14 April 2017

Sport day taska & tadika tiaf

Ini kali ke empat aku datang sport day tadika tiaf. Start 2014, sofea masuk tadika ini berterusan ke hakeem dan insyaallah next year airis pulak menyambung legasi. Muakk....haha.. Apa nak dikata rezeki anak-anak belajar kat sini sebab tadika ni memenuhi segala kriteria. Baik dari segi yuran dan juga masa. Pembelajaran pun ok cuma kurang penekanan dalam bahasa inggeris. Agama is good. Alhamdullillah sofea masih kelas pertama kat sekolah agama. Hasil pembelajaran di tadika inilah. 

Kali ni kitaorang gerak lambat. Pukul 8.30 baru sampai. Tadika ni tak sampai sepuluh minit pun dari rumah tapi kalau bukan sebab laki aku tu lambat akulah yang lambat. Nak masak bf, jemur baju, siapkan airis memacam nak buat sebelum keluar rumah. Nanti dah kat sana pasti sampai kul 12 baru habis.


Gigih sangat ootd walaupun lambat. Salute kat orang yang setiap hari ootd tu. Tak larat aku. 


Sepatutnya acara mula pukul 8. Tapi masa aku sampai 8.30 pun tak start lagi. Tiga tahun sebelum ni memang pukul 8 tu dah start diorang berarak bawak sepanduk. Ntah kenapa kali ni dekat pukul 9 baru start. Macam tau-tau je aku nak datang lambat.

Jom layan gambar yang tak berapa nak ada. Sebab banyak rakam video jadi time nak tangkap gambar space tak cukup. 








Ini time perbarisan bawak sepanduk bagai tu. Lepas tu ada nyanyi-nanyi lagu sambil buat step. Comel je tengok bebudak taska. Ini first time bubudak taska join sport day budak tadika. Lepas habis perbarisan tu terus acara sukan untuk kanak-kanak taska. Airis masuk acara bawak bola didada dengan kawan (tak menang), passing bola melalui kepala (menang no 2) dan cari selipar sendiri (menang nombor satu). Cikgu cakap memang setiap kali training cari selipar, airis dapat nombor satu. Airiskan pembersih. Kotor sikit dia suruh kita bersihkan. Lajulah dia tuju ke arah selipar dia.



Manakala hakeem masuk acara tolak tayar (dapat no dua) dan pakai selipar gergasi. Selipar gergasi tu dapat nombor last sekali. 

Berapa kali jatuh nak sampai ke garisan penamat. Mak ko tengok sipi-sipi je. Dah malas time ni sebab hari makin panas. Ikut lepas habis je acara airis dan hakeem kitaorang nak balik. Tak nakla tunggu sampai habis. Tapi sofea beria nak masuk acara untuk abang/kakak/adik. Tiup belun jer pun. Terpaksa lah kitaorang tunggu. Tapi sebenarnya sofea tak reti tiup belon. Tak kembung pun belon macam mana nak letupkan



Hadiah-hadiah yang diorang bagi every year adalah tipuware. Aku tak faham kenapa diorang tak nak bagi hadiah like pencil/pencilcolor/buku/alat tulis ke.. Bungkus satu pencil, satu pemadam, satu pembaris pun dah okey kalau mahal nak bagi satu set kan. Ini hadiah memang untuk mak mak pakai. Maybe kalau ada pihak pengurusan tiaf terbaca blog ni kan aku lagi suka kalau hadiah tu untuk kegunaan anak-anak. *macamlah ada... Dah diorang yang main. Macam tadika kemas zaman aku dulu. So excited nak masuk sukan sebab hadiah pencil warna like that. 

Overall tahun ni paling best dan berbaloi aku berkampung dari pagi sampai tengahari jika dibandingkan dengan tahun-tahun sebelumnya. Sebab airis main sungguh-sungguh begitu juga hakeem. Tak macam tahun lepas airis nangis-nangis tak nak join. Hakeem pulak dua tahun lepas kita suruh main dia menangis-nangis kata mengantuk nak tido. Pujuk macam mana pun tak jalan. Pffttt.. 


05 April 2017

Ke pusat akuatik shah alam

Cuti sekolah hari tu, hari jumaat sebelum naik sekolah kitaorang pergi ke pusat akuatik shah alam. Zaman dulu cuti sekolah duduk rumah jer. Zaman sekarang mak bapak wajib cuti bawak anak-anak berjalan. Dah jadi trend... Lagi pun kalau tak ikut trend anak-anak especially pia tu asyik cakap jom pergi hotel, jom pergi hotel... 

Sebab cuti sekolah kali ni seminggu jer plus memang tak plan nak pergi mana-mana, aku ajak laki bawak anak pergi ke pusat akuatik shah alam. Point diorang ajak tido hotel tu sebab nak main air jer. Kat sekitar shah alam ni selain wet world better aku pergi pusat akuatik shah alam. 

Wet world tu rugi kalau masuk sekejap jer. Sebab bayo dah mahal. Laki aku tu bukan suka lelama dalam wet world tu. Semedang dia lapar. Wet world tak boleh bawak masuk makanan dan makanan yang di jual sangat mahal. Compare to pusat akuatik shah alam bayaran masuk for week days hanya RM2.10 untuk kanak-kanak dan dewasa RM3.20. Murah giler.... Makanan pun boleh bawak masuk. Kalau weekend rate lain tapi still jauh lebih murah dari wet world tu. Nak tengok rate tengok SINI ye...


Pusat akuatik ni sebelah tesco jer. Ini pemandangan sebelum masuk. Aku sampai pukul 9 pagi. Stall-stall kat luar ni tak bukak lagi. Sampai aku balik kul 11.30 pun tak bukak. Tak tahulah sebab hari  tu hari jumaat ke atau sebab hari kerja. Selamatlah duit i...

Fyi, bayaran masuk tu untuk tempoh 2 jam 15 minit sahaja. Pastu kena keluar nak masuk bayar balik. Ada waktu-waktu dia beroperasi. Memang sengaja aku datang pagi sebab tengahari sembahyang jumaat dan kalau datang petang takut ramai orang. Kat sini nak tukar baju kurang selesa. Sebab tukar dalam tandas. 

Jomlah layan gambar yang tak berapa nak banyak ni. Aku snap sekejap pastu turun jaga airis. Budak ni dua tiga kali tenggelam sebab tak nak pakai pelambung. Walau kolam terbuka tu tak dalam tapi airis tak reti nak balance badan bila berjalan dalam air. Laki aku tu pulak boleh jadi jaga je hari tu. Tak nak mandi. Pftttt...


Hanya kolam semata ye. Nak main lebih-lebih kenalah pergi tempat yang bayar mahal sikit. Gelongsor-gelongsar tarak. 

Ini sebelum basah...



Time ni ada orang tengah belajar berenang kat kolam sebelah tu. Tapi boleh je kalau orang dewasa nak mandi kat kolam tu. Tujuan utama aku datang sini pun memang tengah meninjau-ninjau kelas renang. Tapi laki aku kata tak payah nak belajar renang-renang. Berenang ni dia pandai dengan sendirinya. Iye ke?..


Sori gambar adalah caca merba. Overall puas hati, budak-budak asyik kata nak repeat je. Nanti-nantilah nak.  

 
Copyright by Aziazidah