Contest

Pendaftaran sekolah kebangsaan dan agama darjah 1 tahun 2018 untuk hakeem

Tahun hadapan hakeem nak masuk darjah satu dah. Cepat betul masa berlalu. Last year dah daftar untuk sekolah kebangsaan. Memang kementerian pendidikan akan bukak dua tahun sebelum masuk sekolah. Pendaftaran melalui online di sini https://public.moe.gov.my/

Walau pun dah daftar tahun lepas, tahun ni kena buat pengemaskinian semula sebab ada penambahan  maklumat pada borang online. Kena isi tempat sekolah pra/tadika dan sejarah imunisasi bayi/kanak-kanak. Penting tau simpan buku rekod kesihatan anak. Member opis aku ni buku rekod kesihatan anak ntah kemana. Sib baik masih lagi tinggal kat tempat yang sama check up anak. Jadi pergi mintak salinan kat klinik kesihatan. Sebab tu ada dua buku kan. Satu klinik pegang satu kita pegang. Diorang tahu dah akan jadi benda macam gini. 

So lepas kemaskini siap peraku semua kena hantar balik borang yang dah dikemaskini kat sekolah yang dipohon. Cuma tak payah hantar dah salinan-salinan yang ada dalam senarai semak tu. Dah hantar tahun lepas kan. 

Nak dijadikan cerita aku hantar hari kamis lepas. 2/3... Awal kan. Sebab nak daftar sekali sekolah agama. Ntah macam mana borang perakuan ibu bapa membenarkan/tidak membenarkan anak di imunisasi tu tercicir. Aku rasa masa print tu aku tertinggal kat mesin fotostat. Dah kongsi-kongsi printer. Print pun thru mesin fotostat. 

Bila kerani sekolah check tak lengkap suruh print semula,  aku mintaklah kerani tolong bukakkan tapi tak di layan. Al sombong. Maybe tak nak kita pergunakan ke what ever. Nasib baik otak ligat berputar. Aku pergi kat petronas. Print kat cc petronas. Bagusnya usj kan. Kalau kat putrajaya tak ada cc dalam petronas. So selesai satu part.

Buat pengetahuan even kita mendaftar dua tahun awal sekolah kebangsaan, buat pendaftaran pada hari pertama pendaftaran dibuka pun bukan jaminan untuk anak kita dapat sekolah tersebut. Pengalaman aku dengan sofea mematangkan segala-galanya. Itu sebab aku mohon hakeem masuk pra kat sekolah yang aku nak. Lepas dah daftar online ppd yang akan select. Jarak rumah memainkan peranan. Sah-sah rumah aku lagi jauh dari sekolah berbanding kawan-kawan hakeem yang sama tadika dengan dia. Memang peratusan nak dapat tu tipis. Tapi insyaallah mungkin hakeem ada rezeki kat sekolah sama sebab sofea dah sekolah situ dan pra kat situ. Its bonus... 

Kemudian aku bergerak pulak ke sekolah agama. Sampai sana hujan lebat. Nasib baik dah naik pejabat baru hujan. Kali ni pendaftaran agak berbeza dengan time sofea. Dulu masuk opis tulis je dalam buku. Nanti bulan sepuluh datang buat pengesahan dapat sekolah kebangsaan kat mana. Sebab nak tentukan sesi pagi atau petang. Sekolah selangor banyak sek keb yang ada dua sesi.

Fyi, sekolah agama ini bawah jais. Tak sama dengan kafa. Kafa amik UPKK sahaja. Nanti darjah 6 diorang tak amik exam apa ntah namanya lupa. UPKK tak boleh guna untuk mohon sekolah agama kalau tak silap. Macam aku lah aku guna sijil sekolah agama darjah 6 tu mohon sekolah agama rawang dulu. Dan tak sure negeri negeri ada tak sekolah agama ni. Kat kelantan laki aku kata tak ada. Kedah pun tak ada tak silap. Bertuahnya selangor. 


Kerani sekolah bagi borang ni untuk di isi. Nampak tak hari kedua je dah 152 yang mendaftar. Pengambilan hanya 220 orang. Konsep sek agama ni sapa cepat dia dapat. Semalam ada ustazah sek agama kat dalam group tadika wasap pendaftaran tahun 1 hanya tinggal 26 orang je lagi. Kalau hari ni dah tutup dah la kot. Masa sofea dulu aku daftar pertengahan bulan tiga. Nasib baik la kan mak ko ni pantas dan tangkas. Itu pun hari kamis tu patut kursus sampai petang tapi di cepatkan separuh hari. Terus aku half day. Nasib la baik.... Antara sekolah terbaik katanya.


*Arwah my sister pelajar perempuan terbaik tahun 1992. Me? hihihi... non hado

No comments:

Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY