11 December 2013

Ikan cencaru masak pindang

Sekarang mood nak blog ntahla macam malas je, macam boring je. Banyak sangat hal duniawi nak kena buat. Sampai nak masak pun nak cepat. Masak yang senang-senang je. Memang selalu masak simple simple itu aku. hehehe...

Ahad lepas eh sabtu ke tak ingatla.. Dah tua, isnin depan dah nak meningkat usia naik setahun lagi usia. (^__^). Aku masak ikan tongkol masak pindang. Nama penuh resepi ni pindang serani. Aku amik resepi dalam majalah saji edisi februari 2008. Apa Februari 2008!!!!! Punya lama. Belum kawin lagi aku masa ni. Majalah ni aku pinjam kat library kdn. Aku bukan jenis membeli majalah punya orang. Apatah lagi nak simpan sikit punya lama sampai lima tahun.


Gambar berapa tak lawa tapi sedap rasanya. Light light. Kalau masak kari macam heavy je. Tu yang cuba mencari kelainan. Boleh buat lagi pas ni..


Here the resepi kot ada yang nak buat. Selalu aku masak pindang guna ikan selar kecik. Pastuh hiris-hiris je semua bahan. Yang ni semua main blender senang hidup aku.

Bahan :
3cm belacan (kisar)
5 ulas bawang merah (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
3cm kunyit hidup (kisar)
3cm halia (kisar)
1 mangkuk air
1/2 cawan air asam jawa
1 tangkai cili merah/hijau
Minyak Masak
Garam

Cara masak:
Pijarkan minyak dan tumis semua bahan kisar hingga naik bau
Masuk air, air asam jawa dan masak hingga mendidih. Masukkan ikan tongkol dan cili.
Tambah garam. Biarkan kuah mereneh.
Siap.

1 comment:

Amanda Suria said...

kadang2 kan..yang simple tu la yang sedap giler kan...

 
Copyright by Aziazidah