10 April 2011

My Due Date (EDD)

Kalau nak check EDD@due date bersalin korang boleh check je kat SINI. Tapi yang penting kenalah ingat tarikh pertama last period korang.


Entri ni just nak bagitau (ada ke yg nk tau) korang dan  Kak Eza due date aku dalam kad merah adalah 14 Mei 2011, kalau ikut mesin scan 08 Mei dan kalau mengikut perkiraan sebenar tarikh period 07 Mei. Oit banyak betul tarikhnya kan.


Kenapa berbeza-beza?



Sebab aku tak mahu ditahan dalam wad macam masa first baby. Pastu bila duk spital, sikit-sikit tepon husband nangis tak sanggup duk sorang-sorang dalam wad. Buat abis kredit je. Sebab aku ni pengidap kencing manis jadi bila tarikh due dah sampai tapi masih tak beranak-ranak lagi wajiblah aku pergi menyerah diri di hospital mengikut tarikh EDD yang tertera di kad merah tuh.


Dulu first baby due date aku 08 Oct 2009 tapi aku deliver 10 Oct 2009. Sib baik aku sempat bersalin sebelum diorang inducekan aku.  Orang kata sakit giler induce ni. Mana tak sakit, dipaksa bersalin sebelum waktunya. Tapi sakit ke tak aku mana tahu sebab aku xpernah kena.


2nd baby aku dah pandai skit, aku bagitau doktor tarikh first peroid yang akhir seminggu lewat. Jadi sepatutnya due date yang betul-betul 07 Mei tu dah jadi 14 Mei. Nanti takdelah aku terhegeh-hegeh pergi hospital kalau masih tak bersalin lagi. Takkan lah dalam seminggu tu aku tak beranak-ranak lagi kan??


Settle masalah tahan menahan di wad. kih kih kih.


Tapi aku ada satu masalah lagi, aku tak tahu nak bersalin hospital kerajaan ke swasta. Kalau kerajaan jauh tu nak pi hospital serdang...

2 comments:

mzhany said...

eh eh hospital serdang dekat ngn hany, bleh g tgk azi ;)

mamaaizara said...

tp 1/2 jam dr umah azi. time xsakit mmg dekat tp klu pas bersalin xlarat la nak naik kete lelama.

 
Copyright by Aziazidah