One day in my life

Seawal jam 6.15 pagi dah bangun bersiap-siap dan bersemangat nak pergi klinik untuk check up sofea. Almaklum dah tiga bulan tak melawat klinik desa tercinta. Kalau nak pergi kerja bangun lebih awal dari hari ini sebenarnya. Tadi terbangun awal pun sebab sakit perut yang teramat sangat.


Macam biasa lepas gosok baju dan bersiap aku bercadang nak terus ke klinik ambil nombor dulu sementara biar papa yang mandi dan bawak kan sofea ke klinik. Tak adala sofea mengantuk sangat. Walau bagaimana pun takdir hari ini sofea bangun awal dan aku mandikan ala kadar sebab masih terlalu awal pagi. Sejuk !! Dingdong dingdong dah pukul 7.15 pagi. Hajat hati nak keluar dalam pukul 7pagi tak kesampaian. Planning semua bertaburan. Sebab untuk sampai awal ialah masalah parking di klinik yang terhad kawasan lamannya. Sama jugak dengan masalah parking yang sentiasa membelenggu Putrajaya.


Rupanya apabila dah hampir 3bulan tak datang ke klinik, pesakit pun sudah makin berkurangan. Mungkin semua bayi sudah membesar. Parking pun cun-cun depan pintu gate. Senangla nak keluar nanti, tak adala orang nak block2. Oh pasal baby yang sudah membesar rupanya telahan aku salah, pihak pengurusan klinik sudah merombak sistem kedatangan pesakit. Sesiapa appointment pukul 8pagi akan dilayan dahulu walaupun dia datang lambat dari pesakit appointment misalnya pukul 9 pagi. Padanla tak ramai yang nak datang awal. Kalau datang awal pun tak akan di layan.


Nombor bertuah aku dan sofea hari ini adalah nombor 21. Dalam pukul 8.30 nombor kami dipanggil dan sofea ditimbang. Tak banyak berubah berat badannya. 8.5kg. Masih dalam carta yang stabil. Sudah siap timbang menimbang, angkat mengangkat kena tunggu giliran jumpa misi pulak. Ops sebelum sofea ditimbang mesin penimbang dah dikencingkan oleh baby bawah setahun. Kalau baby bawah setahun kena bukak baju tanpa seurat benang untuk ditimbang. Banyak pulak tu baby tu kencing, naik geli sebenarnya aku nak letak sofea atas penimbang tu. Nasib baik misi tukar pelapik penimbang itu.


Nombor giliran untuk berjumpa misi masih di angka 1 semasa sofea siap fasa penimbang tadi. Jadi aku bawak sofea jalan-jalan di laman klinik. Aku bawak sofea disudut permainan. Main jongkang jongkit sofea hari ini. Bila dah terasa letih aku lihat nombor sudah diangka lapan. Masih jauh lagi nombor kami. Sedang kami berdua berkira-kira nak membuat aktiviti apa seterusnya aku disapa oleh seorang kakak bertudung labuh. Rupanya dia seorang pengasuh. Matlamatnya yang aku  pasti dia nak menambah bilangan anak asuhannya. Nak baby katanya, yang diasuh sekarang semuanya sudah 3 4 tahun. Dan anak-anaknya semua sudah besar. Dia menanya aku ada seorang anak je ke. Lantas aku menjawab dengan bangga ya dan ada satu lagi dalam perut. Hik hik...Bangga untuk didedahkan.


Kami teruskan sembangan hingga dia memberitahu aku bahawa dia mengajar KAFA dan mengaji. Lantas terus ku mintak nombor telefonnya. Oh lupa nak bagi tahu namanya RAUDHAH. Sedap kan? Rumahnya tak jauh dari rumah aku. Mungkin aku boleh berkira-kira menghantar sofea mengaji disitu. Undangan hari raya haji juga ku terima darinya.


Selepas penat berbual ku lihat nombor sudah menginjak ke angka 18. Lama kan kami berborak. Aku yang excited. Tak rajin sebenarnya orang-orang yang datang ke klinik nak bertegur sapa. Mereka kebanyakan datang dengan husband masing-masing. Cuma aku je yang lone ranger sejak dari mengandung lagi. Apa nak buat laki bukan sama-sama keje kerajaan. Sebelum dia menegur sebenarnya aku telah ditegur oleh seseorang yang lain tapi bukan bangsa Melayu tapi orang Indon. Malas sgt ke orang Melayu ni nak bertegur sapa??. Ya! Aku salah seorangnya.


Sekarang sudah sampai giliran sofea berjumpa misi. Soalan wajib yang ditanya dek misi : anak minum susu apa, sudah pandai apa, aktif tak dia??. soalan-soalan biasa. Sangat tak mesra alam langsung. Tak bertanya langsung tentang kesihatan sofea. First dapat misi sebegini dan i really2 dont like it. Habis bertemu misi sombong kami keruangan cucuk mencucuk. Hari ini sofea bakal dihadiahkan cucukan tidak menghasilkan demam selepas setahun. Alhamdulillah nangis-nangis manja. Mana penah sofea nangis bagai nak gila sejak dia lahir. Sangat bagus ini anak. Yang paling penting sudah pandai cium pipi mama dan papa apabila disuruh.


Selepas habis semua aktiviti sofea, aku decide buat appointment untuk diri sendiri pulakla kan. 11.11.10 first appointment untuk ibu mengandung ini. Sangat malas sebenarnya sebab hati rungsingkan hal parking kalau lewat ke opis. Syukur tadi ada tempat untuk diparking setelah dua kali pusing-pusing, ronda-ronda makan angin dalam basement.


Hari ini juga di opis aku dapat panggilan telefon dari BSN menyatakan permohonan pinjaman peribadi aku dah diluluskan. Gembira sangat-sangat sebab penat dah hampir 2 minggu menanti. Kata orang kalau buat pinjaman di bank 3 hari dah lulus. Itu tipu belaka. Koperasi mungkin. Dalam bergembira sebenarnya risau jugak hutang yang semakin membukit tinggi macam gunung ditambah dengan bilangan ahli keluarga yang bakal bertambah. Untuk meredakan kerisauan marila kita berpegang pada prinsip ' kalau ada rezeki tak ke mana' & 'adalah rezeki anak tu'.


Entri ini sangat panjang tak tahula semua dapat baca sampai habis atau sudah tekan X sebelum khatam. Entri ini entri balas dendam sebab sudah lama tak update ini belog. Nanti entri akan datang aku story kenapa aku menambah hutang dengan membuat pinjaman peribadi. Mesti ramai nak tahu kan? Ke tak ada pun yang nak amik tahu. :P

Bajet 2011 : Duit RM500, 90 hari cuti bersalin & PTK

Ok, semalam sempat tengok bajet 2011 walaupun banyak yang terskip skip. Tapi dalam pukul 5.30 petang memang mata diikuti telinga tertumpu penuh pada ucapan PM. Time tu memang dah nak sampai pada ucapan tentang hal-hal kakitangan awam expecially pasal bonus yea....


Ayat PM yang berbunga indah tu memang diketahui ada yang menarik untuk diumumkan. Firstly PM kata nak mansuhkan PTK. Memang aku sokong sangat dengan keadaan aku sekarang ni yang tak boleh dah amik PTK. Sekarang ni aku dah TK 2, alhamdullilah dah 2 tahun merasa anjakan gaji lepas lulus TK 1 walaupun ciput. (still nak complaint). Pas berehat satu tahun dari amik exam PTK, petengahan tahun lepas aku apply untuk TK2. Masa amik pertama kali tu memang rasa confident je boleh dapat empat empat. Rasa macam senang. Masa TK1 dulu pun instinct aku tepat. Tapi bila result keluar aku dapat tiga empat. Okla not bad. Cuma kena ulang subject khusus tu. Maybe aku ada salah satu dua tu yang dapat tiga je. Tapi aku rasa aku dah jawab yang terbaek.huhuhu


PTK ni Jabatan Akauntan Negara anjuran 2x setahun. Ingatkan hujung tahun lepas nak amikla exam tu balik nak perbaiki aras, mana tau leh naik gaji cepat skit, ntah macam mana permohonan CUEPACs untuk mengkaji balik PTK diluluskan. Keluarla satu surat pekeliling perkhidmatan yang mengatakan kalau dah dapat aras 3 boleh amik sekali lagi je exam, kalau still tk dapat 4 tak leh amik2 dah. Dahla hujung tahun tu jangkaan sofea akan lahir so gabra ngan pekeliling tu aku pun batalkan niat nak amik exam. Terpaksala tunggu tahun 2010 pulak. Tapi kalau ikutkan baik aku amik je exam tu last year sbb exam tu 7/10 sofea lahir 10/10 then last year pekeliling tu masih belum berkuatkuasa lagi rupanya. 


Pas dah lama tinggal pasal citer PTK, pertengahan tahun hari tu aku pun pi amik exam pas daftar online dengan senang hatinya. Lupa langsung pasal pekeliling itu. Bila result keluar aku dapat aras 3 jugak. Takpela ingat bulan 11 ni nak amik sekali lagi. Bila permohonan exam dibuka aku rasa aku orang pertama mendaftar dengan lajunya, tapi bila nak send sistem tulis aku tak dibenarkan menduduki exam PTK lagi, tak ada peluang untuk memperbaiki aras lagi. Hangin nya aku satu badan dan barula teringat pasal pekeliling tu. So kesimpulannya bila najib umum PTK dimansuhkan aku la orang paling happy sekali sebab kalau tak dimansuhkan aku sampai bila-bila pun takkan turun gaji ke P3. Tapi sebenarnya kalau aku boleh amik exam PTK lagi aku tak bersetuju dengan pengubahsuaian dan pemansuhan PTK ni. Yang first for me much better. (my opinion je). Ini pun tak pasti sistem apa yang nak diganti. Kena tunggu pekeliling dulu baru boleh ulas lagi.


Keduanya semalam PM umum nak bagi bantuan khas RM 500. Which means tahun ni kerajaan dah bagi seribu kat kakitangan awam. Compare ngan tahun lepas tahun ni lagi ok kan. Tapi aku still tak puas hati. (manusia mana penah puas kan). Sebab aku memang menantikan paling kurang sebulan bonus, sebelum PM kuar statement nak bagi 500 aku terlebih dulu dah kuarkan statement kat husband kalau ada bonus sebulan kita gi bercuti. So takde pi bercuti.... tapi dari tak ada apa-apa baikla ada walaupun ciput. Masuk ni dah dua tahunla tak ada bonus tuk kakitangan awam. Dahla husband pun baru tukar keje comfirm2 la tahun ni 500 tu je la rezeki kami sekeluarga. What to do.. Kuli kan...


Ketiganya aku tak pasti time bila PM umum pasal cuti bersalin ni. Tapi aku dengar time ulasan-ulasan distesen TV. Yang pasti kena baca dulu pekeliling baru faham. Ayatnya agak berbelit-belit. Tapi point pentingnya sampai jugak kat aku. Cuti bersalin 90 hari bergaji penuh. So sangat bagus bagi aku dan mommy to be. Tahun depan dapatla aku jaga anak 90 hari + bergaji penuh lagi. Last year cuti 60 hari je tak cukup terpaksa tambah cuti tanpa gaji lagi 60 hari. Next baby tak tahu la nak cuti tanpa gaji lagi ke tak coz saraan dah makin meningkat.



Morning sickness lagi

Wah lama dah tak update blog nih.. Bukan apa setiap kali bukak blog aku rasa pening-pening. Semalam je dua kali muntah lepas makan nasi. Tengah hari adik ipar masak nasi ayam, sejam lepas makan nasi ayam aku muntahkan balik semua makanan. Ingat sebab tak boleh makan nasi ayam, malamnya aku ngan husband gi kedai, makan kat luar...aku order nasi paprik, makan suku je, buat alas perut. Tak sampai sejam aku muntah sekali lagi. Habis semua makanan yang baru dimakan.. rugi..rugi...


Hari ini aku decide nak cuti. Masuk hari ni dah tiga hari tak pegi opis, rasa macam opis bapak aku je punya. Sesukahati datang tak datang. 2 hari lepas sofea demam, hari ni aku pulak sakit, morning sickness lagi. Minggu lepas 2 hari tak masuk opis. Teruk betulla pregnant kali ini.


Hari ini gak aku dah tukar header baru, perasan tak, perasan tak?? Gambar sofea, coz header lama ada warna pink, aku macam tak leh nak tengok sangat warna tu so aku simply remove dan tempek gambar sofea je. Senang. Kalau nak design lawa-lawa pun tak de kepakaran, silap haribulan pening kepala datang lagi. Gambar atas tu semua gambar masa birthday sofea 10.10.10.

Blog Pink Pinky Buat Aku Nak Muntah

Tajuk takde kaitan dengan mana-mana blog yang berwarna pink.

Just aku yang slowly  nak remove warna pink dari blog sendiri.

Tak ada kena mengena dengan blog pink pinky or pink panther..

Ntah kenapa sejak pregnant ni bila buka blog rasa nak muntah je.

Lebih-lebih lagi tengok warna pink yang suram.

Suram ke???

Bukan suram lembutla..(jawab sendiri)

Mungkin sebab tu lama sekali baru upadate blog ni.

Pas ni merah pulak jadi pilihan.

Kenapa?

Merah itu saga...
Merah itu berani..

note : Nak anak lelaki..heeeeeeeeee

10.10.2010

1.34am - 10.10.10
Happy Birthday My Daughter
Sayang Anak Mama
Muah Muah Muahhh...


Argyle Creme Template © by beKreaTief | Copyright © AZIAZIDAH.BLOGSPOT.MY