintak nak tengok gambar dia masa kecik-kecik. Semua gambar simpan dalam thumdrive  jer. Sejak dia lahir sampai sekarang umur 8 tahun tak pernah cuci pun. Ni nak suprisekan dia time birthday bulan sepuluh nanti.


Macam biasa beli voucher kat lazada RM1. Postage RM8.48. Total cost RM9.48. Kali ni design guna online software. Lagi mudah. Dah siap ada readymade template. Yang ni aku pilih template 'Pink Power'. Sofea suka jenis girly-girly cam ni.

 Muka depan

Muka belakang


Bahagian dalam

Puas hati. Ada satu lagi voucher yang nak di photobook kan...

Siapa yang macam aku sejenis gian berphotobook tak habis-habis. 

07 September 2017

Kursus pembentukan keluarga sakinah

17 ogos baru ni, aku pergi kursus kat jabatan akauntan negara (ag). Sebelah opis jer. Kan kakitangan gov wajib kena berkursus tujuh hari setahun. 


Aku suka pergi kursus kat ag ni sebab kursus-kursus yang dianjurkan tak terikat dengan hal berkaitan perakaunan. Penceramah pun best. Yang ada nama dan dikenali. Tahun ni dah tiga kali pergi kursus kat ag. Masih tak cukup satu hari lagi kursus. 


Kursus-kursus sebelum ni semua best cuma kursus kali ni banyak sangat pengisian yang perlu diblogkan. Sebagai peringatan dan panduan. Takut terlupa.


Penceramah adalah Haji Hushim Haji Salleh. Masa tengok tentatif kursus member kata penceramah ni best. Sejujurnya aku baru pertama kali dengar nama dia. Memang best walaupun beliau dah berumur 60 tahun.



My sister pun dah terjebak join kursus kat ag lepas aku ajak. Ini kali yang kedua. Kursus kat sini bukan untuk kakitangan ag jer. Semua boleh join rasanya. Sebab masa isi borang online tu ada letak untuk jabatan-jabatan lain walaupun dalam memo tulis untuk warga ag. Sampai kursus sambil berbulan madu dengan suami/isteri.


Antara ilmu yang aku dapat hari tu. Gigih ko taip dalam hp. Almaklum datang lenggang kangkung. Pen kertas tak bawak. Sampai penceramah pun tegur pandai sangat ke sampai tak tulis. Betullah tu.... Memang apa yang dia bagitau ni ada yang kita dah tahu. Tapi selalu tak ingat. Bila kita tulis boleh jadi sebagai reminder pada kita. Selalu baca untuk merangsang diri kita. 

Hushim motivational ni ada buat kerjasama dengan kerajaan selangor anjurkan kursus keluarga sakinah kat morib. Dua hari satu malam. Duduk hotel. Free jer tau. Korang telefon lah no pa dia kat atas tu. Bagus sangat kursus ni. 


Tengok... Kalau dulu kita selalu diberitahu bahawa perempuan yang ramai tak kawin kan. Sekarang sebenarnya lelaki yang banyak tak kawin. Sebab lelaki sekarang banyak jadi penagih dadah. Belum lagi yang ada masalah kecelaruan jantina tu.


Tip nak elak anak jadi penagih & sebagainya adalah dengan PELUKAN. Nampak macam kita tahu kita selalu peluk anak kita kan. Tapi kebanyakkan kita peluk anak masa anak tu kecik. Bila besar dah tak nak peluk. 


Kawan aku sendiri ada cakap dia cuba jarakkan diri dia dengan anak lelaki dia supaya jangan selalu berpelukan. Bagi dia tak elok anak lelaki peluk mak. Eh come on kita bukan peluk yang menimbulkan ghairah tu. Pelukkan kasih sayang tak per... 


Bawah ni semua nota yang aku sempat catat dalam hp. Silalah korang membaca sampai habis. 




Harapnya korang faham point-point yang aku tulis. Ini lebih kepada reminder diri sendiri. 

06 September 2017

Ke wet world shah alam dengan tiket murah

Last kitaorang pergi wet world shah alam adalah tahun 2015. Masa tu gst belum bermula. Harga tiket quite murah . Berbanding sekarang kalau nak pergi memang fikir dua tiga kali. Nak nangis tengok harga tiket. 

Dulu dewasa baru RM 20. Kanak-kanak RM16. Sekarang...  Dah naik 50%. Ni sebab gst ke apa ni. Tu yang kena mandi kat pusat akuatik shah alam jer tu..


Baru-baru ni ada orang share2 kat fb pasal tiket murah ke wet world. Wetworld shah alam, pedas & batu pahat. Aku nak wet world shah alam sahaja. Dekat dengan rumah. Lepas usha-usha dua ploh empat kali dengan yakin + ragu aku pun beli. Takut jugak kan.

Dapatlah booklet berharga RM29.90 + RM8 (postage). Dalam booklet tu ada 8 tiket free (4 wet world shah 4 wet world pedas)  & 20 tiket buy one free one (10 wet world shah alam & 10 wet world pedas). Valid until 30 april 2018.

Boleh register untuk lucky draw juga. Doakan semoga aku dapat motor tu ye. Amin amin ya rabbalalamin. 


Selasa lepas 29/8 perginya. Cuti sekolah plus laki pun cuti hari tu. Sebabkan kitaorang empat orang je, sib baik airis ngam-ngam 90cm. Guna 2 tiket percuma dengan satu tiket buy 1 free 1. Rules dia memang macam tu. Nak guna tiket free kena bayar satu buy 1 free 1. Tak per still murah lagi. RM 29.90 + 8 + RM30 = RM 67.90. Kalau tanpa booklet kena bayar RM110. Jimat banyak kan. 


Lepas ni kalau pergi lagi boleh guna tiket free dengan buy 1 free 1 kena bayar RM30 jer. Ingat nak pergi cuti sekolah bulan 12. Pastu next, cuti sekolah bulan 3 tahun depan. Masih ada banyak lebih tiket lagi tu. Ingat nak bagi je ke siapa-siapa nak. 



Dari kul 11 sampai kul 3 petang duk mandi bawah terik matahari.  Budak ni kemain lagi tak nak naik. Kalau tak paksa balik boleh larat sampai 6 petang tu. Disebabkan lapar tu yang balik cepat. 


Dalam tu tak boleh bawak makanan. Air je boleh. Beli kat atas ni RM5. Nugget tu ada 5 ketul. Dah la mahal tak sedap pulak tu. Kentang sejuk. Ayam tu rasanya ayam kari dia goreng balik. Sabo je. 


Disarankan korang bawak lah makanan dari rumah. Masak siap-siap. Nasi lemak ke. Nasi berlauk ke. Better nasiklah. Main air penat. Cepat lapar. Bawak tikar sekali. Tengahari keluar sekejap makan kat bawah bawah pokok kat parking tu. Nanti nak masuk balik pergi kat kaunter bayaran tu suruh cashier punch balik gelang kat tangan tu.


Dia walaupun tak leh bawak makanan kat dalam tapi boleh keluar makan kat luar. Maybe diorang tak bagi bawak makanan untuk menjaga kebersihan kawasan kot. Aku hari tu bawak bihun. Tak berapa nak kenyanglah. Tak plan nak pergi asalnya.


Korang nak tiket wet world murah, pakej percutian murah pun ada. Searchlah fb 'Noor Hidayu Roslan'.

24 August 2017

Backpack daripada zalora

Sedar tak sedar rupanya kat rumah tu dah ada tiga beg backpack daripada zalora. 
Ini beg yang pertama. Beli untuk sofea. Harga RM49.90. Brand playboy. Tak tahulah ori ke fake.



Beg kedua beg puma. RM 49.90 jugak harganya. Yang ketiga ni korea simple bag dari jackbox. Harga RM30.70. Dua dua beg ni masih belum digunakan lagi. Brand puma tu beli untuk diri sendiri. Nak guna kalau-kalau travel. Yang jackbox tu beli sebagai simpanan kecemasan. 


Sebab last week hakeem balik dari tadika tengok beg dia dah terbarai zip. Kawan tarik katanya. Koyak kat hujung jahitan zip. Nasib lah hari jumaat. Dah last day sekolah. Sabtu tu cari beg sekolah kat mydin tak jumpa pulak. Cari kat mydin sebab nak beli yang murah-murah je sebab dah nak hujung tahun. Tapi tulah kalau nak cari barang sekolah macam kasut, beg ni waktu pertengahan sekolah memang payah nak jumpa yang berkenan hati. Tak banyak choice.


Nasib baiklah aku godek-godek zip tu boleh baiki semua. Pakai baliklah beg tu. Isnin terus order beg kat zalora takut tetiba beg tu rosak balik. Kebetulan sangat semua beg warna merah. Hat merah je yang berkenan kat hati.


Mesti korang tertanya-tanya kenapa aku suka na shopping backpack kat zalora. Ini pun tengah intai-intai nak beli beg yang keeempat. Ada je yang berkenan terus masuk kan dalam wishlist.


Ingat tak entry mobile expression hari tu? Klik SINI kalau nak baca.

Nampak tak aplikasi mobile expression yang aku tunjuk kat anak panah tu. Tolonglah.. Ini tahap merayu ni. Korang installlah mobile expression ni melalui google play store. Tak yah buat apa-apa pun. Just install. Seminggu selepas install korang boleh redeem store kredit RM15 dari zalora. Selepas tu setiap lima minggu baru boleh redeem store kredit RM15 dari zalora pulak. 


Letih dah aku bagitau kat kawan-kawan aku. Tak nak lah makan sorang kan. Tapi nampaknya semua memandang sepi jer apa aku cakap. Ada yang kata barang zalora mahal. Tak minat nak beli kat zalora lah. 


Korang ni... Tahu tak beg pertama & kedua tu aku beli tak yah bayar sesen pun. Guna store kredit yang dapat kat mobile expression tu jer. Beg yang ketiga tu bayar RM5 duit postage. Sebab walaupun store kredit aku ada RM40 masa tu, beg bukan zalora yang pos. Jackbox yang pos. Jadi kena bayar postage kat jackbox .. Kualiti korang jangan tanya sebab bayar RM5 nak complain apakan. Tapi alhamdulillah la. Aku tengok beg playboy ngan puma tu boleh tahan. Sofea pakai pn ok. Cuma yang jackbox tu kualiti kain nylon. Kureng skit. Sekali lagi RM5.... Nak kata apa.. Ok sangat dah.


Orang bagi duit shopping percuma pun korang tak mahu ke. Tak faham aku. Memang RM15 tu tak banyak tapi kalau kumpul-kumpul boleh beli macam-macam. Sikit-sikit lama lama jadi bukit kan. Cepatlah install....

Yang first time nak shopping kat zalora boleh guna kod baucer ZBAPZiW. Dapat 15% diskaun. 

23 August 2017

Welcome hoki, good bye taekwando

Nak cerita pasal taekwando yang sofea masuk ni tak ada apa yang menarik sangat. Daftar sofea taekwando sejak darjah satu. Sekarang sofea darjah dua. Bulan mei hari tu last dia belajar taekwando. 


Lepas tu bulan ramadhan. Dari tahun lepas kalau puasa memang sofea tak nak pergi training. Penat katanya. Lepas raya sampai hari ni memang tak pergi-pergi dah training walau pun every week sir massage kelas taekwando masih berjalan seperti biasa. 


Ikutkan sofea dah junior green belt (taegeuk 3). Tapi tali pinggang hijau tu tak dapat kat tangan sebab tak pergi-pergi kelas. Kalau dia terus belajar maybe sekarang dah taegeuk 4. 


Kenapa sofea tak pergi kelas taekwando lagi adalah kerana aku yang tak kasi. Macam membazir. Satu tahun setengah berlatih. Tak nampak apa positifnya masuk taekwando. Tak daya aku nak suruh teruskan. 


Hari tu pia ada cerita kawan dia faiz (satu taekwando) terpilih masuk tournament. Sebab faiz tu bagus. Pia tak terpilih. Masa tu aku dah macam errrrmmm.... Bayar memang nampak murah rm30 sebulan. Tapi bila calculate campur bayaran setiap kali grading, setahun ada dalam rm500 jugak. Bukan sebab tak dapat pergi tournament je tapi step-step taekwando dari taegeuk 1 sampai sekarang kalau aku suruh buat confirm pia akan kata dia tak ingat..


Masalah sofea ni bukan apa, dia sebenarmya tak faham sir dia tu cakap. Sir speaking english. Tapi masa aku record pia training kakak aku tengok dia kata dia pun tak berapa faham instruction sir tu. Orang sekolah convent pun tak faham apatah lagi orang sekolah tadika islam. Daripada mak ko rasa sakit hati setiap kali nak hantar baiklah berenti sebelum amukan berlaku.

Antara kenangan masa taekwando...

 Last grading

 Masa grading tuk dapatkan senior yellow belt.

 Time buat demo kat depan orang ramai masa hari sukan sekolah.

Kat giant lepas habis taekwando.

Nothing special. Setakat pergi kelas setiap sabtu 8.00am - 9.30am. Pastu balik rumah melepak tengok tv je kejenya budak tu. Pastu kalau nak grading, petang sabtu terpaksa berkampung kat sekolah sk usj4. 2 jam training. Selama sebulan. Itu yang paling aku malas. Jalan terbaik berhenti kelas taekwando je lah.



April 2017 pia bawak balik surat dari sekolah kebangsaan. Ada tunas hoki. Pemilihan untuk masuk hoki sekolah. Fikir punya fikir aku kata tak payahlah pergi tunas hoki tu sebab taekwando pun hari sabtu. Lebihnya kasut sport tak ada time tu. 


Aku ada jugak call cikgu hoki tanya hoki ni mengganggu ke waktu taekwando dan waktu persekolahan petang. Katanya tak. Tapi mak ko ni still macam tak berapa percaya.... dengan malas nak terlibat dengan jadual hoki yang nanti tentu-tentu nak kena hantar kena jemput. Tapi itulah macam mana boleh dapat anak yang memang suka sangat dengan aktiviti-aktiviti macam ni. Menyimpang jauh dari mak pak nya.


Walau pun tak masuk hoki selalu sangat pia cerita pasal kawan baik dia  pergi training. Pi stadium, pegi keluar sekolah.... Pia nak masuk katanya. Ingat tak kes isha yang pinjam duit dulu tu. Budak tu la kawan baik dia. Solehah panggilnya sekarang. Walau pun aku dah cuba nak pisahkan diorang berdua ni. Tetap tak boleh. Kelas pagi petang kelas yang sama. 

Baru-baru ni aku pun buatlah surat permohonan masuk hoki. Kesian dengar dia duk berzikir kata nak masuk hoki. Alhamdulillah diterima pulak. Semua urusan kata diterima masuk, nak pegi training, nak surat beranak cikguhanya bagitau kat si soleha. 


Aku macam pelik kenapa kena melalui solehah. Hebat sangat ke budak ni. Lantas aku pun wasap cikgu sekolah tanya betul ke sofea diterima. Tak lama pastu cikgu pun masukkan dalam group hoki sekolah.



Hari sabtu yang lepas bermula training hoki pia yang pertama. Training kat mbpj. Seawal jam 7 pagi dah gerak naik bas mbpj. Habis training pukul 11. 

Hari ahad pun ada latihan. Itulah solehah. Coach kata solehah ni kental. Kalau sofea kawan dengan solehah insyaallah dia boleh pergi jauh. No wonderlah semua solehah... Awal-awal je diorang pakai tudung, Pastu tudung hilang dalam beg. Bukan tudung je hilang. Ahad tu kasut pun hilang. Tertinggal dalam bus. 



Ini pelajar-pelajar yang masuk hoki. Dari darjah 2 sampai 6. Adik beradik solehah tu semua masuk. Diorang ada kayu hoki sendiri. Pia shin pad pun tak de. Tak per. Awal lagi. Tengok lara cam mana. Dapat ke bertahan lama dalam hoki ni. Aku tengok nampaklah dia betul-betul minat. Bangun pun awal je nak pergi latihan. Semoga pia berjayalah dalam apa jua bidang yang diceburi. Masuk sekolah sukan ke.....

10 August 2017

Photobook kedua dari Photobook Worlwide

Entri sebelum ni aku ada bagitau aku beli photobook kat lazada kan. Semalam photobook tu dah selamat sampai ditangan. Alhamdulillah segala kebimbangan dan kerisauan aku berkenaan paper yang digunakan terjawab akhirnya. 


Aku order/buat payment kat photobook pada hari khamis 3 Ogos 2017. Macam biasa masalah yang pasti berlaku adalah masalah nak send files tu. Aku tak tahu apa masalahnya tapi aku memang tak boleh nak 'upload order' through online. 


Jadi alternatifnya aku kena 'send order by mail'. Macam aku pernah cakap sebelum ni send by mail ni bukan kena hantar pakai setem tapi melalui internet jugak. Macam mana caranya nanti kalau rajin aku buat tutorial. Kalau rajinlah ye... Diketahui lately blog memang jarang berupdate. 


Aku rasa aku tak boleh send through online sebab aku guna pc opis. Pc opis ni banyak sekatan. Nak dengar youtube tak boleh. Nak dengar radio online pun kena bukak awal-awal pagi. Kalau bukak tengah-tengah hari memang tak leh connet. Nasib baiklah photobook ni ada banyak cara nak hantar order. Kalau tak burn lagilah duit aku tu. Sebab tu aku suka buat photobook guna photobook worlwide dari yang lain-lain. Tak berani lagi test company lain. 


Hari sabtu - 5 Ogos 2017 pihak photobook email bagi tracking no poslaju. Photobook dah siap. Cepatkan. Ikutkan hari selasa dah sampai kat opis tapi baru semalam aku amik kat kaunter. 


 



 I'm a happy customer. Siap jugak 'katalog' beg jeans aku.


*Korang sekarang kat lazada harga photobook ni hanya RM0.90 jer uolls. Aku dah beli 3 lagi untuk kawan-kawan. Kalau korang nak boleh grab kat SINI.