01 June 2012

Ada sesiapa pernah pos barang ke luar negara?

U all tahu kan sekarang ni aku tengah sibuk menjual novel terpakai dan dalam masa yang sama saje test market jual my prelove item (baju kurung).

Tak sangka lah pulak ada yang berminat. First customer from Sarawak. Tapi kali ni bukan nak story pasal customer dari Sarawak tu tapi nak story pasal second customer yang sedang dealing dengan aku.

Malam semalam aku dapat email dari seseorang yang bertanyakan pasal Baju Kurung Moden aku tu. Ni semua cara-cara petang semalam aku gatai-gatai tangan pi iklankan kat mudah.my. Tak sangka ada yang email bertanyakan pasal baju tu.

Korang tengok first email dari customer ni yang aku dah print screen.


Then aku reply in short word ' Yes..still available... interested?

Kemudian customer tu balas macam ni pulak.. Korang cuba baca betul-betul. Klik untuk pembesaran.



Customer ni dari US tau u all. Pastu nak pos baju tu kat Greece. Siap nak guna perkhidmatan pos office. Aku dah check dah harga postage kalau nak hantar ke greece RM100. Baju tu aku nak jual RM25 jer. Postage lagi mahal dari harga baju.

Pastu aku bukan ada akaun paypal. Aku tak berani nak guna akaun paypal ni. Sebab kawan aku dah pernah terkena. Customer tipu.

Then dia ada mention kata nak guna bank transfer. Masalahnya aku tak tahu macam mana pulak bank transfer tu kalau dari negara lain? Korang tahu tak? Boleh explainkan tak pada sesiapa yang tahu?

Ok ker kalau aku bagi nombor akaun bank aku ke customer ni. Diorang boleh buat apa-apa tak bila dah tahu nombor akaun kita...

Aku bukanlah desperate sangat nak jual baju-baju tu semua. Takut setakat nak dapat dua tiga puluh hinggit sekali kena tipu. Ha canne, sape nak jawab tu.

Tapi kan u all, dalam masa yang sama aku excitedlah jugak. Omputih nak beli baju kita kan.... Terbang oversealah baju aku tu...
13 Comments
Comments

13 comments :

ecadwinkyasha said...

selalu klu pos kt luar ngra ne guna abx,nationwide....

IntaNBerliaN said...

sy pun xtau.. xpnh lak pos brg sampai oversea ni..

Riena Haiqal said...

belum pernah lagi buat pos utk luar negara..

Anonymous said...

aku pun ada dapat mesej yg dia hantar kat ko tu..cuma aku punya dia tukar nama, yg ko punye Mr. Ben Sas kn, yg aku nama dia Mr. Kara Rogers, tapi kandungan mesej yg dia anta kat ko tu sbijik sama yg macam dia anta kat aku..aku nk jual cermin mata..aku rasa dia ni cam penipu je..

unique said...

Good...good...good

http://uniqueacessories.multiply.com said...

Tukeran Link Yuuuuuk Kawan,
Lihat-lihat Koleksiku di
http://uniqueacessories.multiply.com

Chicibu said...

saya pun kena camni jugak la.. this time dia suruh hantar ke anak dia kat German.. haishh.. boleh caye ke ni?
*saje google camne nak hantar barang ke germany, tetiba jumpa pulak blog cerita pasal ni.. now da rasa ragu2..

Mazelina Zaini said...

alamak , mesej yang dia sent kat awk sebijik mcm sy . aduh , takut kene tipu je ni . cuma dia tukar nama . sy nak letgo kamera canon warna pink , rm600 pulak tu . boleh caya ke ni ?

nadhrah said...

xpe kalo buka paypal.. x yakin nanti kita trus emel papypal tanya, betol ke customer ni bank in.. copy paste sume financial statement dia.. sy penah emel. alhamdulillah sib abek x kena tipu.. mmg dorg advance wt slip bank siap konon da bank in..

Firdaus Hilmy said...

kepada awak-awak sekalian.. jangan percaya dengan email tu. kalau ada customer ckp dia dari negara A nak pos brg ke negara B untuk anak/bapak/husband/sepupu/sepapat segala bagai.. semua tu SCAM! memang excited bile ada org nk beli brg kita kan.. mat salih pulak tu.. padahal org tu x dok US pon.. biasenye dorg tu negro africa sane tu tp claim American pulak.. just my one cent advice =)

salwa abd rahman said...

Nak tnya paypal mcmmane yer??

salwa abd rahman said...

Ala..sy ada 2 customer dr us n uk..sorg nk buat payment secara bnk transfer n sorg lg nak wat secara paypal..tp bole caye ker??tlg la..sy buntu dah..

Azi said...

salwa abd rahman : awak jual barang apa tu?